-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 20

Konferencijoje Seime Jonas Banys kritikavo LRT tarybą už nekompetenciją, laidų kūrėjus – už tinginystę ir nemokšiškumą

Žurnalistas, scenaristas Jonas Banys penktadienį Seime surengtoje konferencijoje, skirtoje aptarti naują visuomeninio transliuotojo strategiją, Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) tarybą kritikavo už nekompetenciją, o laidų kūrėjus – už tinginystę ir nemokšiškumą.
Audrius Siaurusevičius
Audrius Siaurusevičius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius savo ruožtu teigia, kad LRT taip lengvai nepritaikomi komercinių transliuotojų standartai.

J.Banys, pats prieš kurį laiką dirbęs LRT programų direktoriumi, aiškino, kad nacionalinis transliuotojas būtinai turi siekti aukštų reitingų.

„Ką mes išugdysime, jeigu nepasiekiame tų žiūrovų, kuriuos ugdyti norime? Jeigu iš esmės už milijonus mokesčių mokėtojų pinigų veikiantys televizijos siųstuvai tiesiog šildo orą? Todėl kalbant apie visuomeninio transliuotojo atliekamą misiją visų pirma privalu kalbėti ir apie būtinybę pritraukti masinę auditoriją ir šį reikalavimą pirmiausia kelti edukacinių kultūrinių visuomeninių laidų kūrėjams“, – kalbėjo J.Banys, LRT programų direktoriumi dirbęs nuo 2008 metų gegužės iki 2009 metų gruodžio.

„Žinoma, gerokai sunkiau pritraukti auditoriją kokybišku turiniu negu rodant kokios nors „krivickistinės durnalistikos“ perlus. Bet už tai mums ir moka žmonės pinigus. Už tai visuomeninis transliuotojas ir gauna papildomą visuomeninį finansavimą, kad jis šį uždavinį įgyvendintų. Ir iš tikrųjų problema ne pinigai ir ne jų kiekis – problema yra klestinti tinginystė, bukumas, nenoras tobulėti ir elementariausias nemokšiškumas, kurie keroja ne tik nebaudžiami, bet ir skatinami“, – dėstė jis.

J.Banys taip pat sakė, kad LRT valdančių ir kontroliuojančių institucijų formavimas yra „netikęs“.

„Kol iš LRT tarybos narių nebus reikalaujama jų darbui būtinos profesinės patirties, tol LTR taryba iš esmės funkcionuos kaip kišeninis deleguojančių organizacijų bei LRT administracijos organas, paskendęs smulkiuose nereikšminguose ginčuose. Tai institucija, kurios posėdyje klaidos laidos anonse aptarimas trunka dvi valandas, o biudžeto patvirtinimas ir didėjanti skolų našta aptarinėjama gal 15 minučių“, – iš tribūnos aiškino jis.

A.Siaurusevičius po J.Banio pranešimo BNS sakė, kad kai kurios LRT problemos yra nulemtos „istorinės naštos“ ir pabrėžė, kad čia pakeisti kai kuriuos dalykus užima daugiau laiko nei sukurti naujus.

„LRT trūkumas ir privalumas tuo pačiu metu yra tas, kad tai organizacija, veikianti nuo 1926 metų, ir iš esmės nėra nuo to laiko nutraukusi savo veiklos. Iš to kyla ir problemų – tai tradicija, tam tikri įpročiai, susiformavę per ilgus metus. Naują įstaigą kartais kurti lengviau negu tvarkyti seną (...) Iš tiesų tai, kad yra tam tikro balasto, trukdo skirti programai daugiau lėšų, nes daug suvalgo toks dalykas kaip pastatų išlaikymas. Bet čia turime prisiminti – pastatas yra mūsų kultūros paveldo objektas. Tu nepaneigsi šitos istorinės naštos“, – BNS sakė A.Siaurusevičius.

LRT vadovas taip pat pabrėžė, kad nacionalinio transliuotojo darbuotojai nėra taip paprastai atleidžiami kaip komercinėse televizijoje.

„Pas mus yra socialiai apsaugoti darbuotojai, dėl to mes ir kitokie, pas mus negalima atleisti žmogaus vien dėl to, kad jis nepatinka Jonui ar Petrui“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius