Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 22

Konkurencijos tarybos narė: maisto kuponai turi valstybės pagalbos požymių

Vyriausybės siūloma maisto kuponų idėja turi valstybės pagalbos požymių, todėl ją turėtų vertinti Europos Komisija, teigia Konkurencijos tarybos narė Jolanta Ivanauskienė.
Konkurencijos tarybos narė Jolanta Ivanauskienė
Konkurencijos tarybos narė Jolanta Ivanauskienė / Mato Miežonio / 15min nuotr.

Pasak jos, konkurencijos rizikų gali turėti ir valdžios planai viešinti svarbiausių maisto produktų kainas skirtinguose prekybos tinkluose, tačiau viskas priklauso nuo konkrečios informacijos. J.Ivanauskienė pabrėžė, kad taryba konkrečių teisės aktų kol kas negavo, todėl nežino, „ką tiksliai ketinama daryti“.

„Žiūrint pagal bendras taisykles, maisto kuponų idėjoje gali būti aktualus vadinamasis valstybės pagalbos elemento įvertinimas ir tokiu atveju yra procedūra, kada Europos Komisija tokį vertinimą atlieka. Kiek žinau, šios idėjos autoriai ir rengėjai apie tai žino ir ketina tokį derinimą atlikti“, – BNS sakė J.Ivanauskienė.

Ji nesiėmė prognozuoti, koks galėtų būti EK vertinimas gavus Lietuvos prašymą.

„Tokio vertinimo mes negalime atlikti, Konkurencijos taryba tikrai nėra subjektas, priimantis sprendimą šiuo klausimu. Sprendimą priima Europos Komisija, ji ir vertins pasiūlymą teikiančios šalies argumentus. Mes tiesiog dažniausiai atkreipiame dėmesį, kada tas vertinimas gali būti aktualus, jei to nepadaro pasiūlymo rengėjai“, – aiškino Konkurencijos tarybos narė.

Pasak jos, valdžios planų viešinti svarbiausių maisto produktų kainas prekybos tinkluose vertinimas priklausys nuo informacijos detalumo.

„Vienu atveju kažkokių didesnių problemų gali ir nebūti, pavyzdžiui, jei būtų patrauklesne forma pateikiama informacija, kuri ir taip yra viešai prieinama. Tais atvejais, kada būtų kalbama apie iš tikrųjų komerciškai jautrią informaciją, kuri nėra viešai prieinama, tam tikrais atvejais rinkos skaidrinimas, ypač koncentruotose rinkose, gali sukelti neigiamų padarinių“, – teigė J.Ivanauskienė.

„Tokiu atveju rinkos dalyviai gali lengviau pastebėti, lengviau prognozuoti, kas vyksta, prisiderinti ir dėl to mažiau aktyviai konkuruoti“, – pridūrė ji.

Tačiau, anot jos, jei kalbama tik apie kainų skelbimą, rizikos yra mažesnės, nes yra ir kitų kainų palyginimo puslapių iš viešai prieinamų šaltinių.

Vyriausybė trečiadienį pritarė, kad pirmiausia kuponai būtų dalijami tik ikimokyklinio amžiaus vaikams – per mėnesį bus suteikiami trys kuponai, kurie suteiks 20 proc. nuolaidą nuo jo vertės. Jei projektas pasiteisins, ateityje juos gautų visi gyventojai.

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad dėl kuponų sistemos bus kreiptasi į Europos Komisiją – jis tikisi, kad ji jai pritars.

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys su prekybininkų atstovais ketvirtadienį taip pat aptarė valdžios planus viešai skelbti svarbiausių maisto produktų kainas skirtinguose prekybos tinkluose. Pastarieji paprašė pateikti Konkurencijos tarybos išvadą, ar taip nebus ribojama konkurencija.

Pasak Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovo Lauryno Vilimo, kainų skelbimas gali panaikinti konkurenciją, nes niekas nekonkuruos kainomis ir jos gali tapti vienodos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius