-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 04 10

Komisija spręs, ar reikia panaikinti Vinco Babiliaus teisinę neliečiamybę

Seimas sudarė laikinąją tyrimo komisiją, kuri iki balandžio 19 dienos turės pasakyti, reikia ar nereikia panaikinti avariją padariusio ir, kaip įtariama, iš įvykio vietos pasprukusio parlamentaro Vinco Babiliaus teisinę neliečiamybę.
Vincas Babilius
Vincas Babilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Antradienį svarstant šį klausimą Seime daug diskusijų nekilo, už tokią komisiją pasisakė 85 parlamentarai, prieštaravusių ir susilaikiusių nebuvo.

Vadovauti laikinajai tyrimo komisijai paskirtas Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovas Vaidotas Bacevičius.

Nors automobilio, į kurį įvažiavo V.Babiliaus vairuojama mašina, savininkas teigė, jog Seimo narys atrodė išgėręs, parlamentaras kategoriškai neigė avarijos metu buvęs girtas. Jis aiškino sergantis liga, dėl kurios negali vartoti alkoholio, tačiau kokia tai liga, nė karto nepatikslino.

„Galite paskambinti mano gydytojui, kuris pasakys, kad turiu tokią sunkią ligą, nuo kurios kas antras miršta, jeigu išgeria. Metus jau visai nevartoju, kai toks pasirinkimas“, – tuomet sakė jis.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Žilvinas Šilgalis nepraleido progos įkąsti į nemalonią padėtį patekusiam kolegai. „Reikia išsiaiškinti, kokia ta paslaptinga liga, nuo kurios kas antras miršta. Gal reikia pagalvoti apie visišką alkoholio uždraudimą, nes jeigu taip, greitai mūsų neliks ir 100 tūkstančių“, – ironizavo jis.

Ž.Šilgalio replika supykdė liberalcentristų, kuriems iki narystės sustabdymo priklausė V.Babilius, lyderį Algį Čapliką. „Žilvinai, nesmerk, neteisk ir nebūsi teisiamas. Reikia išlaikyti kaip galima didesnį diskretiškumą, juolab kad artėja rinkimai“, – kolegą gėdino A.Čaplikas.

Seimo TS-LKD frakcijai priklausančiam Mantui Varaškai kilo klausimas, ar tai, kad per vieną kadenciją to paties parlamentaro teisinė neliečiamybė jau antrą kartą pakimba ant plauko, neatneša jam didesnių pasekmių. Komisijos vadovas V.Bacevičius patikino, kad rimtesnės pasekmės dėl to negresia, o moralė – V.Babiliaus reikalas. 

V.Bacevičius pridūrė, jog jam keista, kad V.Babilius neleido skelbti informacijos apie jo sveikatos būklę, tačiau tuo pat metu gynėsi paslaptinga liga. 

Generalinis prokuroras kreipėsi į Seimą

Antradienį generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą prašydamas leisti suvaržyti V.Babiliaus laisvę administracinėje byloje. 

Generalinės prokuratūros duomenimis, kovo 19 d. Seimo narys Vilniuje, Laisvės pr. ir J.Baltrušaičio g., vairavo automobilį, kuriam nebuvo atlikta techninė apžiūra, neatsižvelgdamas į kelio ir meteorologines sąlygas, nesuvaldė savo automobilio ir atsitrenkė į stovintį kitą automobilį.

Po minėto smūgio taip pat buvo kliudytas ir šviesoforas. Iš eismo įvykio vietos V. Babilius pasitraukė. Šiais veiksmais Seimo narys galimai padarė pažeidimus, numatytus Administracinių teisės pažeidimų kodekso 127 str. 2 d., 130 str. 1 d. ir 123 str. 1 d.

Pasitraukimas iš eismo įvykio vietos užtraukia baudą vairuotojams nuo trijų tūkstančių iki keturių tūkstančių litų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trejų iki penkerių metų arba administracinį areštą nuo penkiolikos iki trisdešimties parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trejų iki penkerių metų.

Siekiant išnagrinėti V. Babiliaus administracinio teisės pažeidimo bylą yra būtinas išankstinis Seimo sutikimas suvaržyti minėto Seimo nario laisvę.

Primintina, kad mūsų šalies Konstitucijoje ir Seimo statute įtvirtinta nuostata, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas ar kitaip suvaržoma jo laisvė. Dėl Seimo nario laisvės suvaržymo gali kreiptis tik šalies generalinis prokuroras.

Po šio įvykio V.Babilius sustabdė narystę Liberalų ir centro sąjungoje, tačiau atkakliai neigė, kad pabėgo iš avarijos vietos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius