Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 08

Komisija siūlo atšaukti ekstremalią padėtį dėl susikaupusių medicinos atliekų

Pirmadienį posėdžiavusi Ekstremalių situacijų komisija nusprendė siūlyti Vyriausybei atšaukti šalyje ekstremalią padėtį, birželį paskelbtą dėl susikaupusių medicinos atliekų, pranešė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.
Švirkštai
Švirkštai / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

„Komisija (...) nusprendė kreiptis į Vyriausybę, kad ekstremali situacija Lietuvoje būtų atšaukta“, – žurnalistams po komisijos posėdžio sakė ministras.

Vyriausybė turės priimti galutinį sprendimą šiuo klausimu. Anot R.Palaičio, Ministrų kabinetas į pirmąjį posėdį po atostogų turėtų rinktis rugpjūčio 17-ąją.

Pasak jo, dabar susikaupusias atliekas, tikimasi, baigs naikinti bendrovė „Senovė“, o naujai susikaupsiančias ketinama išvežti į Latviją.

Sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis sako, jog Latvija pasirinkta dėl to, kad į šią kaimyninę šalį atliekas galima gabenti tokioje taroje, kurios kaštai Lietuvai bus mažesni nei jas gabenant, pavyzdžiui, į Vokietiją.

„Sprendimo metodas toks – nebekaupti atliekų bendrovėje “Senovė„, kaip buvo iki šiol, o medicinines atliekas išvežti už Lietuvos ribų ir ten utilizuoti pagal jų įstatymus, konkrečiai – į Latviją. Šiuo metu bendrovės “Senovė„ teritorijoje susikaupusias atliekas iki ekstremalios situacijos pabaigos tiesiog utilizuoti“, – aiškino R.Palaitis.

Šiuo metu „Senovės“ teritorijoje sukaupta apie 37 tonos medicinos atliekų.

„Kasdien sudeginama apie 2,5 tonos, papildomai numatoma įjungti autoklavavimo įrenginį ir šį susikaupusį kiekį per maždaug dešimt dienų nėra problemos utilizuoti“, – teigė ministras.

Anot jo, jei iki atšaukiant ekstremalią situaciją, „Senovė“ šiuo metu sukauptų atliekų utilizuoti nespės, turės jas sudėti į konteinerius ir išvežti sunaikinti į užsienį. „Senovėje“ veikiantis atliekų deginimo įrenginys neatitinka aplinkosaugos reikalavimų ir jį tam galima panaudoti tik paskelbus ekstremalią situaciją.

Ūkio ministerija anksčiau siūlė deginti susikaupusias ir nuolat besikaupiančias atliekas „Palemono keramikoje“ Kaune, tačiau šios idėjos, anot R.Palaičio, atsisakyta esą dėl transportavimo problemų.

Medicinos atliekos šalyje pradėjo kauptis sustabdžius jų deginimą statomoje gamykloje Šiauliuose – čia jos degintos per bandymus.

Įrenginys Šiauliuose sustabdytas kilus konfliktui tarp jį užsakiusios statyti Ūkio ministerijos valdomos „Toksikos“ ir rangovų „Hafner Srl“ bei „Senovė“.

„Šiuo klausimu vyksta ir ikiteisminis tyrimas, jį yra pradėjusi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, ar pagal visus teisės aktus įsisavinama ES parama. Tyrimas pradėtas dėl galimo dokumentų klastojimo ir kitų faktų“, – teigė R.Palaitis.

Atsakingų ministerijų vadovai sako, kad neaišku, kada „Toksikos“ atliekų deginimo įrenginys vėl galėtų veikti, bet tikimasi, kad jo veikla vis dėlto bus atnaujinta.

„Turime tokią viltį, kad bendrovė “Toksika„ neužsidaro, ir jos deginimo įrenginys, kuris yra tikrai labai pajėgus, bus paleistas“, – teigė A.Klišonis.

Dėl besikaupiančių pavojingų atliekų birželį šalyje paskelbta ekstremali padėtis ir leista jas naikinti bendrovėje „Senovė“ Vilniuje, nors ši neturi leidimo tokiai veiklai.

Anot A.Klišonio, per ekstremalios situacijos laikotarpį į Vokietiją ir Latviją išvežus 87 tonas, o Lietuvoje sudeginus 115 tonų medicinos atliekų, situacija jau yra kontroliuojama.

Jo teigimu, 27 medicinos įstaigos Lietuvoje turi savo įrenginius medicinos atliekoms naikinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius