-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 08

V.P.Andriukaitis kompensacijų už reakcijas į skiepus tvarką sieja su privalomu skiepijimu

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) rengia tvarką atlyginti žalai už nepageidaujamas reakcijas į skiepus nuo COVID-19. Tai sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pranešė raštu pateiktuose interpeliacijos atsakymuose opozicijai. SAM kol kas atsisako apie tai kalbėtis, nes vyksta tarpinstitucinis šios priemonės derinimas. Portalo 15min videolaidoje „15/15“ žurnalistė Aistė Čiučiurkaitė apie tai kalbėjosi su specialiuoju Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pasiuntiniu Europos regionui socialdemokratu Vyteniu Povilu Andriukaičiu.

Sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys sako, kad Vyriausybė kartu su Sveikatos apsaugos ministerija „įvertino būtinybę sukurti teisines prielaidas atlyginti žalą, kurią lemia sunkius padarinius sukėlusios nepageidaujamos reakcijos į vakcinas“.

„Šiuo metu vertinamos galimos pandeminių vakcinų sukeltos žalos atlyginimo sąlygos ir tvarka, kurios artimiausiu metu bus pateiktos svarstymui Vyriausybėje“, – teigė A.Dulkys, kurio atsakymus opozicijai paskelbė BNS.

Jo teigimu, tai galėtų paskatinti vakcinuotis tuos, kurie vis dar to nedaro bijodami šalutinių poveikių.

„Tokio žalos atlyginimo mechanizmo įteisinimas, tikėtina, padidintų pasitikėjimą pandeminėmis vakcinomis ir potencialiai paskatintų drąsiau skiepytis tą nedidelę gyventojų grupę, kuri vis dar delsia tai daryti dėl šalutinių poveikių baimės“, – sakė ministras.

– Pone V.P.Andriukaiti, kada turėtų būti ir ar išvis turėtų būti atlyginama žala dėl nepageidaujamų reakcijų į COVID-19 vakcinas?

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytenis Andriukaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytenis Andriukaitis

Aš manau, kad jau anksčiau turėjo būti apie tai diskutuojama. Dabar turbūt, jeigu ir priimtų, tarkime, kad tam tikroms profesijoms, nustatytiems sąrašams, būtų privaloma vakcinacija, tai neabejotinai, kad žalos atlyginimo klausimai turi būti kartu aptarti ir labai aiškiai išvardinta, kokiu atveju traktuojama ta žala, kaip ji kompensuojama ir t.t., kad iš tiesų būtų teisinis užtikrinimas tiems žmonėms. Jeigu privalomo vakcinavimo atveju yra nustatytos taisyklės, vadinasi, yra ir mechanizmai, apsaugantys žmones nuo vienokių ar kitokių komplikacijų, kurios nėra žinomos arba kurios įvyko dėl to, kad nebuvo pakankamai žmogus ištirtas.

– Keli svarbūs dalykai. Pirmiausia jūs sakote – privalomai skiepijant. Jeigu nėra privalomos tvarkos skiepytis tam tikrų profesijų žmonėms ar apskritai visiems, kaip, pavyzdžiui, Austrijoje, tada neturėtų būti ir jokios kompensacijos?

Savanoriško skiepijimosi atveju gali valstybė diskutuoti apie kompensacinį mechanizmą, tačiau šiuo atveju turėtų būti labai tiksliai aprašyta, kas tai yra ir už ką kompensuojama, kadangi yra, kaip žinote, vaistų ir vakcinų anotacijose nurodyti reiškiniai, kurie nėra žala, kurie yra normalūs, kurie turi būti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius