-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 26

Komitetas „Už Rasus“ rinkimuose reklamuoja žuvies produktų gamybos įmonę

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) tirs, kokiomis aplinkybėmis Raseinių rajone atsirado stendas, reklamuojantis ir savivaldos rinkimuose dalyvaujančio komiteto „Už Rasus“ narius, ir žuvies produktų gamybos bei prekybos bendrovę „Norvelita“.
Visuomeninis rinkimų komitetas „Už rasus“, UAB „Norvelita“
Visuomeninis rinkimų komitetas „Už rasus“, UAB „Norvelita“ / „Facebook“ nuotr.

„Mumis pasitiki „Norvelita“, neapvilsime ir jūsų“, – toks sakinys puikuojasi ant reklaminio stendo Raseiniuose. Greta jo – „Norvelitos“ darbuotojų bei savivaldos rinkimuose dalyvaujančių komiteto „Už Rasus“ narių Reginos Petrokienės, Brigitos Šimkutės, Vytauto Stanciko, Vitalijaus Valinčiaus, Gražinos Kasputienės veidai.

Nuotr. „Facebook“ grupėje „Mano kandidatas geriausias“/Stendas Raseinių rajone
Nuotr. „Facebook“ grupėje „Mano kandidatas geriausias“/Stendas Raseinių rajone

Šie asmenys, anot komiteto koordinatoriaus Romaldo Zubielos, reklamą susiorganizavo savo iniciatyva.

„Jie apsimokės patys, įnešdami auką į rinkiminę sąskaitą“, – apie tai, kas atsiskaitys už reklamą, kalbėjo jis ir pridūrė, kad kol kas už stendą niekas nemokėjo.

Klausiamas, ar komitetas aiškinosi, ar vienu metu galima skleisti ir politinę, ir komercinę reklamą, R.Zubiela teigė nežinantis, bet stendas esą niekam neužkliuvo.

„Nežinau, negaliu atsakyti, niekam neužkliuvo. Aš įsivaizduoju, na, ką „Norvelita“... Ne komercinė. Paprasčiausia paminėjo, kad jie dirba rimtoje įmonėje „Norvelitoje“, skaito, kad pasitiki jais. Aš taip suprantu“, – dėstė komiteto „Už Rasus“ koordinatorius.

Iš ko gyvena „Rasai“?

Jis tikino, kad žuvies produktų gamybos ir prekybos įmonė rinkimų komiteto finansiškai nerėmė, tačiau rėmė asociaciją „Rasai“, kurios pagrindu „Už Rasus“ ir susikūrė.

Pasiteiravus, kokia yra paramos suma, R.Zubiela atsakė: „Nežinau. Sumos neatsakysiu.“

Paramos sumų nepavyko aptikti ir įmonių finansiniuose dokumentuose, teikiamuose Registrų centrui. Iš ko savo veiklą finansuoja asociacija, nelabai aišku, nes pavyzdžiui, paskutinėje už 2017 metus Registrų centrui teiktoje finansinėje ataskaitoje organizacija nurodo, kad jos pagrindinė veikla – pramogų ir poilsio organizavimas.

„Sąjūdžio trumpalaikis turtas 2017 m. sudarė 1377 Eur. Per 2017 m. sąjūdis patyrė 100781 Eur sąnaudų“, – rašoma ataskaitoje.

Panašiai buvo ir 2016-aisiais. Asociacija, pagal Registrų centrui pateiktus duomenis, jokių pajamų negavo, bet patyrė 99 661 eurą išlaidų.

„Norvelitos“ administratorė Erika Džiaugytė 15min taip pat patikino, kad bendrovė už reklamą Raseiniuose nemokėjo.

„Reklaminiame stende yra nuotraukos ilgamečių, įvairias pareigas užimančių darbuotojų, kuriais įmonė pasitiki. Kiekvienas įmonės darbuotojas yra laisvas apsispręsti, ką palaikyti“, – atsakyme nurodė ji.

Įtaria pažeidimą

Teiraujantis, ar reklama, kai joje vaizduojami ir kandidatai į Raseinių rajono savivaldybę, ir juridinio asmens logotipas, leidžiama, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė tvirtino, kad „situacija iš tiesų įdomi“.

„Klausimas, kokiu pagrindu viename reklaminiame stende reklamuojasi ir visuomeninis rinkimų komitetas, ir juridinis asmuo. Galbūt juridinis asmuo prisidėjo prie tokio stendo atsiradimo, gamybos ar kita. Jeigu taip, tai gali būti traktuojama kaip juridinio asmens parama politinės kampanijos dalyviui, kas yra draudžiama ir gali būti laikoma šiurkščiu pažeidimu“, – atsakyme 15min nurodė ji ir pridūrė, kad komisija šį atvejį tirs ir išsiaiškins situacijos aplinkybes plačiau.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Pagal VRK patvirtintą Politinės reklamos žymėjimo tvarkos aprašą, politinė reklama kampanijos laikotarpiu turi būti aiškiai atskirta nuo kitos skleidžiamos informacijos.

Savivaldos rinkimai Lietuvoje vyks kovo 3 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius