Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 27

Komiteto vadovui Anušauskui priekaištauja saviškiai

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijoje randasi vis daugiau nepatenkintųjų Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Arvydo Anušausko darbu. Atvirai jį kritikuoti nedrįstama, tačiau taktiškų priekaištų negailima.
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kai kurie Seimo konservatoriai neoficialiuose pokalbiuose net reiškia abejonių, ar A.Anušauskas tinkamas toliau vadovauti vienam svarbiausių parlamento komitetų. Tokias nuotaikas inspiravo esą iš vietos realiai nejudantys klausimai, kurie yra NSGK kompetencija.

Neįtraukė į darbo grupę

Ypač nuogąstaujama, kad iki šiol nepavyksta tobulinti Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos, griežtinti jo parlamentinės kontrolės. Pabrėžiama, esą komiteto vadovas nerodo pastangų išsireikalauti iš VSD analitines pažymas, bylojančias apie nederamus politikų ir valstybės tarnautojų ryšius su verslo grupėmis. A.Anušauskui priekaištaujama ir dėl iniciatyvos stokos spartinti liustracijos procesą.

NSGK pirmininko oponentai frakcijoje tikina, kad tam tikrą požiūrį į jį neoficialiai parodė ir premjeras Andrius Kubilius. Dar liepos pabaigoje jo sudarytoje darbo grupėje teisės aktų nuostatoms, reglamentuojančioms nacionalinio saugumo ir gynybos politiką, įvertinti A.Anušausko nėra. Komitetui joje atstovauja kitas NSGK narys, konservatorius Saulius Pečeliūnas.

Pasigenda aktyvumo

Seimo TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma LŽ tikino nieko negirdėjęs apie kolegų nepasitenkinimą A.Anušausku, tačiau jis neatmetė galimybės, kad kai kurie frakcijos nariai „gali pageidauti spartesnio liustracijos ar kitų klausimų sprendimo“.

Seimo NSGK narys konservatorius Kęstutis Masiulis, LŽ paklaustas, kaip vertina komiteto vadovo darbą, neslėpė turintis priekaištų. „Manau, kad Seimo NSGK galėtų veikti aktyviau. Pernelyg vangiai perimame praėjusios parlamento kadencijos komiteto veiklą, kuri buvo iš tiesų labai intensyvi“, – įsitikinęs jis.

K.Masiulis apgailestavo, kad nepavyksta įgyvendinti ankstesnės kadencijos Seimo NSGK priimtų svarbių sprendimų dėl VSD. Parlamentaro nuomone, realių kliūčių tam tarsi nėra. „Reikėtų, kad komiteto pirmininkas imtųsi šios veiklos, įtrauktų tam tikrus klausimus į darbotvarkę. Manau, Seimo NSGK nariai juos mielai svarstytų. Pavasario sesijos pabaigoje paraginome A.Anušauską tai padaryti, regis, pasiekėme sutarimą“, – pasakojo K.Masiulis.

Kitas TS-LKD frakcijos atstovas komitete S.Pečeliūnas taip pat tikino, kad NSGK veikla jo kol kas nedžiugino. Esą taip atsitiko ir dėl to, kad vadovauti komitetui buvo paskirtas Seimo naujokas. „Kad viską perprastų, A.Anušauskui prireikė metų. Kiek dar reikės laiko, matysime, bet gal užteks ir tiek?“ – mįslingai svarstė S.Pečeliūnas.

Nesilaiko įsikibęs

LŽ kalbintas A.Anušauskas tikino nepastebėjęs didėjančio nepasitenkinimo jo veikla. Jis pareiškė dirbantis taip, kaip mano esant geriausia. „Visi nori greitų pokyčių, kairėn ir dešinėn lekiančių galvų. Aš siekiu, kad Seimo NSGK atskaitingos institucijos dirbtų normaliai. Tam tikrų įstaigų vadovų pokyčius pirmiausia lemia politiniai sprendimai, kuriuos priimant komitetas ne visada yra priešakinėse pozicijose“, – aiškino jis.

A.Anušauskas pabrėžė, kad Seimo NSGK yra išsakęs savo poziciją dėl VSD ir jo veiklos parlamentinio tyrimo išvadų įgyvendinimo. Dėl liustracijos proceso, anot komiteto vadovo, taip pat netrypčiojama vietoje. Jis priminė, kad pavasarį buvo įregistruotas naujas Liustracijos įstatymo projektas. „Tikrai neidealizuoju savo darbo. Kiekvienas politikas turi savikritiškai žiūrėti į tai, ką daro, nes kitaip atrodys, kad jis tik laikosi įsikibęs kėdės“, – sakė komiteto pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius