Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 28

Konservatorė Agnė Bilotaitė apskundė viceministrą Gediminą Černiauską VTEK

Konservatorė Agnė Bilotaitė kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), prašydama įvertinti, ar sveikatos apsaugos viceministras Gediminas Černiauskas nesupainiojo viešų ir privačių interesų.
Gediminas Černiauskas
Gediminas Černiauskas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Tikėtina, jog paviešintas sveikatos apsaugos viceministro Gedimino Černiausko garso įrašas, kuriame atskleidžiama neskaidri viceministro veikla, nėra tik atsitiktinumas“, – teigia parlamentarė, grupės „Už Lietuvą be korupcijos“ pirmininkė.

Seimo narė į VTEK kreipėsi po to, kai buvo paviešintas garso įrašas, kuriame užfiksuota, kaip G.Černiauskas prisipažįsta siekęs paveikti konkurso valstybės tarnybos pareigoms užimti rezultatus. VTEK prašoma įvertinti ne tik jo elgesį per konkursą, bet ir ankstesnius sprendimus dėl paramos skirstymo. Anot parlamentarės, 2014 metų birželį tuometinis sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis vadovaudamasis būtent G.Černiausko pirmininkaujamos komisijos rekomendacine išvada paskyrė 1,442 mln. litų bendrovei „Sveikatos ekonomikos centras“, kurio vienas iš akcininkų ir buvęs direktorius yra pats G.Černiauskas. Finansavimo skyrimo laikotarpiu šioje bendrovėje esą dirbo ir viceministro žmona.

Tikėtina, jog paviešintas sveikatos apsaugos viceministro Gedimino Černiausko garso įrašas, kuriame atskleidžiama neskaidri viceministro veikla, nėra tik atsitiktinumas, – teigia parlamentarė, grupės „Už Lietuvą be korupcijos“ pirmininkė.

„Žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija apie G.Černiausko pastangas daryti įtaką konkursui į vadovaujančias pareigas tėra ledkalnio viršūnė. Antikorupcijos komisija jau ruošėsi svarstyti pateiktus faktus apie paramos skyrimą „Sveikatos ekonomikos centrui“, kurio dalininkas yra pats viceministras. Dar anksčiau viešai skambėjo klausimas dėl G.Černiausko vadovauto „E-sveikatos“ projekto, kurį vykdant, Valstybės kontrolės teigimu, buvo iššvaistyta 15,2 mln. Lt. Visa tai rodo, kad neskaidrumas yra tiesiog sisteminis G.Černiausko veiklos bruožas“, – teigė A.Bilotaitė.

Parlamentarė sako, kad norėtųsi išgirsti sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės „viešus atsakymus, kaip ji vertina viceministro bandymus daryti įtaką konkurso rezultatams, jo vaidmenį skiriant milijonines lėšas jam priklausančiai įmonei ir atsakomybę dėl milžiniškų nuostolių įgyvendinant „e-sveikatos“ projektą“.

Parlamentarės vertinimu, skaidrumas ministerijoje ir viso sveikatos apsaugos sektoriaus veikloje nesuderinamas su G.Černiausko darbu esamose pareigose.

Pirmadienį Žinių radijas paskelbė slapta darytą garso įrašą, kuriame girdėti, kaip sveikatos apsaugos viceministras socialdemokratas G.Černiauskas kritikuoja komisijos nares, kodėl konkursą į Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos vadovo postą laimėjo sveikatos apsaugos ministrės patarėja Nora Ribokienė. Išvadinęs ją necenzūriniais žodžiais, G.Černiauskas kalba, jog premjeras siūlęs kitą kandidatę, partijos kolegę Viliją Vertelienę ir mainais už tai būtų neuždaręs tarnybos.

Pirmadienį komentuodamas šį garso įrašą, viceministras pavadino jį „improvizacija“ ir sakė neketinąs atsistatydinti dėl to.

Sveikatos apsaugos ministrė socialdemokratė Rimantė Šalaševičiūtė tvirtino abejojanti, ar G.Černiauskas darė įtaką konkurso rezultatams. Ji teigė, kad G.Černiausko elgesį vertins išklausiusi aptarime po konkurso darytą įrašą, kuris buvo nutekintas žiniasklaidai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius