Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 09 /2016 10 10

Ramūnas Karbauskis naujoje Vyriausybėje nemato nė vieno dabartinio socialdemokratų ministro

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Seimo rinkimų rezultatų laukia organizacijos „Švieskime vaikus“ patalpose, penktame Konstitucijos prospekto daugiabučio aukšte. Partijos lyderiai žada, kad tai bus vienintelis rinkimų štabas, kuriame rinkimai bus švenčiami be alkoholio. Valstiečių-žaliųjų lyderiai sako, kad derybų dėl koalicijos šiąnakt nebus, nes kiti politikai bus neblaivūs. Pirmieji neoficialūs duomenys rodo, kad valstiečiai ir žalieji laimi Seimo rinkimus.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga laukia rinkimų rezultatų / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Į rinkimų štabą prieš 1 val. nakties grįžęs partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad iki šiol nesulaukė nei socialdemokratų partijos pirmininko Algirdo Butkevičiaus, nei konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio sveikinimo skambučių.

Jis sako, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Vyriausybėje nemato nei vieno dabartinio socialdemokratų ministro, o konservatorių sąrašo dar neišnagrinėjo.

VIDEO: Ramūnas Karbauskis: „Mums svarbiausios kultūros, švietimo ir sveikatos apsaugos ministerijos“

R.Karbauskis pripažino, kad valstiečiai-žalieji kels sąlygas būsimiems partneriams dėl visų ministrų pavardžių.

„Jie turi būti profesionalai, jeigu jie nori būti Vyriausybės sudėtyje“, – nugalėtoju pasijutęs kaip kirviu kirto R.Karbauskis.

Daugelis dabartinių ministrų negali būti niekaip ministrais, nes jų kompetencijos niekaip neužtenka, kad jie vadovauja toms ministerijoms, kurioms dabar vadovauja, – sako R.Karbauskis.

Paklaustas, kurie dabartiniai ministrai netinka, jis atsakė, kad sunku būtų rasti bent vieną, kuris tiktų.

„Daugelis dabartinių ministrų negali būti niekaip ministrais, nes jų kompetencijos niekaip neužtenka, kad jie vadovauja toms ministerijoms, kurioms dabar vadovauja“, – sakė R.Karbauskis.

Vėliau R.Karbauskis patikslino, kad gerai dirba du dabartinės Vyriausybės ministrai – socialdemokratas užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir nepartinis, Darbo partijos deleguotas energetikos ministras Rokas Masiulis.

Klausiamas apie konservatorių ministrais siūlomas asmenybes, R.Karbauskis sako pakankamai šio sąrašo neišnagrinėjęs.

Tačiau, kad S.Skvernelis užims premjero postą, valstiečių-žaliųjų pirmininkas neabejoja.

„Raimondo Kuodžio pavardė buvo nuskambėjusi prie klausimo, kas būtų, jeigu taip nebūtų. Bet bus taip“, – sakė R.Karbauskis.

Jis tikino R.Kuodžio pavardę pasakęs šiaip sau, su pačiu ekonomistu apie jo galimybes eiti premjero pareigas visai nekalbėjęs.

„Galėjau bet kokią kitą pavardę paminėti“, – pripažino jis.

Valstiečių ir žaliųjų partijos pirmininkas sako, kad pats ketina dirbti tik Seime.

Jis dar kartą pakartojo, kad po pirmojo turo valstiečiai-žalieji su niekuo nesiderės. Pasak jo, valstiečiai-žalieji naujoje koalicijoje norės sveikatos, kultūros ir švietimo ministrų postų.

Klausiamas, kodėl liberalai lanko ir sveikina konsevatorius, Darbo partijos lyderiai – socialdemokratus, o preliminarūs rinkimų nugalėtojai nesulaukia jokių svečių, R.Karbauskis aiškino, kad, matyt, galimi koalicijos partneriai išgirdo jo sprendimą pirmą naktį dėl nieko nesiderėti.

„Tikriausiai jie nesitikėjo tokių rezultatų, kokie yra dabar. Jie, aišku, dar keisis, mes puikiai suprantame, kad didžiųjų apygardų, miestų rezultatų čia nėra. Partijų išsidėstymo dabar tai turbūt nepakeis, bet visumoje visi supranta tai, ką sakiau: derybos prasidės po antrojo turo“, – sakė jis.

R.Karbauskis tikino vis dar galvojantis apie plačią koaliciją su socialdemokratais ir konservartoriais ir formuojant profesionalų Vyriausybę.

Džiaugsmu netrykšta

Pirmuosius oficialius rezultatus valstiečiai-žalieji rinkimų štabe sutiko visiška tyla. Tik žurnalistų triskart paprašyti paploti prieš kameras, su šia partija rinkimuose dalyvavę kandidatai šiaip ne taip sukruto.

„Manau, kad taip“, – tokiu pat ramiu tonu atsakė partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, žurnalisto Edmundo Jakilaičio LRT televizijoje paklaustas, ar rezultatai geri.

Jis ir toliau kalba, kad šiąnakt dėl koalicijos nesiderės ir, kad kuo platesnė bus koalicija, tuo geriau.

Be to, R.Karbauskis sako, kad visų partijų lyderiai turėtų likti dirbti Seime, kad svorio centras būtų iš Vyriausybės perkeltas į tautos atstovybę.

Į rinkimų štabą grįžęs S.Skvernelis puolė švelninti R.Karbauskio poziciją ir aiškino, kad valstiečiai-žalieji kitoms partijoms nenurodinės, kokius asmenis skirti ministrais ir kur dėtis tų partijų vadovams.

Jis pats toliau flirtuoja tikindamas, kad kol kas siekia tik Seimo nario mandato, o ne vidaus reikalų ministro ar premjero posto.

S.Skvernelis tiki, kad suskaičiavus miestiečių balsus valstiečių-žaliųjų rezultatai kardinaliai nesumenks.

„Mes ir miestuose gerai pasirodysime“, – sakė jis.

Laimi kaimuose

„Kad mes laimėsime, mes jau žinome, bet dar neaišku, kiek“, – 15min sekmadienio vakarą sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Pirmoji šiek tiek sujudinusi štabą žinia atėjo iš stebėtojų Raseinių rajone. Jie pranešė, kad daugiamandatėje apygardoje visose apylinkėse valstiečiai-žalieji pirmauja.

Jei tai tiesa, partija gali būti dėkinga Seimo nariui, Raseinių rajono „kunigaikštukui“ Remigijui Ačui, kuris Seimo rinkimuose savo kandidatūrą vienmandatėje apygardoje išsikėlė savarankiškai, tačiau agitavo už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partiją, su kuria Seimo rinkimuose dalyvavo jo žmona.

Valstiečius-žaliuosius nudžiugino pirmieji rezultatai iš Kauno, kur partiją rėmė meras Visvaldas Matijošaitis.

R.Karbauskio žiniomis, Lietuvos valstiečiai ir žalieji laimi daugiamandatėje apygardoje kaimiškose vietovėse, tačiau švęsti neskuba.

„Mes kol kas viską laimime, bet kol kas tik kaimuose. Kai bus miesto duomenys, bus šiek tiek aiškiau“, – 15min sakė prieš 22 val. štabe pasirodęs R.Karbauskis.

Anksčiau partijos vadovai kalbėjo apie viltis gauti 35-50 mandatų. Tačiau sekmadienį valstiečiai-žalieji jau buvo drąsesni juokauti. „Šešiasdešimt“, – sakė S.Skvernelis 15min, paprašytas konkrečiau įvardinti partijos viltis.

Su neblaiviais nesiderės

Pasak R.Karbauskio, sekmadienio naktį derybų dėl koalicijos nebus, nes kitų partijų lyderiai nebus blaivūs, o su girtais valstiečiai-žalieji derėtis neketina.

„Tai bus kavos arba arbatos gėrimas, bet derybų nebus“, – pradėjo į klausimą atsakinėti S.Skvernelis.

„Jeigu konservatorių-socialdemokratų koalicija įvyks šią naktį, tai įvyks. Tai vienintelė koalicija, kuri įvykti šiąnakt, o mūsų tai tikrai ne“, – sakė R.Karbauskis.

„Čia bus labai blaivus štabas ir mes esame sutarę, kad su neblaiviais mes derybų nevedame. Kadangi mes vieninteliai būsime blaivūs, tai nebus su kuo kalbėtis“, – sakė R.Karbauskis.

Partijos kandidatų sąrašo vedlys S.Skvernelis pridūrė, kad nėra ir būtinybės skubėti formuoti naują valdančiąją daugumą.

„Gaisro nėra, valstybės niekas nepuola. Yra pas mus stabilu, priešų aplinkui nėra, tai ateis rytas, atsiras skaičiai, bus galima pozicijas derinti pradėti, bus aišku, kiek žmonių išėję į antrą turą vienmandatėse“, – sakė jis, pridurdamas, kad naktį koalicijas dėlioti pradės tik tie, kas nori valdžios bet kokia kaina.

Klausiami, kuris iš jų bus svarbesnis sprendžiant, su kuo sudaryti koaliciją, S.Skvernelis ir R.Karbauskis tik gūžtelėjo pečiais. „Mes broliai dvyniai iš tiesų esame“, – šmaikštavo R.Karbauskis.

S.Skvernelis tikino, kad valstiečiai-žalieji neketina pareikšti palaikymo jokios partijos kandidatams antrajame rinkimų ture, nes tai esą neturi jokios prasmės.

Čia bus labai blaivus štabas ir mes esame sutarę, kad su neblaiviais mes derybų nevedame. Kadangi mes vieninteliai būsime blaivūs, tai nebus su kuo kalbėtis, – sakė R.Karbauskis.

„Manau, kad daugumai tai neturi reikšmės. Jeigu žmogus renkasi savo pasirinkimą, tai tu gali rekomenduoti nerekomendavęs. Tai yra mistika, kuria bando susireikšminti kai kurie. Žmonės yra savarankiški, kritiški“, – sakė S.Skvernelis.

Neskuba džiaugtis

Valstiečių-žaliųjų rinkimų štabe susirinkę apie trisdešimt partijos iškeltų kandidatų. Visi jie varžosi vienmandatėse apygardose. Atrodo, kad valstiečiai-žalieji nė nekvietė visų savo kandidatų atvykti stebėti rinkimų, kad nedidelėse patalpose daugiau vietos liktų žurnalistams.

Čia atvykę vienmandatininkai Vilniaus apygardose Dovilė Šakalienė, Stasys Jakeliūnas, Virginijus Sinkevičius, Vytautas Bakas, Giedrius Surplys, Justas Džiugelis ir kiti.

Iki 22 val. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų rinkimų štabe neapsilankė nė vienas svečias.

Susirinkusieji vaišinasi arbata, vandeniu, obuoliais, paprikomis ir europarlamentaro Broniaus Ropės žmonos keptu pyragu.

Dešros valstiečiai-žalieji taip pat turėjo, tačiau ja vaišinosi virtuvėlėje slapta – ten kur žurnalistai nefilmuoja.

Be to, štabe būdamas partijos pirmininkas R.Karbauskis daugiausia laiko praleidžia prie kompiuterio savo kabinete ir salėje, kur rezultatų laukia kandidatai, beveik nesirodo.

S.Skvernelis kuklinasi

„Info TV“ S.Skvernelis sakė esąs pakankamai kompetentingas, kad užimtų premjero postą, rinkimų štabe kalbėdamas su žurnalistais jis kuklinosi ir teigė pirmiausia pretenduojantis į Seimo nario postą.

Be to, S.Skvernelis tikino, kad partija šiemet populiari tapo ne dėl to, kad su būtent su valstiečiais-žaliaisiais rinkimuose pasirinko dalyvauti jis pats.

Buvęs vidaus reikalų ministras tikino, kad partija turėjo labai gilias šaknis.

R.Karbauskis taip pat tvirtino, kad S.Skvernelis nebuvo esminis faktorius partijos reitingui augti. Anot jo, populiarumo valstiečiams-žaliesiems netrūko ir iki S.Skvernelio prisijungimo.

Mes kol kas viską laimime, bet kol kas tik kaimuose. Kai bus miesto duomenys, bus šiek tiek aiškiau, – sakė R.Karbauskis.

„Mes išauginome žmonėms supratimą, kad reikia balsuoti už vertybes, nekreipiant dėmesio į pavadinimus. Šitie rinkimai yra žmonių balsavimas už vertybes. Mes dar kovo mėnesį turėjome 16 proc. visų rinkėjų“, – sakė R.Karbauskis.

Jis tikino, kad jeigu paaiškės, kad miestiečiai vis dėlto žiūrėjo ir į pavadinimą ir už valstiečius nebalsavo, tai nebus priežastis pavadinimui keisti.

„Ne, mes pasieksime viską su šiuo pavadinimu“, – teigė R.Karbauskis.

Gali koketuoti iki galo

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga šiuose Seimo rinkimuose gali sau leisti elgtis lyg graži panelė ir kavalierius rinktis pati. Partijos lyderiai puikiai supranta, kad be jų koaliciją kitoms partijos sudaryti bus labai sunku.

Partijos pirmininkas verslininkas R.Karbauskis šią savaitę sakė, kad po pirmojo turo partija apskritai nesės prie derybų stalo. Tuo tarpu valstiečių-žaliųjų sąrašo lyderis S.Skvernelis žadėjo, kad nebus tik naktinių „girtų“ derybų, tačiau neatmetė, kad derybos dėl koalicijos bus pradėtos pirmadienį ryte.

15min debatuose jis žadėjo, kad apie visas derybas žiniasklaidai praneš iš anksto ir slapta su kitų partijų lyderiais nesusitikinės. Tik nežinia, ar S.Skverneliui už nugaros derybų nesusiorganizuos R.Karbauskis.

Populiarumas augo kaip ant mielių

Šiuose Seimo rinkimuose Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga tikisi surinkti 20-30 proc daugiamandatėje rinkimų apygardoje ir po abiejų turų turėti 35-50 parlamentarų mandatų.

Pastaruoju metu valstiečių-žaliųjų populiarumas augo. 2008-ųjų Valstiečių liaudininkų vardu pasivadinusi R.Karbauskio vedama partija Seimo rinkimuose buvo surinkusi vos 3,73 proc. rinkėjų balsų ir parlamente turėjo tris vienmandatėse išrinktus parlamentarus – Rimą Baškienę, Konstantą Ramelį ir Antaną Baurą.

2012 m. Seimo rinkimuose partija sulaukė 3,83 proc. rinkėjų palaikymo ir į Seimą pateko tik Šiaulių kaimiškojoje vienmandatėje apygardoje išrinkta R.Baškienė.

2015 m. Europos Parlamento rinkimuose už valstiečius-žaliuosius jau balsavo 6,24 proc. rinkėjų.

Partijos reitingai itin smarkiai ūgtelėjo po to, kai su ja dalyvauti rinkimuose nutarė buvęs vidaus reikalų ministras S.Skvernelis. Šiuo metu „Vilmorus“ atlikta visuomenės apklausa rodo, kad valstiečius-žaliuosius palaiko 12, 6 proc. rinkėjų.

Su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga šiuose Seimo rinkimuose dalyvauja ir dar trys dabartinės kadencijos Seimo nariai: su konservatoriais pagal sąrašą išrinktas Egidijus Vareikis, su socialdemokratais Dainų vienmandatėje apygardoje išrinktas Valerijus Simulikas ir Vakarinėje apygardoje prieš ketverius metus pats išsikėlęs Povilas Urbšys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius