-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 18

Konfliktas dėl vežėjų konkurso sąlygų Alytuje, esminis ginčo objektas – durys

Alytaus miesto savivaldybė apskundė nepalankų teismo sprendimą dėl vežėjų konkurso sąlygų, kurios, savivaldybės manymu, diskriminuotų dalį alytiškių. Ypač – neįgaliuosius, mamas, auginančias mažamečius bei senjorus.
Alytaus autobusas
Alytaus autobusas
Temos: 2 Alytus Autobusas

Pagrindinis ginčas kilo dėl to, ar visi autobuso įėjimai turi būti be laiptelių, ar tik – prie galinių durų.

Kaip 15min sakė Alytaus vicemeras Tautvydas Tamulevičius, savivaldybės paskelbtą konkursą apskundė vežėjai.

Kai Alytaus miesto savivaldybės paskelbtas paslaugos tiekėjo parinkimo keleivių pervežimui vietinio reguliaraus susisiekimo autobusų maršrutais konkursas buvo apskųstas, pirmosios instancijos teismas pareikalavo jį nutraukti. Tada savivaldybės atstovai kreipėsi į aukštesnės instancijos teismą.

Alytaus savivaldybės atstovai sako neabejojantys, jog jei bus paliktas žemesnės instancijos teismo sprendimas, susiformuos tam tikra teisminė praktika ir su tokiomis pačiomis problemomis susidurs kitos savivaldybės.

Teismui skundą pateikęs konkurso dalyvis reikalavo, kad būtų pakeista konkurso sąlyga, kuria savivaldybė siekė, kad autobusai būtų žemagrindžiai tarp ašių, o ne tik gale, taip pat, kad būtų pailgintas autobusų pristatymo terminas.

„Konkurso sąlygose įrašėme, kad žemagrindiškumas turėtų būti tarp ašių. Tai reiškia, kad priekinės autobuso durys būtų be papildomo laiptelio, ir pro jas galėtų įlipti neįgalieji, mamos su vaikais, senjorai. Tuo tarpu vežėjai sako, kad tai nėra svarbu, ir žemagrindiškumas gali būti už galinės ašies“, – sakė T.Tamulevičius.

Tačiau tokie autobusai būtų nepatogūs visų pirma neįgaliesiems – jie galėtų įlipti tik pro galines duris, ir tuomet eiti iki vairuotojo nusipirkti bilietėlio.

Konkurso sąlygose įrašėme, kad žemagrindiškumas turėtų būti tarp ašių.

„Arba iki jų turėtų ateiti vairuotojas. Mes esame bendravę su Alytuje veikiančiomis neįgaliųjų organizacijomis, ir jie taip pat įžvelgia problemą bei diskriminaciją, jei žemagridiškumas būtų už galinės ašies.

Mes taip pat manome, kad skirtingos įlipimo sąlygos diskriminuotų tam tikrą grupę žmonių, ypač, žinoma, neįgaliuosius.

Be to, mes ne patys tokias konkurso sąlygas sugalvojome. Tokie autobusai važinėja ir kitose savivaldybėse“, – kalbėjo Alytaus vicemeras.

Tiesa, ne visose. Rinkoje atsiranda ir kitokio tipo autobusų, kuriuose įlipimas riboto judumo asmenims pritaikytas tik per galines duris. Konkurso sąlygas apskundęs dalyvis pageidavo teikti viešojo transporto paslaugas Alytuje būtent tokio tipo autobusais.

Pasak pašnekovo, kol vyksta teisminiai procesai, pirkimai nevyksta, todėl stringa ir visų susisiekimo paslaugų atnaujinimas – alytiškiai ne tik nusimatę pirkti autobusus, tačiau atnaujinti maršrutus, grafikus, įdiegti elektroninio bilieto sistemą, atnaujinti švieslentes.

Kaip sakė T.Tamulevičius, apie tai, jog viešajame transporte reikia pokyčių, įvardijo ir nemažai alytiškių, dalyvavusių apklausoje: „Apmaudu, kad kol kas nieko negalime daryti – vyksta teisminiai ginčai ir jie, matyt, užsitęs.“

Viešojo transporto paslaugos pirkimo konkurso sąlygos kartą jau buvo pakeistos, atsižvelgus į tiekėjų pasiūlymus, kurių buvo gauta per keturiasdešimt iš kelių skirtingų įmonių.

Pernai viešojo transporto paslaugos pirkimo konkursas buvo skelbiamas ir Klaipėdos savivaldybėje. Konkurso sąlygose taip pat buvo nurodyta, kad autobusai turi būti žemagrindžiai tarp ašių.

Nerūšiuojame žmonių, kad neįgalusis turėtų lipti per galines duris.

„Pas mus naujuose mikroautobusuose durys ir įlipomo vieta yra tarp ašių. Nerūšiuojame žmonių, kad neįgalusis turėtų lipti per galines duris.

Visi įlipa vienodai ir gali iš vairuotojo įsigyti bilietus. Sąlygą, kad žemagrindiškumas būtų tarp ašių, į konkurso sąlygas buvome įrašę, tačiau konkurso dalyviai šios sąlygos neapskundė“, – sakė bendrovės „Klaipėdos keleivis transportas“ direktoriaus pavaduotojas Andrius Samuilovas.

Pasibaigus visoms pirkimo procedūroms ir tiekėjams įgyvendinus savo įsipareigojimus, naujieji autobusai į uostamiesčio gatves išvažiavo šių metų balandžio mėnesį.

Tuo tarpu kaip 15min sakė Druskininkų savivaldybės Dokumentų ir informacijos skyriaus viešųjų ryšių specialistė Gintarė Varnelienė, Druskininkų savivaldybėje važinėja keturi žemagrindžiai ir šeši pusiau žemagrindžiai autobusai.

„Skelbdami konkursą sąlygose buvome įrašę, kad autobusai turi būti žemagrindžiai arba pusiau žemagrindžiai.

Druskininkų savivaldybės skelbti konkursai vyko 2010 ir 2012 metais. Dėl neįgaliesiems sudarytų sąlygų naudotis viešuoju transportu esame patenkinti“, – sakė G.Varnelienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius