-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 09

Koncertu prisimins orkestro įkūrėją

Trečiadienį 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje koncertuosiantis Kauno miesto simfoninis orkestras gros jausdamas ypatingą jaudulį.
S.Sondeckis
S.Sondeckis / Orkestro archyvo nuotr.

Koncertas bus skirtas šio orkestro įkūrėjo, dirigento ir muzikos pedagogo Aleksandro Bogdano 90-osioms gimimo metinėms. Specialiai šiam pasirodymui buvo atrinkti tie kūriniai, kuriuos A.Bogdano vadovaujamas Kauno miesto liaudies simfoninis orkestras grojo pirmajame koncerte. Simboliška ir tai, kad prieš 45-erius metus jis vyko toje pačioje vietoje – Kauno valstybinėje filharmonijoje. Šįkart muzikantams diriguos prof. Saulius Sondeckis.

Orkestro archyvo nuotr./A.Bogdanas
Orkestro archyvo nuotr./A.Bogdanas

1919 metais Žeimiuose, Kėdainių apskrityje, gimęs A.Bogdanas visada domėjosi muzika, todėl mokyklą baigęs jaunuolis ėmė studijuoti šios srities mokslus: mokėsi fortepijono ir vargonų klasėse, vėliau studijavo kompoziciją ir dirigavimą. 1948 metais jis buvo paskirtas direktoriaus pavaduotoju mokslo reikalams Kauno dešimtmetėje muzikos mokykloje (dabar Kauno apskrities Juozo Naujalio muzikos gimnazija). 1950 metais pradėjo eiti šios mokyklos direktoriaus pareigas, taip pat dirbo mokytoju, vadovavo moksleivių orkestrui. Jo mokiniai pamena, kad A.Bogdanas buvo itin pareigingas ir reiklus ne tik sau, bet ir kitiems. Tačiau moksleiviams pirmiausia jis skiepijo meilę muzikai. 1965 metais, jo iniciatyva, Kaune buvo įkurtas simfoninis orkestras. Jo vadovu maestro buvo iki pat savo mirties, 1973-ųjų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius