Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 06 21

Komisijai dėl Neringos Venckienės neliečiamybės naikinimo duota papildoma savaitė

Seimas ketvirtadienį nusprendė Seimo laikinajai komisijai, kuri turi nuspręsti, ar siūlyti Seimui naikinti Kauno apygardos teismo teisėjos Neringos Venckienės teisinę neliečiamybę, suteikti papildomą savaitę.
Komisijos posėdis
Komisijos posėdis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Už tai, kad komisija dirbtų dar savaitę balsavo 65 parlamentarai, prieš buvo 3, susilaikė vienintelis Gintaras Songaila.

Kai kurie komisijos nariai mano, kad komisija sprendimą galėjo suspėti priimti laiku. Tačiau komisijos pirmininkas konservatorius Evaldas Jurkevičius trečiadienį įregistravo nutarimą, kuriuo paprašė dar savaitės.

Pasak jo, laiko pritrūko, nes ankstesnė komisijos vadovė Virginija Baltraitienė pirmą posėdį surengė tik po savaitės, kai Seimas suformavo komisiją, o paskui ir išvis pasitraukė iš jos darbo.

Svarstant, ar leisti komisijai dirbti dar savaitei, Seimo nariai piktinosi, kad ši komisija dėl neliečiamybės naikinimo dirba ilgiau nei įprasta tokioms komisijoms. Pasak jų, akivaizdu, kad ši komisija užsižaidė gilindamasi į ikiteisminio tyrimo medžiagą ir pasijautė teismu.

Kiti parlamentarai atvirkščiai sakė, kad komisijai nepakaks ir papildomos savaitės, nes ji turėtų gauti visą informaciją iš prokuratūros, įsigilinti į visuomenininkų komisijos išvadas.

Komisijos pirmininkas E.Jurkevičius mano, kad medžiagos sprendimui priimti komisija jau turi pakankamai.

Seimo laikinoji tyrimo komisija dėl teisėjos N.Venckienės neliečiamybės naikinimo buvo suburta gegužės 24 dieną.
Nuo gegužės pabaigos iki dabar komisija surengė šešis posėdžius, apklausė prokurorą Žydrūną Radišauską, teisėją N.Venckienę, paprašė papildomos medžiagos iš antstolės, prokuratūros, policijos.

Tačiau ne visą prašytą informaciją komisijai pavyko gauti, nes dalis jos – ikiteisminio tyrimo medžiaga.

Baigusi darbą komisija Seimui turės pateikti rezoliucijos projektą, ar tenkinti generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymą panaikinti Kauno apygardos Civilinių bylų skyriaus teisėjos N.Venckienės teisinį imunitetą.

Konstitucija numato, kad Lietuvoje teisėjas negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ar suimtas, negali būti kitaip suvaržyta jo laisvė be Seimo, o tarp Seimo sesijų – be prezidento sutikimo. Kad būtų panaikintas teisėjo imunitetas, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjai N.Venckienei gresia įtarimai demonstravus nepagarbą teismui, nevykdžius teismo sprendimų, trukdžius antstolei atlikti pareigas, piktnaudžiavus globėjos teisėmis.

Prokurorai teigia surinkę pakankamai duomenų, kad galėtų pateikti teisėjai įtarimus pagal penkis Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl trukdymo antstolio veiklai, pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, nepagarbos teismui, teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo ir dėl piktnaudžiavimo tėvų, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius