Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 07

Kokie iššūkiai laukia Patrulio kurse?

Turbūt daug kam teko matyti pas kai kuriuos karius ant rankovės esantį antsiuvą „PATRULIS“. Ką tai reiškia ir kuo ypatingi šį antsiuvą turintys teisę nešioti kariai?
Patrulio kurso, kuriame dalyvavo Lietuvos, Danijos ir JAV kariai, akimirkos
Patrulio kurso, kuriame dalyvavo Lietuvos, Danijos ir JAV kariai, akimirkos / Vrš. Gintauto Maurico nuotr.
Temos: 2 Kariuomenė Kariai

Šiuolaikinės lietuvių kalbos žodynas skelbia: patrulis – tai nedidelis karinis padalinys, išsiųstas rinkti informaciją arba vykdyti naikinimo, trukdymo, valymo ar apsaugos užduotis.

Dvi patrulio rūšys

Smulkiau šios sąvokos reikšmę sutiko paaiškinti Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centro (JLMC) žvalgybos kursų viršininkas, majoras Šarūnas Girša: „Pradėkime nuo to, kad patruliavimas – tai nėra vien žvalgyba, nors dažnai šios dvi sąvokos tapatinamos. Patrulis gali būti dviejų rūšių – žvalgybos ir kovos. Žvalgybos patrulis gali būti sudaromas rajono, objekto žvalgybai, o kovos patrulis dažniausiai vykdo tokias užduotis, kaip pasalos ir reidai. Pirmu atveju patruliavimą atlieka žvalgai, tuo tarpu kovos patrulis yra pėstininkų „duona“.

Skiriasi ir šių dviejų patrulio rūšių koncepcija. Kovos patrulis, vykdydamas pasalą ar reidą, pats inicijuoją susidūrimą su priešu, tuo tarpu žvalgybos patrulis – atvirkščiai, kaip įmanoma stengiasi išvengti kontakto su priešu, o nepavykus išvengti – kuo skubiau atsitraukti, nes jų užduotis trunka ilgiau, jie visą mantą nešasi su savimi ir turi tik lengvuosius ginklus. Aišku, reikalui esant, žvalgai turi mokėti ir galėti „įkąsti“ priešui. Pavyzdžiui, pastebėję lengvą taikinį, jie turi gebėti jį sunaikinti.

Kita vertus, pėstininkai taip pat gali gauti užduotį sudaryti žvalgybos patrulį. Todėl pas mus JLMC vykdomas patrulio kursas skirtas ne vien žvalgams, bet ir kariams iš kitų Sausumos pajėgų vienetų. Pavyzdžiui, į pradinį patrulio kursą noriai ateina snaiperiai (jie taip pat veikia mažais padaliniais ir autonomiškai), taip pat, jei lieka vietų kurse, kviečiame ir Šaulių sąjungos kovinių padalinių atstovus. Tačiau, kaip sakiau, visų pirma žvalgams yra prestižo reikalas pabaigti tiek pradinį, tiek pagrindinį patrulio kursus.“

Kuo skiriasi JLMC organizuojami pradinis ir pagrindinis patrulio kursai? Pradinis kursas trunka 10 parų, iš kurių pusė laiko mokomasi auditorijoje, o kitą pusę vyksta taip vadinama aktyvi fazė, kuomet kariai penkias paras praleidžia miške. Kursas labiau skirtas KASP kariams, kurie tik ribotą laiką gali skirti karinių įgūdžių tobulinimui, nors, jei lieka vietų, į kursą priimami ir kiti norintys. Kursas koncentruotas, jo metu kariai gauna pagrindines žinias apie patruliavimą.

Tuo tarpu pagrindinis patrulio kursas – tai 9 savaičių ilgio, visai kito lygio išbandymas. Kad patektų į šį kursą, kariai pirmiausia turi praeiti atranką. Kurso metu jie sistemiškai ir metodiškai gauna labai išsamų paruošimą – tiek taktinį, tiek fizinį, tiek psichologinį. Kursų skirtumą puikiai apibūdina faktas, kad pagrindinį kursą baigę kariai jau gali dirbti pradiniame patrulio kurse instruktoriais.

Kad pagrindinis patrulio kursas itin sunkus, rodo ir tas faktas, kad jį baigia vos 30-40 proc. nuo visų jį pradėjusių.

„Patrulio kursas JLMC organizuojamas vieną kartą per metus, – pasakoja mjr. Š.Girša. – Kada tiksliai – priklauso nuo kitų JLMC vedamų kursų. Bet iš esmės vėlus ruduo – tikrai geras laikas patrulio kursui: oras jau nešiltas, bet dar nėra didelių šalčių, vandens telkiniai neužšalę, naktys ilgos, todėl puikios galimybės daryti sunkius naktinius žygius... Kuo sunkesnės sąlygos – tuo geriau paruošiami kursų dalyviai.“

Kad pagrindinis patrulio kursas itin sunkus, rodo ir tas faktas, kad jį baigia vos 30-40 proc. nuo visų jį pradėjusių. Tad jei pamatėte karį su antsiuvu „PATRULIS“ – žinokite, kad jis praėjęs tikrą pragarą!

Pirmasis kursas su sąjungininkais

Juozo Lukšos mokymo centre (JLMC) ką tik baigėsi pradinis patrulio kursas, kuriame pirmą kartą mokėsi ne tik Lietuvos, bet ir Danijos bei JAV kariai.

„Idėja į šį kursą pasikviesti partnerius atėjo iš KASP, nes lietuviai KASP kariai glaudžiai bendradarbiauja su Danijos kariais-savanoriais, – pasakoja štabo seržantas Darius Stašelis, JLMC žvalgybos kursų instruktorius. – Išgirdę, kad pas mus vyksta toks kursas, danai pirmiausia pernai atvyko pasižiūrėti, ko mes čia mokome, ir dalyvavo stebėtojų teisėmis. O šiemet jau atsiuntė į kursą ne tik 5 savo karius, bet ir porą instruktorių. Maža to, danų savanoriai bendradarbiauja su JAV kariais, todėl, su mūsų leidimu, į kursą pasikvietė ir juos.“

Pasak kurso organizatorių, pirmasis kursas su užsieniečiais kėlė tam tikrų iššūkių. Pirmiausia – rasti bendrą kalbą su sąjungininkais, suderinti skirtingus požiūrius ir procedūras ir, be abejo, pasiekti bendrus išsikeltus tikslus. Iššūkis buvo ir JLMC instruktoriams, kurių gretas papildė danų kolegos. Tai puiki proga pasisemti patirties ir vieniems, ir kitiems, nes šiek tiek skiriasi kurso dėstymo principai ir metodika. Teko atrasti bendrą požiūrį ir bendrą supratimą.

Vrš. Gintauto Maurico nuotr. /Patrulio kurso, kuriame dalyvavo Lietuvos, Danijos ir JAV kariai, akimirkos
Vrš. Gintauto Maurico nuotr. /Patrulio kurso, kuriame dalyvavo Lietuvos, Danijos ir JAV kariai, akimirkos

Šiame kurse instruktoriumi dirbęs LK žvalgas Tadas sako, kad didžiausi sunkumai iškilo pradžioje, koordinuojant kursą. „Dalyvavo trys skirtingos šalys, kurių požiūris į taktiką ir metodiką šiek tiek skiriais. Bet labai greitai radome bendrus sprendimus, – teigia žvalgas. – Toks formatas turėjo daugiau privalumų nei trūkumų. Kaip žinia, dalyvavo trijų šalių kursantai, vieni yra geresni vienose srityje, kiti – kitose, treti – trečiose. Tad kiekvienoje užduotyje būdavo aiškūs lyderiai, o likusieji stengdavo pasitempti ir neatsilikti. Dėl to išaugo motyvacija ir bendri karių rezultatai buvo geresni. Tikiuosi, tokį kurso formatą bandysime išlaikyti ir ateityje, galbūt net pakviesti dalyvių iš dar daugiau šalių. Džiugu, kad mūsų jaunimas puikia kalba angliškai, todėl nekilo jokių bendravimo sunkumų nei tarp kursantų, nei su instruktoriais.“

Kursą stebėję Danijos savanoriškųjų pajėgų (Hjemmeværnet, HJV) atstovai pasakoja, kad mintis danų kariams dalyvauti šiame kurse kilo HJV mokymo centro vadovui. „Mes glaudžiai bendradarbiaujam su Baltijos šalių ginkluotosiomis pajėgomis ir nuolat ieškome kursų, kur mūsų kariai galėtų tobulinti žinias. Pagrindinis kriterijus – kursų kokybės ir kainos santykis, – teigia HJV mokymo centro atstovas. – Mes taip pat organizuojame patrulio kursą Danijoje, bet pas mus tokie mokymai labai brangūs. Prieš du metus sužinojome, kad toks kursas vyksta JLMC, pernai atvykome pažiūrėti kaip viskas vyksta, įvertinome labai gerą kursų kokybę už gerą kainą ir nusprendėme siųsti savo karius į šį kursą. Danijoje atrinkome 6 karius, tinkančius šiam kursui. Tiesa, dar viena atkrito prieš pat išvykimą, tad į Lietuvą atvyko 5 mūsų kariai ir dar du kariai iš JAV nacionalinės gvardijos padalinio, su kuriuo mes bendradarbiaujam daugybę metų.“

Didžiausias iššūkis – Lietuvos miškai

Šį kursą pradėjo 25 kariai, įskaitant užsieniečius, o į vertinamąjį baigiamąjį žygį išėjo 15. Tad 10 karių „iškrito“ iš kurso dėl įvairių priežasčių: vieni patyrė traumas kurso metu, kitiems atsinaujino senesnės traumos, treti neatitiko kurso dalyviams keliamų fizinių reikalavimų, dar kitus pavedė psichologinis pasiruošimas.

Iš užsienio atvykę Patrulio kurso dalyviai pabrėžė, kad jie čia įgijo specifinės patirties, kurios negali įgyti savo šalyse.

Užsienio kursantams didžiausią įspūdį paliko mūsų patrulių ruošimo bazė – tankūs miškai aplink Ruklą. Danai tokių miškų neturi, daugiau pripratę veikti atviresnėse ir tankiau apgyvendintose vietovėse. Amerikiečiai atvyko iš tos JAV dalies, kurioje vyrauja tik nedideli krūmynai. Todėl užsieniečiams čia tikrai buvo ką veikti topografijos srityje. Net jų instruktoriams iš pradžių sunkiai sekėsi naviguoti miško tankumynuose, kuriuose mažai aiškių orientyrų. Kaip jie sakė, „pas jus čia tikros džiunglės“. Todėl sąjungininkai čia pasisėmė neįkainojamos patirties. Na, ir visi kiti sunkumai – bemiegės naktys, vandens, maisto trūkumas, sunkios užduotys – kursantams paliko didelį įspūdį.

Iš užsienio atvykę Patrulio kurso dalyviai pabrėžė, kad jie čia įgijo specifinės patirties, kurios negali įgyti savo šalyse. JAV Nacionalinės gvardijos vyr. seržantas Jeremiah: „Esu pirmą kartą Lietuvoje. Man pasiūlė vykti į šį kursą likus maždaug 2 savaitėms iki jo pradžios, tad nebuvo daug laiko kaip nors specialiai jam pasiruošti. Kursas vyksta panašiai kaip ir pas mus, tik gal įveikiami atstumai didesni. Su instruktoriais puikiai suprantam vieni kitus. Tiesą sakant, galvojau, kad čia bus šalčiau ir bandžiau psichologiškai tam nusiteikti, bet oras patrulio kursui yra puikus ir nekelia didesnių problemų. Na, gal tik vandens kliūties įveikimas buvo kiek sunkesnis, nes vanduo labai šaltas. Bus ką papasakoti savo draugams, kai grįšiu namo.“

Danų karys, nenorėjęs atskleisti savo vardo: „Tikėjausi, kad kursas bus sunkus fiziškai. Ir, tiesą sakant, taip ir buvo. Žinojau, kad Lietuva yra miškingas kraštas, su daug upelių ir pelkių, tad vietovė taip pat labai nenustebino. Šiame kurse išryškėjo šiokie tokie metodiniai skirtumai, kaip mokoma tam tikrų dalykų ir kaip kariai supranta tam tikrus dalykus. Tačiau tam ir dirbame kartu su sąjungininkais, kad geriau suprastume vieni kitus.“

Kurso rezultatus apibendrino danų HJV mokymo centro viršininkas: „Esame tikrai patenkinti šiuo kursu ir čia įgytomis žiniomis. Planuojame jame dalyvauti ir ateityje. Aišku, su JLMC komanda bandysime dar labiau ištobulinti metodiką, kad būtų pilnai išnaudotos ir jūsų, ir mūsų instruktorių žinios, o kurso dalyviai gautų kuo geresnį paruošimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius