Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 29

Kol Tauragės valdininkai miega, stebuklus daro feisbukas

Stebuklas, ką gali draugėn susibūrę geri norai, tiksliau, per tūkstantį geros valios žmonių. Per vieną vakarą į pagalbos šauksmą atsiliepė beveik 1300 Tauragės ir aplinkinių rajonų gyventojų. Į kraupią nelaimę pateko gausi Adakave gyvenanti šeima – Kūčių vakarą gaisras sunaikino visą žmonių turtą. Laimė, kad išsigelbėti pavyko patiems, iš namų su narveliu spėta išnešti ir numylėtinę papūgėlę.
Kalėdų dieną gaisrą patyrusios šeimos giminėms nebuvo kada švęsti
Kalėdų dieną gaisrą patyrusios šeimos giminėms nebuvo kada švęsti / Sauliaus Bagdono nuotr.
Temos: 1 Tauragė

Kol valdininkai tūpčioja ir laukia šeimos kreipimosi, geros valios žmonėms nereikia jokių oficialių prašymų ir jokių didelių pastangų – jie vienas per kitą veža padegėliams būtiniausius buities daiktus, renka pinigines lėšas. Nelaimę išgyvenanti šeima sako negalinti atsigauti ne tik nuo patirto siaubo, bet ir nuo žmonių gerumo.

Baiminasi būti pasmerkti

Gaisras Adakavo kaimo Klevų gatvės mūriniame name įsiplieskė ramų ir drėgną Kūčių vakarą, šeimai tik pavalgius Kūčių vakarienę. Apie 22.30 val. į gaisravietę atvykus ugniagesiams, namas degė atvira liepsna, dalis stogo jau buvo sukritusi. Ugniagesiai gelbėtojai, gesindami gaisrą, atjungė elektros tiekimą į namą.

Namo gyventojai, iki atvykstant ugniagesiams, iš virtuvės spėjo išnešti dujų balioną. Gaisro metu nudegė namo stogas, visa medinė pastato dalis (mansarda). Pirmasis namo aukštas ir jame esantys daiktai sulieti vandeniu. Išsaugota už trijų metrų stovinti malkinė ir ūkinis pastatas su gyvuliais. Kaip „Tauragės kurjerį“ informavo Tauragės priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, pirminė gaisro priežastis – elektros instaliacijos gedimai.

Tokia oficiali įvykio versija. Realybė gerokai skaudesnė. Kaip žurnalistei pasakojo gaisrą patyrusios šeimos narė Kamilė Šulcaitė, visi namo gyventojai – ir močiutė, ir jos keturi anūkai spėjo iš ugnies gniaužtų ištrūkti, tačiau liko kaip stovi. Supleškėjo ar vandens buvo sunaikinta viskas – drabužiai, baldai, buities technika. Be būtiniausių daiktų liko ir vos keleto mėnesių kūdikis. Pasak Kamilės, vaikeliui dabar labiausiai reikia sauskelnių.

Pirmajame namo aukšte gyveno močiutė, antrajame – jos anūkai. Kamilė nenoriai pasakoja apie nelaimę. Mergina sako, kad į pagalbos šauksmą atsiliepus tokiai gausybei žmonių, ji ir jos šeimos nariai baiminasi, kad gali būti pasmerkti.

„Mes nesame kažkokia išskirtinė šeima, tačiau net nesitikėjau, kad feisbuke paskelbus apie nelaimę atsilieps tiek daug visai nepažįstamų žmonių. Mums veža viską – drabužius, baldus, dovanų jau gavome dujinę viryklę. Bijome, kad nesupyktų kitos nuo gaisrų kada nors nukentėjusios šeimos – kodėl mums taip padeda, o kiti gal mažiau pagalbos sulaukė“, – „Tauragės kurjeriui“ kalbėjo Kamilė.

Atsiliepė ir iš kitų miestų

Pagalbos nuo gaisro nukentėjusi šeima sulaukė Tauragėje labai populiaraus judėjimo „Aktyvi Tauragė“ dėka. Šio judėjimo iniciatorius Saulius Bagdonas, vos sužinojęs apie nelaimę Adakave, ne tik pats buvo nuvykęs į gaisravietę, bet sekmadienį feisbuko socialiniame tinkle įkūrė viešą paramos nukentėjusiai šeimai grupę. Ir įvyko Kalėdų stebuklas – per vieną dieną į pagalbos šauksmą atsiliepė beveik 1300 žmonių.

Pirmajame namo aukšte gyveno močiutė, antrajame – jos anūkai.

Sekmadienio vakarą šioje viešoje grupėje S.Bagdonas paskelbė, kad šeimai labai reikia drabužių: „Vaikinams 15 ir 18 metų, merginoms 17 ir 21 metai. Aštuoniolikmečio vaikino ūgis apie 2 metrus, taip sakant drūto sudėjimo, nešioja XXL dydžio rūbus ir 49 dydžio batus, 15 metų vaikino ūgis – 186 cm, yra lieknas, jam tinka standartinio dydžio rūbai, batų dydis – 47-tas, 17 metų merginos ūgis – 164 cm, tinka S ir M dydžio rūbai, batų dydis 39-tas, 21-erių metų mergina yra 172 cm ūgio, batų dydis – 41–42“.

Tokia Sauliaus žinutė internete sulaukė gausybės atgarsių. Žmonės vienas per kitą siūlosi atvežti ir veža nuo gaisro nukentėjusiai šeimai drabužių, įvairiausių buities daiktų, patalynės. Į pagalbos šauksmą atsiliepė žmonės iš Klaipėdos, Gargždų, net Kaišiadorių. Parama šeimai ir vakar keliavo visą dieną – žmonės vežė įvairius daiktus, siūlėsi juos paimti iš tų, kas neturi galimybės nuvežti į Adakavą.

S.Bagdonas: „Politikas neatsiliepė nė vienas, bet aš jiems skambinsiu“

– Sauliau, kada tu sužinojai apie nelaimę Adakave ir kodėl nusprendei padėti šiai šeimai?

Raimondos Alysienės nuotr./Saulius Bagdonas sako nesitikėjęs, kad jo turizmo idėjos išvirs į savotišką „Bėdų turgų“
Raimondos Alysienės nuotr./Saulius Bagdonas sako nesitikėjęs, kad jo turizmo idėjos išvirs į savotišką „Bėdų turgų“

– Sužinojau Kalėdų rytą, kažkas apie tai parašė žinutę. Nuvažiavau ten. Giminės jau buvo nuvalę dalį nuodėgulių. Patariau žmonėms palikti kad ir sudegusį namo perdengimą. Apdengti kuo tik įmanoma, kad nelytų į likusio namo vidų. Kitaip namą reikės nugriauti. Aš pats statybininkas, šiek tiek apie tai išmanau.

– Ką pamatei nuvykęs, kalbėjaisi su nukentėjusiais žmonėmis?

– Taip, jie pasakojo, kad spėjo išbėgti kaip stovi. Kai pajuto, kad dega, buvo jau vėlu gelbėti turtą. Užlipęs į antrą aukštą vienas vaikinų atidarė duris ir jį nubloškė gaisro banga. Spėjo tik papūgėlę išsinešti. Liko kaip stovi. Viskas sunaikinta, neliko nei vadovėlių, nei sąsiuvinių. Žmonės sakė, kad gaisras galėjo kilti nuo elektros instaliacijos, keletą kartų jie buvo pastebėję, kad rozetės neveikė. Bet žinote, jauni, paaugliai, gal neatkreipė dėmesio. Gyveno su močiute.

– Kai feisbuke įkūrei viešą pagalbos grupę, tikėjaisi, kad atsilieps tiek daug žmonių?

– Negaliu sakyti, tikėjausi ar nesitikėjau. Jie atsiliepė. Žmonės tebeveža šeimai reikalingus daiktus – per veną dieną atvežė šaldytuvą, dujinę viryklę, kompiuterį, įvairių baldų, patalynės. Bėda ta, kad nuo gaisro nukentėję žmonės net neturi kur dabar tų daiktų laikyti.

Jie glaudžiasi ten pat Adakave, pas jiems pagelbstinčius žmones. Radome sandėlį, kur suaukotus daiktus laikinai saugome. Svarbu žinoti tai, kad daugumos šių daiktų šeimai prireiks, kai bus atstatytas namas. Dabar labiausiai reikia statybinių medžiagų. Arba pinigų joms pirkti. Kai turėsime statybinių medžiagų, kibsime statyti. Prašysiu, kad jų aukotų, važiuosiu per statybinių medžiagų parduotuves.

Pagalbos nuo gaisro nukentėjusi šeima sulaukė Tauragėje labai populiaraus judėjimo „Aktyvi Tauragė“ dėka.

– Sakai, kibsime statyti, kas jūs tokie statysite?

– Aš. Juk sakiau, kad esu statybininkas.

– Kodėl tu tai darai? Juk už tai niekas nemoka. Žmonės kalba, kad tokiu būdu sieki politiko karjeros.

– Sunku paaiškinti, kodėl. Ateina gyvenime momentas, kai supranti ir atskiri svarbiausius dalykus. Gal tai skamba banaliai, bet taip yra. Daugelis mano, kad sieksiu politiko karjeros. Tikrai ne, drąsiai galiu pasakyti – politiku aš nebūsiu. Tokiu būdu sugadinčiau savo vardą. Nors tarybos nariu galėčiau tapti su vėjeliu. Į mane žmonės kreipiasi iš visos Lietuvos. Daug kreipiasi sergančių vėžiu.

– Kai pradėjai „Aktyvios Tauragės“ veiklą, numanei, į ką tai išvirs?

– Ne. Aš – gamtos vaikas, tikėjausi, kad tai bus susiję tik su turizmu. Tačiau išvirto į labdaros akcijas. Žmonės manimi pasitiki. Galbūt kaip tik todėl, kad nesiekiu politinių dividendų.

– Ar į gaisrą išgyvenusios šeimos pagalbos šauksmą atsiliepė nors vienas politikas?

– Aš pats paskambinau vienam žinomam Tauragės politikui. Jis pažadėjo prisijungti prie pagalbos akcijos. Tačiau kol dar nepadėjo, neviešinkim jo pavardės. Skambinsiu ir kitiems. Tačiau pats neatsiliepė nė vienas. Atsiliepė paprasti žmonės.

Seniūnas: „Jie pagalbos neprašė“

Tauragės valdininkai, įskaitant ir Skaudvilės seniūną, kurio žinioje yra ir Adakavo kaimo gyventojai, padėti nukentėjusiai šeimai neskuba. Skaudvilės seniūnas Virginijus Būdvytis pirmadienio rytą „Tauragės kurjeriui“ patvirtino, kad švenčių dienomis buvo nuvykęs į gaisravietę, tačiau paklaustas, kuo seniūnija pagelbės padegėliams nežinojo, kaip ir nežinojo ir to, kiek name gyveno nepilnamečių.

Sauliaus Bagdono nuotr./Per Kūčias gaisrą patyrusios šeimos namas liko negyvenamas
Sauliaus Bagdono nuotr./Per Kūčias gaisrą patyrusios šeimos namas liko negyvenamas

„Laukiam tyrimo. Buvo pirmam aukšte žmonės, antras degti pradėjo, daugiau nieko nežinau. Aš buvau nuvykęs. Gaila, žinoma. Stogas nudegė, perdengimas nudegė“, – kalbėjo seniūnas.

Pasiteiravus, kur šiuo metu glaudžiasi nuo gaisro nukentėję žmonės, V.Budvytis sakė, kad šeima „turi giminių ir pažįstamų“.

„Jie dar jauni. Dirba, tvarkosi, jų daug yra“, – kalbėjo V.Budvytis.

Paklaustas, galbūt seniūnija nukentėjusiai šeimai pasiūlė kokią pagalbą, seniūnas atsakė: „Kol kas jie pagalbos ir neprašė. Vis tiek kuo nors paremsim, kiek mūsų išgalės leis. Juk dar nėra gaisro išvadų. Priežasties, dėl ko kilo gaisras. Žinoma, sunkus momentas jiems dabar.“

Per vieną dieną į pagalbos šauksmą atsiliepė beveik 1300 žmonių.

Suaukota didžioji dalis statybinių medžiagų

Antradienį su „Tauragės kurjerio“ redakcija susisiekęs S.Bagdonas teigė, kad šiuo metu Tauragės verslininkai jau suaukojo didžiąją dalį sudegusio namo atstatymui reikalingų statybinių medžiagų.

„Jau turime visas reikalingas plytas, cementą, pusę reikiamo kiekio medienos. Atsiliepė ne vienas meistras, kuris padės atlikti darbus. Prie jų prisidėsiu ir aš“, – sakė S.Bagdonas. 

Nors statybinių medžiagų dar kiek trūksta, tačiau Saulius tikisi, kad netrukus jų bus suaukota. Jo teigimu, verslininkai labai noriai padeda nukentėjusiai šeimai, esą vos išgirdę pirmuosius prašymo žodžius sako – „Nebetęsk, viską supratome“. Tereikia apie reikalingą pagalbą užsiminti. Parama nuo gaisro nukentėjusiai šeimai keliauja iš visos Lietuvos. Sunku patikėti, ką vos per keletą dienų gali žmonių gerumas.

„Tačiau tai tik pradžia. Šeimai dar reikės medžiagų namo vidaus įrangai. Manau, kad ir dėl to didelės problemos nebus. Pagelbstint žiniasklaidai, padarysime tikrą stebuklą“, – sakė S.Bagdonas. 

Namų netekusi šeima ir labdaros akcijos iniciatorius S.Bagdonas dėkoja visiems geros valios žmonėms. Namo atstatymo darbai planuojami pradėti iškart po Naujųjų metų, jei tik leis oro sąlygos. Tikimasi, kad pavasarį močiutė ir keturi jos anūkai bei mažoji proanūkė pravers naujų savo namų duris.

Sąskaita, į kurią galite pervesti savo auką nuo gaisro nukentėjusiai šeimai: Swedbank LT657300010136500293, sąskaitos vartotoja Laurita Šulcaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius