Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 13

Konservatorė Agnė Bilotaitė aiškinsis, ar Lietuvos skalbimo paslaugų rinka iš tikrųjų lindi vienos šeimos klano kišenėje

Seimo narių grupės „Už Lietuvą be korupcijos“ pirmininkė Agnė Bilotaitė kreipiasi į atsakingas institucijas dėl Lietuvos žiniasklaidoje paviešintos skalbimo paslaugų tiekėjų tinklo, kuriame visas stambiausias šio paslaugų sektoriaus įmones valdo giminystės ar draugystės ryšiais susiję akcininkai, veiklos.
Agnė Bilotaitė
Agnė Bilotaitė / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Dvi iš aptariamų įmonių yra priklausiusios ir Darbo partijos politikams – Seimo nariui Valentinui Bukauskui ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narei Jolantai Gaudutienei, dabar jau pardavusiems savo akcijas ir neigiantiems bet kokius ryšius su šia veikla.

Įmonės „Vilniaus skalbykla“, „Kauno skalbykla“, „Šiaulių skalbykla“, „Rasa“ ir „Navaba“, kaip teigiama, nuolatos tarpusavyje konkuruoja tuose pačiuose viešuosiuose pirkimuose ir jiems vykstant mažiausios pasiūlytos kainos principu neretai atsisako pergalės daug brangesnes paslaugas pasiūliusios pažįstamų valdomos įmonės naudai. Užfiksuota atvejų, kai šiuo būdu pergalė viešojo pirkimo konkurse galiausiai atiteko ketvirtąją vietą iš pradžių užėmusiai ir dukart didesnę kainą pasiūliusiai įmonei.

Šių skalbimo paslaugų tiekėjų veikla ir ypač kovos dėl viešųjų pirkimų – akivaizdžios korupcijos pavyzdys.

A.Bilotaitė tai vertina vienareikšmiškai: „Šių skalbimo paslaugų tiekėjų veikla ir ypač kovos dėl viešųjų pirkimų – akivaizdžios korupcijos pavyzdys. Nuo 2008 metų jos laimėjusios pirkimų už daugiau nei 16 milijonų litų. Kokiais būdais tai padaryta – nesunku susipažinti ataskaitose. Įmonių savininkai net nebando to paaiškinti, tik ginasi mįslingomis STT išvadomis, jog nieko neteisėta jų veikloje nėra. Tą ir reikia patikrinti“.

Parlamentarė kreipėsi į Seimo Antikorupcijos komisiją, prašydama įtraukti į artimiausio posėdžio darbotvarkę skalbimo paslaugų tiekėjų nesąžiningos konkurencijos ir galimos politinės korupcijos klausimus.

„Šioje situacijoje galima įžvelgti ir politinės korupcijos požymių. Jei ir mėginta nuslėpti asmeninius ryšius su svarbius postus užimančiais politikais, tai padaryta labai atsainiai“, – mano A. Bilotaitė.

Taip pat ji kreipėsi ir į Viešųjų pirkimų tarnybą, prašydama įvertinti įvardytų įmonių veiksmus, tarpusavyje konkuruojant ir užleidžiant laimėtas sutartis tuose pačiuose viešuosiuose konkursuose. Paaiškėjus, jog teisinė bazė formaliai leidžia tokius sprendimus, parlamentarė žada rengti ir teikti Seimui įstatymų pataisas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius