Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 13

Koks yra tris šalis vienijančios brigados tikslas?

​​​​​​​Bendra Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos karių brigada LITPOLUKRBRIG pristatoma pavyzdžiu, kaip trijų šalių kariuomenės gali sukurti bendrą junginį ir kartu dalyvauti pratybose. Šią brigadą galima laikyti įrodymu, kad bendras karinis junginys įmanomas Europoje. Beje, brigadai suteiktas Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės (LDK) karvedžio Konstantino Ostrogiškio vardas, taigi trijų šalių bendrystė yra svarbi ir per istorinę prizmę. O pačios brigados sukūrimo idėja kilo po Gruzijos ir Rusijos karo.
Brigada
Brigada

– Koks buvo pirminis LITPOLUKRBRIG steigimo tikslas? Kokios užduotys keliamos brigadai?

– Lietuva ir Lenkija, sutardamos steigti bendrą kartu su Ukraina brigadą, rėmėsi ankstesnių metų bendro dalyvavimo tarptautinėse operacijose patirtimi, konkrečiai Lietuvos ir Lenkijos taikos palaikymo bataliono ir Lenkijos ir Ukrainos taikos palaikymo bataliono karių dalyvavimo NATO operacijoje Kosove – KFOR.

Lenkijos iniciatyva steigti brigados dydžio bendrą karinį vienetą atsirado po 2008 m. Gruzijos ir Rusijos karo, idėjos praktinis įgyvendinimas gerokai pasistūmėjo ir įsibėgėjo 2014 m. po to, kai Ukrainoje buvo išrinktas vakarietišką valstybės kryptį palaikantis prezidentas ir parlamentas.

Jungtinė brigada
Jungtinė brigada

Steigdami ir vystydami bendrą kartu su Ukraina brigadą siekiame trijų pagrindinių tikslų: stiprinti Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos strateginę partnerystę, didinti ir įtvirtinti tarpusavio pasitikėjimą, padėti Ukrainai kariuomenei integruotis ir vykdyti reformas pagal vakarietiškus principus, taikyti NATO standartus ir procedūras, dirbti kartu ir formuoti Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos karių bendrą darbo kultūrą, stiprinti karinį bendradarbiavimą, sukurti ir parengti bendrus pajėgumus, galinčius dalyvauti tarptautinėse operacijose.

Bendras karinis vienetas turi būti parengtas ir gebantis veikti kartu. Viena iš užduočių–dalyvauti tarptautinėse operacijose. Brigados štabui keliamas tikslas–išlaikyti ir tobulinti brigados štabo gebėjimą planuoti ir valdyti karines operacijas.

Kokį poveikį regiono saugumui daro šios brigados įsteigimas?

– Ukrainos integracija į europines ir euroatlantines struktūras, vakarietiškų ir demokratiškų vertybių įtvirtinimas yra stiprios, demokratiškos ir klestinčios Ukrainos garantas. Kuo daugiau stabilių, ekonomiškai klestinčių, korupcijos nekamuojamų, vakarietiškas vertybes išpažįstančių valstybių mūsų regione, tuo stabilesnė ir taikesnė mūsų kaimynystė ir visas regionas.

Ukrainos strateginis siekis integruotis į europines ir euroatlantines struktūras apima ir karinį dėmenį, bendras karinis vienetas prisideda prie Ukrainos kariuomenės pertvarkos, tuo pačiu ir prie strateginių tikslų įgyvendinimo.

Visos trys tautos turi istorinės patirties, kaip įtvirtinti savo suverenią teisę gyventi savarankiškai, kaip bendroje kovoje apsiginti nuo galingo priešo iš rytų. Tą įprasmina ir simbolizuoja Didžiojo etmono Konstantino Ostrogiškio vardo suteikimas brigadai.

K.Ostrogiškio vardo suteikimas brigadai
K.Ostrogiškio vardo suteikimas brigadai

Europos Sąjungos mastu vyksta diskusijos dėl bendros Europos kariuomenės vizijos. Ar tokia brigada galėtų įsilieti į bendrą kariuomenę?

– Kol kas anksti kalbėti apie brigados vaidmenį Europos kariuomenės kontekste, nes ir pati Europos kariuomenės idėja, kaip taikliai pastebėjote, yra tik politinė idėja, dėl kurios ES šiuo metu nevyksta konkrečios diskusijos.

Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigada turi galimybę dalyvauti ES Bendrosios saugumo ir gynybos politikos misijose ir operacijose, jei dėl to būtų sutarta tarp trijų valstybių.

Kokias bendras pratybas vykdo ši brigada? Kokie jai keliami strateginiai uždaviniai? Ar brigada dalyvauja tarptautinėse operacijose?

– Brigada dalyvauja regione vykstančiose pratybose siekdama gebėti vadovauti priskirtiems vienetams tarptautinių operacijų metu. Pratybų metu štabas treniruojasi vykdyti karinį sprendimo priėmimo procesą ir tobulina brigados štabo valdymo ir vadovavimo gebėjimus.

Brtigados vadų pasikeitimas
Brtigados vadų pasikeitimas

Brigados štabo patvirtintame karinio rengimo cikle numatomas dalyvavimas tarptautinėse ir vidaus pratybose. Brigados štabas, rengdamasis tarptautinėms pratyboms, kartu su priskirtais šalių batalionų štabais rengia savo vidines pratybas ir mokymus (Brave Band, Dragon). Kasmet brigados štabo karininkai dalyvauja tarptautinėse pratybose Ukrainoje Rapid Trident, Gruzijoje–Agile Spirit, Noble Partner, kuriose brigados štabo karininkai ir kariai dalyvauja divizijos štabo mokymuose.

Rapid Trident pratybos
Rapid Trident pratybos

Brigados štabas vadovauja Kanados inicijuotose ir remiamose tarptautinėse pratybose Maple Arch susirinkusiems brigadai priskirtiems nacionaliniams padaliniams. Pratybos rotacijos principu kasmet vyksta Lietuvoje, Lenkijoje arba Ukrainoje. Brigados štabas treniruoja pratybose dalyvaujančius vienetus vykdyti karinį sprendimo priėmimo procesą ir treniruojasi vadovauti vienetams tarptautinėje aplinkoje. Tuo pačiu pratybų tikslas–mokyti Ukrainos karinių pajėgų karius planuoti ir vykdyti pratybas pagal NATO standartus.

Karių priesaika
Karių priesaika

Brigados štabo karininkai taip pat vykdo ir Ukrainos padalinių rengimą. Galimybės brigados štabui ar jo elementams dalyvauti tarptautinėse operacijose yra diskutuojamos visų trijų šalių atstovų. Dalyvavimas operacijoje turi būti patvirtintas visų šalių parlamentų. Kol kas nei brigada, nei brigados štabas tarptautinėse operacijose nedalyvauja.

Kokia yra šio bendro karinio vieneto ateitis – kokia yra vizija ir su kokiais iššūkiais susiduriama vykdant bendros brigados veiklą?

– Bendro karinio vieneto ateitis priklausys nuo to, kaip seksis įgyvendinti dabartinius tikslus. Artimiausiais siekis – kad brigada taptų didesnio karinio padalinio–divizijos–dalimi, tad svarstomi įvairūs variantai, ieškoma galimybių.

Trijų šalių karinė brigada
Trijų šalių karinė brigada

Taip pat ieškoma galimybių tinkamai parengtus brigados padalinius, brigados štabą ar brigados štabo karininkus, išsiųsti į tarptautinę operaciją. Kasdien iškylantys iššūkiai yra susiję su tuo, kad skiriasi Ukrainos kariuomenės struktūros ir jų taikomos procedūros, taip pat nėra pakankamas anglų kalbos mokėjimo lygis.

Ar formuojant šią brigadą buvo atsižvelgta į kitų šalių patirtį steigiant panašius karinius vienetus? Kokia praktika perimta ir iš kokių brigadų?

– Kaip jau minėta, kuriant brigadą buvo vadovaujamasi ir bendra dalyvavimo NATO operacijoje Kosove patirtimi, tiek Lenkijos ir Ukrainos bendro bataliono (POLUKRBAT), tiek Lietuvos ir Lenkijos bataliono (LITPOLBAT).

Kurdami bendrą karinį vienetą vadovavomės ne kitų šalių, bet savo patirtimi. Lenkija 1997 m. tapo NATO nare, jos patirtis integruojantis į Aljansą buvo svarbi Lietuvai, Lenkija noriai dalijosi savo patirtimi. Taip atsirado LITPOLBAT projektas, kuris tapo svarbia priemone Lietuvai integruojantis į Aljansą ir įgyvendinant NATO standartus Lietuvos kariuomenėje. Brigados patirtis, įgyta mokant Ukrainos kariuomenę, yra perduodama mūsų sąjungininkams, kurie rengia Ukrainos kariuomenės padalinius Ukrainoje.

Parengta bendradarbiaujant su:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius