Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 30

Konfliktų zona – miesto autobusai

Apsikumščiavimai, patyčios ir vandalizmas – tokių incidentų liudininkais ar net aukomis yra tekę būti ne vienam autobusais važinėjančiam miestiečiui. Pastaruoju metu konfliktus tarp keleivių ir vairuotojų provokuoja ir Klaipėdoje įdiegta nauja laipinimo sistema.
Klaipėdoje konfliktų tarp keleivių ir vairuotojų padaugėjo įvedus naują lipimo į autobusus sistemą.
Klaipėdoje konfliktų tarp keleivių ir vairuotojų padaugėjo įvedus naują lipimo į autobusus sistemą. / G.Kubiliūtės nuotr.

Tačiau tik garsiau nuskambėję incidentai ar itin padažnėję konfliktų atvejai verčia ieškoti sprendimų. Pastaruoju metu per visą Lietuvą nuskambėjo sostinėje įvykęs incidentas, kai autobusų stotelėje buvo nužudytas žinomas advokatas. Tą pačią dieną Vilniuje peiliu į kaklą autobuse sužalotas jaunuolis.

Klaipėdoje autobuso keleivis taip pat gali būti apkumščiuotas net ir dienos metu. „15min“ jau rašė apie vieną uostamiesčio gyventoją, kuri pačiame centre lipdama iš autobuso buvo sumušta būrio girtų paauglių.

Kaip teigė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Albinas Strumyla, tiek autobusuose, maršrutiniuose taksi, tiek stotelėse dažnai įvyksta muštynių, konfliktų bei apiplėšimų.

Nemažo atgarsio uostamiestyje sulaukė įvykis, kai jaunuolių grupė autobuse kruvinai sumušė vieną vaikiną ir paspruko. „Tačiau ne viskas yra registruojama policijos suvestinėje, nes konfliktas gali net neišsirutulioti iki nusikaltimo, tarkim, tai gali būti įvardijama kaip smulkus pažeidimas“, – teigė A.Strumyla.

Pasak A.Strumylos, neretai tarpusavyje konfliktuoja ne tik keleiviai – incidentų kyla ir tarp keleivių bei vairuotojo. Jis pasakojo istoriją, kaip policiją skundais buvo užvertusi viena moteris, pasipiktinusi elgesiu su jos sūnumi. Viskas prasidėjo nuo to, kad nepilnametis moters sūnus į autobusą įlipo valgydamas ledus. Tai daryti viešajame transporte draudžiama. Tarp vairuotojo ir jaunuolio kilo konfliktas. Buvo iškviesta policija, ji paauglį išsivežė į komisariatą.

„Komisariate pasirodė ir karingai nusiteikusi motina. Ji parašė skundą dėl to, kad policija išvežė jos vaiką į komisariatą. Buvo atliekamas tarnybinis patikrinimas. Bet įrodyta, kad jaunuolis išties elgėsi chuliganiškai – svaidė ledus į autobuso langus, keikėsi“, – prisiminė policijos atstovas.

Erzelį kelia nauja sistema

Konfliktų tarp keleivių ir vairuotojų padaugėjo pakeitus keleivių lipimo sistemą – nuo tada, kai patekti į autobusą jie gali tik pro priekines duris, o išlipti pro vidurines ar galines. Dabar vairuotojams tenka imtis dar ir kontrolieriaus pareigų – tikrinti bilietus. Iš pradžių dėl to kilo didžiulė klaipėdiečių nepasitenkinimo banga.

„Anksčiau vairuotojai tik vairuodavo, o dabar turi bendrauti su žmonėmis. O keleivių pasitaiko visokių: vieni nenori mokėti už bilietą, kitiems jis per brangiai kainuoja, kai kurie lipdami pro priekines duris elgiasi chuliganiškai. Konfliktinės situacijos neišvengiamos. Nesakau, kad problemų nėra“, – pripažino viešosios įmonės „Klaipėdos keleivinis transportas“ direktorius Gintaras Neniškis.

Vairuotojams surengė seminarą
 

Pastarosiomis savaitėmis keleivinio transporto vairuotojams buvo rengiami seminarai tema „Konfliktų prevencija ir valdymas“. Juos organizavo Klaipėdos miesto savivaldybė kartu su viešąja įstaiga „Klaipėdos keleivinis transportas“ bei Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras.

„Klaipėdos keleivinio transporto“ direktoriaus G.Neniškio teigimu, tokių užsiėmimų tikslas buvo patobulinti vairuotojų bendravimo su keleiviais įgūdžius.

Kaip teigė Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro direktorės pavaduotoja Ineta Pačiauskaitė, vairuotojai buvo mokomi valdyti konfliktines situacijas bei išvengti streso. „Buvo organizuojami praktiniai užsiėmimai, imituotos konkrečios konfliktinės situacijos, mokoma, kaip ir ką daryti. Daugelis vairuotojų per diskusijas pripažino, kad jų darbe nuolat kyla konfliktų“, – teigė pašnekovė. Ji taip pat pastebėjo, kad nesklandumų padaugėjo įvedus naują keleivių laipinimo sistemą.

Sustiprino stoties apsaugą

Tarpmiestiniuose maršrutiniuose autobusuose kyla mažiau konfliktų, tačiau pastaruoju metu susirūpinta saugumu pagrindinėje Klaipėdos autobusų stotyje. Anot stotį valdančios bendrovės Klaipėdos autobusų parko generalinės direktorės Jelizavetos Daugininkienės, patalpas bei teritoriją prižiūri sargybiniai. Taip pat viskas stebima filmavimo kamera. Anksčiau naktį būdavo įjungiama tik signalizacija.

„Dabar visą parą stotį saugo žmonės. Mums tai ypač svarbu tapo pastačius naują autobusų stotį. Signalizacija negarantuodavo apsaugos nuo vandalų – jie vis niokodavo stotį, o kol atvykdavo apsaugos ekipažas, niekdariai jau būdavo pabėgę“, – sakė J.Daugininkienė. Džiaugiamasi, kad kol kas naujosios autobusų stoties niekas neišdrįso niokoti.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius