Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2012 06 20 /20:50

Komisijai neužteko laiko sprendimui dėl Neringos Venckienės neliečiamybės priimti

Seimo komisijai, turinčiai nuspręsti, ar siūlyti Seimui naikinti Kauno apygardos teismo teisėjos Neringos Venckienės teisinę neliečiamybę, keturių savaičių sprendimui priimti neužteko. Trečiadienį komisijai vadovaujantis konservatorius Evaldas Jurkevičius įregistravo nutarimo projektą, kuriuo prašoma komisijos darbą pratęsti dar savaitei.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nutarimo projektą Seimas turėtų svarstyti ketvirtadienio posėdyje.

Trečiadienio posėdyje komisija pakartotinai apklausė prokurorą Žydrūną Radišauską, peržiūrėjo jo atneštus vaizdo įrašus, susijusius su epizodu, kai N.Venckienė galimai rodė nepagarbą teismui, ir dokumentus, susijusius su vaiko perdavimo diena.

„Iš perdavimo vaizdo medžiagos nebuvo perduota“, – patvirtino prokuroras.

Komisijos narį Naglį Puteikį papiktino tai, kad prokuratūra į posėdį atsiuntė Ž.Radišauską, kuris pats ikiteisminių tyrimų, susijusių su teisėja N.Venckiene, neatlieka.

„Jie atsiuntė ne tą prokurorą, kuris vykdo tyrimą, o tą, kuris nieko nežino. Į beveik visus klausimus atsakymas buvo, kad aš tos bylos nekuruoju ir nieko nežinau, nieko negaliu atsakyti, medžiagos nemačiau„, – pasakojo N.Puteikis.

Be to, pasak Seimo nario, komisijos posėdis priminė cirką, nes beveik visa prokuroro atnešta vaizdo medžiaga buvo viešai prienama, o įrašų nepavyko paleisti, jie nuolat strigo.

„Daugiausia sugaišome žiūrėdami 15min.lt portale patalpinto vaizdo kopiją. Linksmiausia, kad prokuroras, paklaustas, ar gali palkti tą kopiją, atsakė „ne, negaliu, tai ikiteiminio tyrimo medžiaga. Visi vaidina kažkokiam blogam spektaklyje ir vaidina blogai“, – apibendrino N.Puteikis.

Pasak jo, klausimo, kuris užduodamas N.Venckienei, kai ji galimai apie teismą pasisako nepagarbiai, įraše beveik negirdėti, o stenogramų nėra. Todėl parlamentaras daro išvadą, kad klausimo nevertino ir kalbos ekspertai, todėl vargu, ar galima teigti, kad pasakydama „jie“ N.Venckienė turėjo galvoje Panevėžio teismo teisėjus.

Be to, N.Puteikis sakė, kad komisijai buvo paaiškinta, kad prokuratūra negali parodyti tik tos vaizdo įrašo dalies iš vaiko perdavimo, kuriame esą matyti, kaip teisėja suduoda policininkui, dėl to, kad komisija prašiusi viso įrašo, o ne ištraukos.

„Viso įrašo duoti negali, aš taip spėju, dėl tos antklodėlės„, – samprotavo parlamentaras.

Sprendimas – kitą savaitę

Įpusėjus posėdžiui komisijos pirmininkas E.Jurkevičius sakė, kad trečiadienį komisija sprendimo tikrai dar nepriims, nors komisijos nariai kiekvienas sau jau turi susidaręs nuomonę, ar teisėjos neliečiamybė turėtų būti naikinama.

„Įspūdžiai, kaip ir pas visus žmones, tap pas visus komisijos narius. Tai yra ikiteisminio tyrimo medžiaga“, – paklaustas, kokį įspūdį jam paliko peržiūrėti įrašai, sakė E.Jurkevičius.

Komisijos pirmininkas sakė, kad dirbti komisijai už uždarų durų nebuvo paprasčiau nei tada, kai jame dalyvavo N.Venckienės šalininkai.

Po posėdžio jis sakė, kad komisija į posėdį vėl rinksis rytoj, tačiau sprendimo greičiausiai vis dar nepriims.

Tuo tarpu N.Puteikio požiūriu, sprendimą galima buvo priimti ir trečiadienį, nes akivaizdu, kad prokuratūra daugiau jokios informacijos neduos, o komisijos dauguma jau yra apsisprendusi.

„Tai yra farsas, komedija, tai yra cirkas. Ir man labai gaila, kad Seimas nusileido iki tokio lygio. Trenktų kumščiu į stalą, priimtų nutarimą, gautų medžiagą, uždengtų vaiką, parodytų kas ką mušė ir priimtume sprendimą. Ne, nieko panašaus, deja“, - apgailestavo N.Puteikis.

Seimo laikinoji tyrimo komisija dėl teisėjos N. Venckienės neliečiamybės naikinimo buvo suburta gegužės 24 dieną. Tuo metu jos pirmininke buvo paskirta „darbietė“ Virginija Baltraitienė, tačiau netrukus ji šių pareigų atsisakė.
Komisijoje dirbti „darbiečiai“ vietoj V.Baltraitienės delegavo Mečislovą Zasčiurinską.

E.Jurkevičius teigė, kad būtent tos savaitės, kai komisijai vadovaudama V.Baltraitienė per savaitę nesušaukė nė vieno posėdžio, pritrūko komisijai, kad sprendimą priimtų laiku.  

Nuo gegužės pabaigos iki dabar komisija surengė penkis posėdžius, apklausė prokurorą Žydrūną Radišauską, teisėją N.Venckienę, paprašė papildomos medžiagos iš antstolės, prokuratūros, policijos.

Tačiau ne visą prašytą informaciją komisijai pavyko gauti, nes dalis jos – ikiteisminio tyrimo medžiaga.

Baigusi darbą komisija Seimui turės pateikti rezoliucijos projektą, ar tenkinti generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymą panaikinti Kauno apygardos Civilinių bylų skyriaus teisėjos N.Venckienės teisinį imunitetą.

Konstitucija numato, kad Lietuvoje teisėjas negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ar suimtas, negali būti kitaip suvaržyta jo laisvė be Seimo, o tarp Seimo sesijų – be prezidento sutikimo. Kad būtų panaikintas teisėjo imunitetas, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjai N.Venckienei gresia įtarimai demonstravus nepagarbą teismui, nevykdžius teismo sprendimų, trukdžius antstolei atlikti pareigas, piktnaudžiavus globėjos teisėmis.

Prokurorai teigia surinkę pakankamai duomenų, kad galėtų pateikti teisėjai įtarimus pagal penkis Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl trukdymo antstolio veiklai, pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, nepagarbos teismui, teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo ir dėl piktnaudžiavimo tėvų, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis.te
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius