Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 12

Konservatoriai dėl Stasio Jakeliūno kreipsis į Generalinę prokuratūrą

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto nariai Andrius Kubilius ir Mykolas Majauskas gindami viešąjį interesą rengia kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą dėl Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko Stasio Jakeliūno „piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir neteisėto bandymo paveikti Lietuvos banko (LB) priimamus sprendimus“, rašoma Seimo narių išplatintame pranešime.
Stasys Jakeliūnas
Stasys Jakeliūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Esame susirūpinę pastaruoju metu ypač suintensyvėjusiomis Seimo valdančiosios daugumos atstovų Stasio Jakeliūno ir jį remiančių Ramūno Karbauskio, Viktoro Pranckiečio pastangomis menkinti LB reputaciją. Tai svarbiausia šalies institucija, kontroliuojanti bankų sistemą ir užtikrinanti šio sektoriaus stabilumą. Bet koks kišimasis į LB nepriklausomumą gali sukelti neprognozuojamas pasekmes, nerimą Lietuvos ir tarptautinėse finansų rinkose, indėlininkų paniką. Jau nekalbant apie tai, kad toks kišimasis yra neteisėtas. Kiekvienos šalies centrinio banko nepriklausomumą gina Europos centrinis bankas“, – pranešime cituojamas A.Kubilius.

Pasak jo, kyla klausimas, kas slypi po tokiu valdančiųjų siekiu sukelti abejones šalies centrine finansų institucija?

„Jei tai būtų tik kerštas už S.Jakeliūno nepriėmimą į darbą, tai būtų mažiausia grėsmė valstybės saugumui ir jos institucijų stabilumui, tačiau mes matome ir kur kas rimtesnių galimų interesų. Gali būti, kad toks neteisėtas elgesys yra nulemtas artėjančių prezidento rinkimų, kuriuose dalyvauja Ministras Pirmininkas. Tokių pavojingų rinkimų kampanijų jau yra buvę. Bet gali būti ir bankrutavusio banko „Snoras“ akcininkų bandymo daryti poveikį Lietuvoje, pasitelkiant Seimo narį S.Jakeliūną, ir keršijant banko vadovui Vitui Vasiliauskui už „Snoro“ banko bankrotą. O tai jau būtų žymiai rimtesnė problema“, – aiškina Seimo narys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – Andrius Kubilius
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – Andrius Kubilius

Pranešime teigiama, kad LB patiria neteisėtą spaudimą iš BFK pirmininko, kuris galimai siekia daryti įtaką centrinio banko priimamiems sprendimams, nepagrįstai grasina šiai institucijai ir jos vadovams.

„Mūsų žiniomis, S.Jakeliūnas ne tik bandė įsidarbinti Lietuvos banke galimai šantažuodamas su „Snoro“ akcininkais suderintais veiksmais, bet ir kreipėsi į Lietuvos banką užsimindamas apie pageidaujamus sprendimus dėl konkretaus finansų rinkos dalyvio ir užsimindamas apie gresiančius nemalonumus, – pažymi Seimo narys M.Majauskas. – Matydami galimai neteisėtą veiką, nukreiptą prieš pagrindinę Lietuvos finansų instituciją – Lietuvos banką – rengiame kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą. Prašome pradėti ikiteisminį tyrimą ir ištirti, ar pono S.Jakeliūno veiksmais nedaroma žala viešajam interesui pagal Baudžiamojo kodekso 228 ir 288 straipsnius – piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir neleistiną kišimąsi į valstybės tarnautojo veiklą, pažeidžiant Lietuvos banko nepriklausomumą“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Šią savaitę Lietuvos banko valdybos pirmininkas po susitikimo su premjeru Sauliumi Skverneliu atskleidė dar daugiau detalių apie nesantaiką su S.Jakeliūnu – siekdamas įsidarbinti S.Jakeliūnas esą manipuliavo „Snoro“ byla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius