-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 05 11

Kodėl ukrainiečių pamušto rusų tanko nepavyko eksponuoti Vilniaus geležinkelio stotyje?

„Lietuvos geležinkeliams“ taip ir nepavyko pastatyti ukrainiečių pamušto rusų tanko Vilniaus geležinkelio stoties teritorijoje, kad jį matytų tarp Kaliningrado ir Maskvos kursuojantys žmonės. Tankas šiuo metu perkeltas į kitą vietą.
 Kaune eksponuojamas Ukrainoje sunaikintas rusų tankas T-72B
Kaune eksponuojamas Ukrainoje sunaikintas rusų tankas T-72B / Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr.

Dar kovą tankas T-72B buvo perkeltas iš Katedros aikštės į kitą vietą.

Jį tuo metu perėmę „Lietuvos geležinkeliai“ žadėjo per kelias savaites pastatyti ekspozicijoje Vilniaus geležinkelio stoties teritorijoje.

Laikas bėgo, o tanko perone taip ir nebuvo matyti – tuo metu valstybės įmonė tvirtino, kad jai reikia daugiau laiko saugumo sumetimais.

Vis dėlto, ukrainiečių pamuštas rusų tankas perone taip ir neatsirado. Šią savaitę paaiškėjo, kad jis jau perkeltas į kitą miestą.

Tankas – Kaune

Apie tai savo feisbuke pranešė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Ukrainiečių pamušto okupantų tanko T-72 nauja apžiūros vieta – Kaune, Karo technikos ekspozicijoje VI forte“, – rašė ministras.

15min kreipėsi į „Lietuvos geležinkelius“, kad šie paaiškintų, kas nutiko, jog tankas taip ir neatsidūrė ekspozicijoje Vilniaus geležinkelio stotyje.

„Siekėme tankui suteikti papildomą paskirtį ir panaudoti jį Rusijos traukinių keleiviams skirtoje komunikacijoje apie tikrąją situaciją Rusijos pradėtame kare prieš Ukrainą“, – sakė įmonės atstovė spaudai Novilė Valančė.

„Tam ieškojome galimybių tanką eksponuoti Vilniaus geležinkelio stoties perone, kuriame sustoja tranzitiniai traukiniai iš Rusijos“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, pernai kovą tranzitiniame perone atidaryta Rusijos karo Ukrainoje fotografijų paroda.

Šalimais turėjo atsirasti ir tankas.

„Tankas būtų priminęs apie dar vieną šio karo aspektą – būsimą Rusijos pralaimėjimą“, – tvirtino „Lietuvos geležinkelių“ atstovė.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr./ Kaune eksponuojamas Ukrainoje sunaikintas rusų tankas T-72B
Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr./ Kaune eksponuojamas Ukrainoje sunaikintas rusų tankas T-72B

Kas sutrukdė?

Pasak valstybės valdomos įmonės atstovės, buvo atlikta išsami techninė idėjos ekspertizė, kuri parodė, kad techninių galimybių eksponuoti tanką Vilniaus geležinkelio stotyje nėra.

„Atlikome išsamią techninę idėjos ekspertizę ir įvertinome, kad, deja, tačiau nėra techninių galimybių pastatyti tanką tranzitiniame perone, nesukeliant pavojaus kontaktinio tinklo saugumui ir sklandžiam traukinių eismui“, – tvirtino N.Valančė.

Dėl to ji teigė, kad įmonė turėjo atsisakyti šios idėjos.

„Gaila, kad dėl techninių apribojimų nepavyko įgyvendinti mus įkvėpusios idėjos, kurią planavome kartu su Krašto apsaugos ministerija. Fotografijų paroda tranzitiniame perone bus eksponuojama ir toliau“, – kalbėjo „Lietuvos geležinkelių“ atstovė spaudai.

15min primena, kad ukrainiečių pamuštas rusų tankas T-72B nuo vasario pabaigos bemaž mėnesį buvo eksponuojamas Vilniaus Katedros aikštėje.

Karo Ukrainoje simbolis ten puikiai atliko savo misiją – identifikavo Kremliaus režimą ir veiksmus Ukrainoje palaikančius asmenis: kai kurie žmonės ant tanko dėjo raudonus gvazdikus, degino žvakes, kilo ir keletas konfliktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius