Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 12

Konkurencijos taryba pradėjo tyrimą dėl galimos protekcijos sveikatos apsaugos sektoriuje

Konkurencijos taryba pradėjo tyrimą, ar sveikatos apsaugos ministro Raimondo Šukio įsakymas neteikia privilegijų valstybinėms gydymo įstaigoms ir nediskriminuoja privačių. Mat pacientas, norintis gauti stacionarias gydymo paslaugas privačioje gydymo įstaigoje, negauna jokios kompensacijos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo, pranešė TV3 "Savaitės komentarai".
Raimondas Šukys
Raimondas Šukys / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Žmogus visą gyvenimą dirba, moka mokesčius valstybei į sveikatos draudimo fondą, vienu metu jis suserga. Tačiau jeigu žmogus nori, kad jam būtų atlikta operacija privačioje gydymo įstaigoje, jam tenka sumokėti visą kainą, nes ligonių kasos atsisako sudaryti sutartis su privačiomis gydymo įstaigomis“, – sakė Privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos prezidentas Laimutis Paškevičius.

Gydantis privačioje klinikoje iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo pacientui yra kompensuojamos ambulatorinės, dienos chirurgijos paslaugos – tai reiškia, kad žmogus gali lankytis pas šeimos gydytoją, ar atlikti kitus tyrimus ir gauti kompensaciją iš biudžeto, tačiau norintis gulėti privačioje ligoninėje ir operuotis visą kainą turi apsimokėti pats.

Tuo tarpu Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas sako, kad pacientas turi teisę pasirinkti gydytoją ir gydymo įstaigą – nesvarbu valstybinę ar privačią. Sveikatos apsaugos ministerija aiškina, kad diskriminacijos tarp gydymo įstaigų dalinant Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšas nėra.

„Sąlygos ir rodikliai yra nustatyti stacionarinėms paslaugoms tiek privačioms, tiek valstybinėms gydymo įstaigoms ir čia absoliučiai jokios diskriminacijos ir konkurencinių pažeidimų tikrai nėra ir būti negali“, – aiškino sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė.

Pacientų organizacijos mano, jog aptarnavimas valstybinėse gydymo įstaigose pagerėtų, jei sveikatos apsaugos sistemoje atsirastų konkurencija. Pasak reportažo, šiuo metu Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšas stacionariam gydymui gauna dvi su valdančiaisiais konservatoriais susijusios privačios klinikos.

„Žmogus turi galimybę, jeigu jau įstatymai nurodo, turi galimybę turi teisę rinktis tas paslaugas. Ir galbūt trumpėtų tos eilės ir būtų geresnis aptarnavimas, galbūt ir tos valstybinės įstaigos pasitemptų“, – teigė Pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius