-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 15

Kompiuteris už pusę kainos: kaip socialinė parama virsta pigiai parduodama preke

Atidus 15min skaitytojas Vytautas V. viename skelbimų portale atkreipė dėmesį į skelbimą, kuriame siūlyta už palyginti nedidelę kainą – 859 eurus – įsigyti naują kompiuterį. Dar labiau vyro dėmesį patraukė tai, kad vienoje iš nuotraukų matyti, jog vos prieš dieną šį kompiuterį „Elektromarkt“ už 1 299,99 eurus įsigijo Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamentas.
Skelbimas apie parduodamą kompiuterį
Skelbimas apie parduodamą kompiuterį / Nuotrauka iš skelbiu.lt

„Kažkokia keista veikla užsiima Vilniaus miesto savivaldybės administracija: nusiperka „iMac“ už 1299 eurų ir tą pačią dieną stumia už 859, o dar jei pasiderėtum...“ – parašė 15min skaitytojas Vytautas V. ir pridėjo skelbimo nuotraukas iš skelbimų portalo.

Kaina – mažesnė 440 eurų

Skambiname skelbime nurodytu telefono numeriu. Atsiliepęs vaikinas tikina, kad kompiuteris visiškai naujas ir tikrai be jokių defektų ar pan. Tiesiog jis jį perparduoda, nes jo pažįstamas vaikų namų auklėtinis sulaukė pilnametystės ir tai vienas iš daiktų, kurie jam atiteko kaip socialinė parama. Bet gryni pinigai jam reikalingi labiau, nors ir parduoda gerokai pigiau, taip pats sau sumažindamas skirtos paramos dalį.

Ir išties: kaina už naują kompiuterį įspūdingai mažesnė, nei nurodyta jo įsigijimo dokumentuose. O šiuose įrašyta, kad pirkėjas yra „Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Socialinių reikalų (ir sveikatos departamentas – red.past.), Konstitucijos pr. 3 Vilnius, LT-09308 Lietuva“. Toliau seka įmonės kodas.

Nurodoma, kad lapkričio 14 dieną buvo nusipirktas naujas kompiuteris, kurio kaina su PVM yra 1 299,99 euro.

Kyla klausimas: kas čia ką ir kodėl parduoda?

Nuotrauka iš skelbiu.lt/Skelbimas apie parduodamą kompiuterį
Nuotrauka iš skelbiu.lt/Skelbimas apie parduodamą kompiuterį

Savivaldybės kaltės nėra

Pasirodo, jokio kriminalo nėra. Kaip 15min teigė socialinius reikalus savivaldybėje kuruojantis vicemeras Gintautas Paluckas, teisės aktai numato, kad 18 metų sulaukusiems našlaičiams, kitiems vaikų namuose ar panašiose globos įstaigose augusiems vaikams numatyta vadinama palydimoji išmoka.

„Dabar tai yra kiek daugiau nei 2 800 eurų. Įstatyme yra pasakyta, kad grynų pinigų jie negauna, bet nurodyti 6 ar 7 punktai, kam ta parama gali būti skirta: lizingo mokėjimui, butui įsigyti pradinei įmokai, nuomai, baldams, taip pat – ir įvairiai kompiuterinei, garso technikai ir t.t. Viskas vyksta paprastai, kaip numatyta įstatyme, atneša šie pilnametystės sulaukę žmonės išankstinę sąskaitą apmokėjimui į Socialinės paramos centrą ir ji yra apmokama“, – tvarką nupasakojo vicemeras.

G.Paluckas neslėpė žinąs, kad kai kurie iš šių vos 18-os sulaukusių valstybės globojamų jaunų žmonių taip įgytus daiktus tuoj pat parduoda norėdami gauti grynų pinigų, nors tai ir nėra pasikartojantys atvejai.

Tie jauni žmonės dar nedirba, tai paima tuos daiktus, kurie nesunkiai parduodami rinkoje, ir juos parduoda, – sakė G.Paluckas.

„Niekas nepriiminėja sprendimų dėl pagrįstumo – ar reikia brangesnio kompiuterio, ar pigesnio, gal iš viso nereikia. Tiesiog atnešama sąskaita ir ji apmokama, jeigu atitinka įstatymo reikalavimus. Juk žinome, kad didžioji dalis nuomos rinkos šešėlyje, kitoms reikmėms irgi reikia grynų pinigų, tie jauni žmonės dar nedirba, tai paima tuos daiktus, kurie nesunkiai parduodami rinkoje, ir juos parduoda“, – kalbėjo vicemeras.

Parama mažesnė ir neefektyvi

Jis įžvelgė dvi blogybes. Pirmiausia – kad tie daiktai, matyt, nėra reikalingi šiems žmonėms, jie juos parduoda, vadinasi, parama nepasiekė tikslo. Antras dalykas – jie gauna mažesnę pinigų sumą, negu tas daiktas vertas.

„Reikia keisti įstatymą, kad būtų atsižvelgiama į tikrą gyvenimą. Tiems žmonėms reikia grynųjų pinigų, jie juk nedirba, todėl kad nesukčiautų ir negudrautų, turi turėti teisę į numatytą pinigų sumą. Ir jeigu jau mes išleidžiame tuos žmones į gyvenimą, bet jie dar neturi rimtų socialinių įgūdžių, daiktų pirkimą kažkas turi prižiūrėti, pagrįsti išlaidas. Ir tai turi daryti ne Socialinės paramos centras, o oficialus globėjas – arba globėjų šeima, arba šeimyna, arba vaikų globos namai. Tie, kurie supranta, ko tam žmogui reikia“, – kalbėjo G.Paluckas.

Nuotrauka iš skelbiu.lt/Kompiuterio įpakavimas
Nuotrauka iš skelbiu.lt/Kompiuterio įpakavimas

Galbūt tai bus ir brangus kompiuteris, jeigu jį įsigyti užsimanęs jaunuolis domisi programavimu ar grafiniu dizainu. O dabar niekas realių aplinkybių nevertina, kartu ir nelieka jokio lankstumo, kas priverčia ieškoti išeities – paprasčiausia prašyti brangaus daikto, jį gauti ir tuoj pat parduoti.

„Tai yra socialinės paramos sistemos neefektyvumas, nes ji yra tokia kieta ir suvaržyta, kad žmonės, ieškodami išeities, spręsdami gyvenimiškas problemas, nukenčia, nes negauna visa apimtimi paramos – juk kompiuteris pirktas už 1,3 tūkst. eurų, o pardavinėjamas viso labo už 850 eurų“, – piktinosi Vilniaus vicemeras.

Anot G.Palucko, tvarka turi pasikeisti, net jeigu tai ir lems, kad vienas kitas asmuo ja pasinaudos netinkamai. Tačiau didžioji dauguma gaus efektyvesnę paramą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius