Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 17

Konkurencijos taryba tirs, ar TEO LT nepiktnaudžiavo dominuojančia padėtimi

LR Konkurencijos taryba nusprendė ištirti, ar bendrovė TEO LT, teikdama fiksuotojo telefono ryšio paslaugas, nepažeidė Konkurencijos įstatymo 9 str. nuostatų.
TEO LT pastatas
TEO LT pastatas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tyrimas bus vykdomas pagal penkių alternatyvių fiksuotojo ryšių bendrovių „CSC Telecom“, „Nacionalinis telekomunikacijų tinklas“, „Cubio“, „Norby Telecom“, „Interneto pasaulis“ skundą. Nuspręsdama pradėti tyrimą dėl TEO LT veiksmų, Konkurencijos taryba š.m. liepos 2 d. konstatavo, kad remiantis pateiktais skaičiavimais yra pagrindo įtarti, jog TEO LT kainodara pareiškėjų atžvilgiu galėjo būti diskriminuojanti ir lemianti pranašumą.

„Šiuos TEO LT veiksmus Konkurencijos tarybai apskundėme dar 2007 metais dėl, mūsų nuomone, diskriminacinės TEO LT kainų politikos smulkiųjų konkurentų atžvilgiu. Už skambučius į alternatyvius tinklus TEO LT abonentams tuomet buvo nustačiusi itin aukštas kainas, neproporcingai dideles patiriamiems kaštams. Antra, mūsų vertinimu, kai kurių TEO LT paslaugų didmeninės kainos buvo net didesnės už mažmenines kainas – o tai ne kas kita, kaip kainų spaudimas. Manome, kad šiais veiksmais TEO LT piktnaudžiavo dominuojančia padėtimi rinkoje“, – dėstė vienos iš penkių pareiškėjų UAB „Nacionalinis telekomunikacijų tinklas“ direktorius Vidas Pukėnas.

Penkių bendrovių skundas dėl TEO LT veiksmų Konkurencijos tarybai buvo pateiktas dar 2007 m. lapkričio 15 d. Motyvuodama tuo, kad tirti pareiškime nurodytus faktus turėtų Ryšių reguliavimo tarnyba, Konkurencijos taryba 2008 m. sausio 31 d. atsisakė pradėti tyrimą. Tokį institucijos sprendimą penkios ryšių bendrovės apskundė teismui.

Vilniaus apygardos administracinis teismas 2008 m. birželio 6 d. šį skundą taip pat atmetė. Tuomet alternatyvūs fiksuotojo ryšio teikėjai pateikė apeliacinį skundą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, kuris š.m. balandžio 29 d. panaikino žemesniojo teismo sprendimą ir įpareigojo Konkurencijos tarybą atlikti tyrimą.

„Ne pirmą sykį susiduriame su tuo, kad tenka laukti ilgus metus, kol Lietuvoje pradedama teisiniu būdu spręsti ginčus dėl dominuojančio operatoriaus veiksmų“, – konstatavo V. Pukėnas.
TEO LT ir šios įmonės pirmtakė AB „Lietuvos telekomas“ už piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi (Konkurencijos įstatymo 9 str. pažeidimas) jau ne sykį yra susilaukusi finansinių sankcijų. Už šiuos veiksmus Konkurencijos taryba 2000 m. gruodžio 22 d. šiai bendrovei skyrė 150 tūkst. Lt baudą, 2002 m. vasario 21 d. – 2,08 mln. Lt baudą, o 2006 m. lapkričio 5 d. – 3,01 mln. Lt baudą. LR konkurencijos įstatymas už piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi ūkio subjektams numato piniginę baudą iki 10 procentų bendrųjų metinių pajamų praėjusiais ūkiniais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius