Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 23

Konfliktas dėl fekalijų valymo laiptinėje: ar valytoja tai turi daryti už dyką?

Nemalonią dovanėlę – žmogaus fekalijų – savo namų laiptinėje radę ir išvalyti daugiabutį administruojančios įmonės paprašę vilniečiai gavo ir antrą staigmeną: paaiškėjo, kad ši paslauga jiems kainavo nei daug, nei mažai – 60 eurų. Tačiau valytoją atsiuntęs „Vilkpėdės būstas“ siūlo į situaciją gyventojams žiūrėti iš žmogiškosios pusės – kodėl valytoja tokį nemalonų darbą turėtų daryti už dyką?
Skroblų g. 31-ojo namo pirmoji laiptinė
Skroblų g. 31-ojo namo pirmoji laiptinė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vilniaus Skroblų g. 31-ajame name gyvenantys vilniečiai tvirtina esą šokiruoti gyvenamųjų namų administravimo įmonės „Vilkpėdės būstas“ aptarnavimu. Šiame name, pasak į 15min besikreipusio gyventojo, gyvena nemažai vyresnio amžiaus žmonių, silpnaregių ir aklųjų.

Sureagavo greitai, bet suma – įspūdinga

„Nežinome, ar mums verkti, ar pradėti juoktis. Nepaisant įvairių nesusipratimų, nesklandumų ar ilgų pokalbių su namo pastato administravimo vadybininke, prisideda dar ir „įdomūs“ atsitikimai, tarsi rykštė, apie kurią būtina kalbėti – nutylėti negalima. Šių metų balandžio mėn. pradžioje, I-oje laiptinėje gyvenantys žmonės, vos įėję į laiptinę, prie durų, rado nemalonią staigmeną – žmogaus fekalijas. Kai kurie gyventojai suskubo skambinti į „Vilkpėdės būstą“ su prašymu atsiųsti valytoją, kad išvalytų. Sureaguota greitai – atvažiavo, išvalė“, – nemalonią istoriją pasakojo vyras.

Už paslaugą gyventojai buvo pasiruošę papildomai sumokėti, tad gegužės mėnesį sąskaitose įrašyta papildoma eilutė „Fekalijų valymas I-oje laiptinėje“ nieko nenustebino. Nustebino tik bendra suma už paslaugą, kuri siekia 60,5 euro. Kiekvienas butas pagal jo plotą turės susimokėti nuo 2,29 euro+PVM iki 3,92 euro+PVM.

15min skaitytojo nuotr./„Vilkpėdės būsto“ atsiųsta sąskaita
15min skaitytojo nuotr./„Vilkpėdės būsto“ atsiųsta sąskaita

„Galbūt dabar jau nekorektiška versti šią sumą į litus, tačiau pateikiu tik kaip pavyzdį – turėtume sumokėti 208,89 Lt. Nuo kada fekalijų valymas taip gerai apmokamas? Auksinis uždarbis!“ – piktinosi gyventojas.

Mažai tikėtina, kad dėl šio nemalonaus darbo valytojos alga padidės, – svarstė vyras.

Jo teigimu, dėl „nežmoniškos kainos“ buvo susisiekta su namo administravimo vadybininke: „Ji teikėsi paaiškinti, kad valytoja šiam darbui panaudojo net 3 skudurus, iš kurių kiekvienas kainavo apie 10 eurų. Įdomu, kokie tie skudurai buvo, galbūt paauksuoti ar su „Swarovski“ kristalais? Be to, mažai tikėtina, kad dėl šio nemalonaus darbo valytojos alga padidės. Abejoju“, – svarstė Skroblų g. 31 gyventojas.

Gyventojai nepatenkinti ir tuo, kad jų laiptinėje daugiabutį administruojanti įmonė nėra pakabinusi informacijos apie darbų įkainius, tad apie atliktų darbų kainas jie sužino tik gavę sąskaitas. „Skroblų g. 31 namo savininkai yra linkę mokėti už papildomus darbus, tik kainos privalo atitikti realybę“, – teigė gyventojas.

Galėjo valyti patys

Tačiau bendrovės „Vilkpėdės būstas“ atstovai tvirtina, kad valytojai tikrai bus sumokėta papildomai. Be to, šiame name darbai esą atliekami pagal su gyventojais suderintus įkainius.

Pripažinkime, kad fekalijų valymas yra labai nemalonus darbas, todėl valytojai už kiekvieną tokį specifinį valymą yra mokamas priedas.

„Skroblų g. 31 namo pirmos laiptinės valymo paslaugas gyventojams teikiame jų daugumos sutikimu pagal suderintą įkainį. Šią paslaugą teikia mūsų samdomas rangovas. Laiptinė valoma pagal nustatytą grafiką, kuris yra pakabintas laiptinės skelbimų lentoje.

Gyventojai žino, kad, kviečiant valytoją dėl kokio nors skubaus valymo (šiuo atveju – fekalijų), reikės mokėti papildomai. Minėtų darbų kaina su PVM tikrai buvo 60,50 Eur. Suma butams buvo paskirstyta pagal buto plotą, todėl ir nebuvo visiems vienoda. Tai įprasta Civiliniame kodekse numatyta tvarka, reglamentuojančia daugiabučių priežiūrą“, – teigiama „Vilkpėdės būsto“ pateiktame komentare.

Bendrovė taip pat siūlo į situaciją pažiūrėti iš kitos pusės: „Pripažinkime, kad fekalijų valymas yra labai nemalonus darbas, todėl valytojai už kiekvieną tokį specifinį valymą yra mokamas priedas. Ar tai būtų žmogaus fekalijos, šuns ekskrementai ar per tris laiptinės aukštus nusitęsęs skrandžio turinys, valytojai visada mokama papildomai. Natūralu, kad dėl tokių darbų valymo įmonė žmogų į darbą iškviečia ne jo darbo metu, reikia specialių valymo priemonių. Fekalijoms valyti naudotas šluostes teko mesti lauk, laiptinę kvėpinti.

Į specialius valymo darbus reikia žiūrėti iš žmogiškosios pusės – kodėl valytoja turėtų veltui kuopti nevalyvų gyventojų „turtą“? Mūsų praktikoje tikrai pasitaiko, kad valytojos papildomai kviečiamos dėl analogiškų atvejų ar net dar nemalonesnių. Kai kuriuose namuose jie kartojasi, o gautos sąskaitos kartais veikia prevenciškai – „kakučių“ problemos baigiasi.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Skroblų g. 31 namas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Skroblų g. 31 namas

Anot įmonės atstovų, gyventojai visada gali nemaloniu turiniu priterštą laiptinę išsivalyti patys. Tačiau jeigu kreipiamasi į administratorių ir prašoma papildomai kviesti valytoją, vadinasi, patiems tai daryti yra labai nemalonu. Ir už tai teks sumokėti papildomai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius