Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 05

Konkurencijos taryba pradėjo naujus tyrimus dėl šilumos ūkio ir komunalinių atliekų tvarkymo

Vasario 4 d. Konkurencijos taryba nutarė pradėti tyrimus dėl Šiaulių miesto ir Šalčininkų rajono savivaldybių priimtų sprendimų atitikties Lietuvos Respublikos konkurencijos įstatymo 4 straipsnio reikalavimams, o taip pat pratęsti tyrimus dėl Klaipėdos ir Vilniaus miestų savivaldybių sprendimų.
Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija pastebi, jog savo asmeninius duomenys gyventojai dažnai paviešina patys.
Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija pastebi, jog savo asmeninius duomenys gyventojai dažnai paviešina patys. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Konkurencijos taryba vertins, ar Šiaulių miesto savivaldybės sprendimas galėjo įmonei AB „Šiaulių energija“ suteikti privilegijas, o kitoms  įmonėms sudaryti skirtingas konkurencijos sąlygas ar net užkirsti kelią patekti į rinką.

Konkurencijos taryba taip pat vertins, ar Šalčininkų rajono savivaldybės sprendimas, kuriuo be konkurso ar kitos konkurenciją užtikrinančios procedūros UAB „Tvarkyba“ ir UAB „Eišiškių komunalinis ūkis“ (toliau abi kartu – Įmonės) pavesta teikti komunalinių atliekų tvarkymo paslaugas, privilegijuoja šias Įmones kitų atliekų tvarkymu užsiimančių įmonių atžvilgiu. Konkurencijos taryba taip pat vertins, ar Šalčininkų rajono savivaldybės sprendimas nesudaro skirtingų konkurencijos sąlygų įmonėms, dalyvaujančioms komunalinių atliekų rinkoje.

„Lietuvos gyventojams ir ūkio subjektams savivaldybių administracijų bei miestų ar rajonų tarybų priimami sprendimai dėl transporto, atliekų surinkimo ir šilumos ūkio yra ypač aktualūs. Konkurencijos taryba siekia, kad visos valstybės ir savivaldybių institucijos sudarytų nediskriminacines konkurencijos sąlygas ir veiktų viena kryptimi – savo veiksmais skatintų veiksmingą konkurenciją“ – sako Šarūnas Keserauskas, Konkurencijos tarybos pirmininkas.

Konkurencijos taryba, įvertinusi savo patirtį tiriant įvairių Lietuvos savivaldybių sprendimus dėl komunalinių atliekų tvarkymo paslaugų, nutarė pradėti rinkos tyrimą dėl komunalinių atliekų tvarkymo paslaugų teikimo.

2013 m. net 4 Konkurencijos tarybos sprendimai buvo susiję su konkurencijos teisės pažeidimais komunalinių atliekų tvarkymo sektoriuje. Konkurencijos tarybos inicijuoto tyrimo tikslas – išanalizuoti komunalinių atliekų tvarkymo sektorių ir pateikti pasiūlymus, kaip tobulinti komunalinių atliekų tvarkymo sistemą Lietuvoje.

Šį rinkos tyrimą kartu su Konkurencijos tarybos ekspertais atliks ir Jaunųjų profesionalų programos „Kurk Lietuvai“ dalyviai.

Konkurencijos taryba taip pat nutarė dar trims mėnesiams pratęsti tyrimus  dėl Klaipėdos m. savivaldybės sprendimų, susijusių su keleivių vežimu maršrutiniais taksi ir dėl Vilniaus m. savivaldybės sprendimų, susijusių su taksi paslaugų teikimu Vilniaus mieste.

Konkurencijos tarybos ekspertai 2012 m. parengė Viešojo administravimo subjektų sprendimų poveikio konkurencijai vertinimo gaires, kurios išsamiai paaiškina, kaip rengti teisės aktus, kad šie neiškraipytų konkurencijos ir užtikrintų vienodas rinkos dalyvių veikimo sąlygas įvairiose ekonomikos srityse. Gairių  pagrindu parengtas ir trumpas 15 klausimų klausimyną, kuris padės greitai įvertinti priimamus sprendimus konkurencijos ir vartotojų gerovės požiūriu.

Konkurencijos tarybos ekspertai nuolat rengia Sprendimų poveikio konkurencijai vertinimo gairių pristatymus, tad maloniai kviečia savivaldybes kreiptis į Konkurencijos tarybą dėl gairių pristatymo organizavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius