Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 02

Koks vanduo Kaune bėga iš čiaupo: gerti ar vengti?

Įvairiais filtrais prekiaujantys verslininkai kauniečiai neretai mėgsta pagąsdinti, kad iš čiaupo bėgantis vanduo esą yra ne itin sveikas. Tuo tarpu vandenį miestiečiams tiekiančios bendrovės atstovai atšauna, jog kauniečiai gauna puikų vandenį ir jį pirkti parduotuvėse ar įsirengti kokius nors filtrus visai neverta.
Kauno miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjas P.Tarvydas patikino, jog praėjusiais metais nebuvo nė vieno skundo dėl geriamojo vandens kokybės.
Kauno miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjas P.Tarvydas patikino, jog praėjusiais metais nebuvo nė vieno skundo dėl geriamojo vandens kokybės. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kalbėdami apie iš čiaupo bėgantį vandenį ir jo tinkamumą maisuio ruošti, kauniečiai pasidalija į kelias stovyklas. Vieni tokį vandenį geria drąsiai, kiti vartoja tik virintą, treti jį naudoja tik buityje ir geria įsigytą parduotuvėje. Likusi dalis miestiečių savo pinigus investuoja į vandens filtrus. Tačiau kaip yra iš tikrųjų – ar miesto vandentiekiu kauniečiams tiekiamas vanduo yra tinkamas gerti?

Bendrovės „Kauno vandenys“ vyriausiojo technologo Edvardo Guogo teigimu, iš miestiečių čiaupų bėgantis vanduo yra labai geras.

„Jį galima drąsiai gerti ir jis tikrai niekuo ne blogesnis už tą, kurį parduoda buteliuose. Mūsų vanduo Europoje būtų priskiriamas mineralinio vandens kategorijai. Mat retai kur būna, kad vandentiekiu būtų tiekiamas požeminių šaltinių vanduo“, – teigė specialistas ir patikino, kad nė karto nėra pirkęs vandens parduotuvėje.

Jį galima drąsiai gerti ir jis tikrai niekuo ne blogesnis už tą, kurį parduoda buteliuose. Mūsų vanduo Europoje būtų priskiriamas mineralinio vandens kategorijai. Mat retai kur būna, kad vandentiekiu būtų tiekiamas požeminių šaltinių vanduo.

Tiesa, E.Guogas pripažino, kad ilgus metus daliai miestiečių buvo tiekiamas per daug geležies turintis vanduo, tačiau prieš ketverius metus Petrašiūnų vandenvietėje pastačius vandens nugeležinimo įrenginius, šios problemos mieste esą neliko. Pasak bendrovės atstovo, šiuo metu prasčiausias vanduo yra tiekiamas iš Vičiūnų vandenvietės, tačiau ir šioje vietoje ketinama statyti iš vandens geležį pašalinančius įrengimus.

„Aišku, kol kas tai atsiremia į pinigus. Kita mūsų bėda yra užteršti tinklai. Ilgą laiką vanduo buvo tiekiamas su dideliu geležies kiekiu, tad ta geležis yra nusėdusi vamzdynuose. Ir jeigu įvyksta kur nors siurblinės gedimas, pasikeičia vandens tiekimo kryptis, drumzlės yra pakeliamos ir pakliūna pas žmones, – aiškino E.Guogas. – Bet kokiu atveju galėčiau pasakyti, kad neverta nei vandens pirkti parduotuvėse, nei namuose įsirengti filtrų. Pernai iš daugybės atliktų vandens tyrimų nebuvo nė vieno mėginio, kuris neatitiktų mikrobiologinių parametrų.“

Daugelis vengia vandens iš čiaupo

Visai priešingos nuomonės apie iš čiaupo bėgantį vandenį buvo įvairiais filtrais prekiaujančios bendrovės „Krištoliniai vandenys“ savininkas Renaldas Vabuolas. Nors pašnekovas pripažino, kad toks vanduo nėra pavojingas žmonių sveikatai, akcentavo, jog jis neatitinka geriamajam vandeniui keliamų reikalavimų.

„Jeigu tai būtų mūsų žodžiai, tai galėtų pasirodyti kaip reklama ar dezinformacija. Bet statistika iškalbinga. Daugiau nei 80 proc. žmonių negeria vandens iš čiaupo. Vadinasi, jis žmonėms nelabai tinka ir patinka“, – kalbėjo R.Vabuolas.

Pasak verslininko, vandens kokybė kiekvienam žmogui yra labai svarbi ir stipriai prisideda prie visų mūsų sveikatos būklės. Paklaustas, kaip vertina bendrovės „Kauno vandenys“ specialistų kalbas apie puikų vandenį, bėgantį iš kauniečių namuose esančių čiaupų, R.Vabuolas teigė: „Kai mes įstatome baltą kaip sniegas filtrą, po pusės metų jį ištraukiame moliną, drumzliną ir visą baisų. Jeigu vanduo yra geras, niekada filtras nebus juodas, rudas ar dar koks nors.“

Ištirpusios druskos yra naudingos

Bendrovės „Kauno vandenys“ vyriausiasis technologas E.Guogas, išgirdęs tokias kalbas, šyptelėjo: „Jiems juk reikia parduoti savo produkciją. Vieną kartą aš visai netikėtai buvau patekęs į vieną filtrų prezentaciją. Jie atliko vandens elektrolizę, išskyrė druskas, viskas pakilo, pradėjo virsti rudos putos. Jie mūsų paklausė, ar mes matome, kokį vandenį geriame. Taip, ten yra ištirpusios druskos. Bet tai yra naudingos žmogui medžiagos. Filtrais iš vandens yra pašalinamos druskos ir kitos mineralinės medžiagos. Tuomet žmonės geria nudruskintą vandenį ir naudoja įvairius papildus. Paskui ir džiaugiasi tų papildų bei filtrų pardavėjai.“ 

Kauno vanduo – vienas iš geriausių

Vandens kokybę tikrinančio Kauno miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjas Petras Tarvydas, paklaustas apie miestiečių namuose iš čiaupų bėgantį vandenį, tikino, kad jo kokybė yra gera.

Kaune mes turime vieną iš geriausių vandenų visoje Lietuvoje. Gal kai kur yra padidėjęs mangano kiekis, bet sveikatai tai tikrai nekenkia. Pavyzdžiui, pernai neturėjome nė vieno gyventojo skundo dėl geriamojo vandens, – teigė specialistas. – Jeigu geriamasis vanduo atitinka visus higienos normų cheminius ir mikrobiologinius rodiklius, tai nereikalingas ir tas filtras. Kalbant apie parduotuvėje pardavinėjamą vandenį, gal jo sudėtis kiek ir skiriasi. Bet higienos normoje, kurią turi atitikti vandentiekio vanduo, nurodyta apie 60 skirtingų rodiklių ir viskas atitinka normas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius