Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 10

Koliupės kaimo gyventojus šiurpina bebrai: bijo, kad išnaikins visus medžius

Kėdainių rajono Vilainių seniūnijos Koliupės kaime – neregėtas bebrų išpuolis. Vieną dieną bebrai taip pasidarbavo, kad griuvo daugybė šalia Koliupės tvenkinio esančių medžių. Kaimo gyventojai jaudinasi, kad bebrai gali išnaikinti visus ir taip negausiai čia augančius medžius. Negana to, bebrai gali persimesti ir į sodus. Ir tai jau nebe pirmas per keletą metų toks didelis bebrų išpuolis Kėdainių rajone.
Vieną dieną bebrai taip pasidarbavo, kad griuvo daugybė šalia Koliupės tvenkinio esančių medžių
Vieną dieną bebrai taip pasidarbavo, kad griuvo daugybė šalia Koliupės tvenkinio esančių medžių / Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.
Temos: 2 Kėdainiai Bebras

Pats darbymetis

Gamtininkų teigimu, spalio ir lapkričio mėnesiai bebrams – pats darbymetis. Kaip tik šiuo metu remontuojamos, aukštinamos užtvankos ant griovių ir upelių vandens lygiui pakelti, nes reikia, kad vanduo patikimai apsemtų urvų angas, kad būtų, kur nuskandinti žiemos maisto atsargas, kad po ledu laisvai galėtum nunerti iki nuskandintų medžių ir krūmų šakų ar iki užtvankos, jeigu ją prireiktų paremontuoti, nes ir žiemą užtvankas praardo medžiotojai, miškininkai ar žemių ir miškų savininkai.

Rudenį bebrai remontuoja ir savo trobeles, vilkdami ant jų dumblą, akmenis, vandens žolių gumulus, medžių šakas, tvirtina, lopo, per vasarą įgriuvusius urvus, kad šilta būtų per žiemos speigus.

Gyventojai nepatenkinti

Vieną dieną bebrai taip pasidarbavo, kad griuvo daugybė šalia Koliupės tvenkinio esančių medžių. Koliupės kaimo gyventojai pergyvena, kad bebrai gali išnaikinti visus ir taip negausiai čia augančius medžius. Negana to, bebrai gali persimesti ir į šalia tvenkinio esančius sodus.

„Bebrai nuvertė šalia tvenkinio augusių medžius. Jie nuvertė dalį jų, didesnė dalis liko augti. Mūsų darbuotojai medžius supjaustė ir specialia technika išvežė“, – faktą konstatavo Vilainių seniūnas Antanas Bružas.

Turi kreiptis

Žmonėms šiuo atveju galėtų padėti medžiotojai. Medžiotojai, jei tai medžioklės plotas, turi teisę ten bebrus medžioti. Tik pirmiausia valdų savininkai turi parašyti skundą vietos medžiotojų būreliui. Kadangi bebrai yra medžiojami žvėreliai, tai medžiotojai žinos, kiek galima sumedžioti bebrų. Pats žmogus naikinti šių žvėrelių negali, bus nubaustas.

Paprastai sumedžiojus kelis bebrus, jie nebe taip intensyviai verčia medžius. Pasak medžiotojų, geriausia būtų bebravietėje išmedžioti visą graužikų šeimą, ypač tose vietose, kur bebrai ardo melioracinius įrenginius, kasa urvus kelių sankasose, užtvindo miško ar žemės ūkio naudmenų plotus, kerta vertingus medžius želdiniuose. Medžiojant su šautuvu, tai įvykdyti gana sunku, tačiau įmanoma pasitelkus urvinius šunis ar gaudant spąstais.

„Scanpix“ nuotr./Bebras
„Scanpix“ nuotr./Bebras

Nebe pirmas

Kėdainiuose tai jau nebe pirmas toks atvejis, kuomet bebrų darbai sukelia tokį didelį pasipiktinimą. Bene labiausiai žmonėms atmintyje įstrigęs 2016 metų atvejis, kuomet Kėdainių miesto parke bebrai išvertė vienoje saloje augusius visus medžius.

Bebrai čia pridarė išties nemažai žalos, mat sunaikinti daug dešimtmečių menantys medžiai. Tuo metu medžiotojai yra bejėgiai, mat miesto parkas nėra medžioklės plotas ir ten medžioti jie tikrai negali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius