Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 25 /2020 10 26

Naktį Seime įvyko pirmieji pokalbiai dėl koalicijos, pratęsimas – pirmadienį

Seimo rinkimus laimėjusi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) ėmėsi iniciatyvos formuoti koaliciją. Apie vidurnaktį Seime įvyko trijų partijų – konservatorių, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos, vadovų pokalbis. Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis viliasi, kad derybos dėl naujos valdžios neužtruks. Sekmadienio vakarą Liberalų sąjūdžio pirmininkės pavaduotojas Simonas Gentvilas atvirai papasakojo, kokių postų sieks: Aplinkos, Ekonomikos ir inovacijų, Švietimo, mokslo ir sporto, gal – Sveikatos apsaugos ministerijų, taip pat – Seimo pirmininko posto.

„Pirmiausiai norėtume padėkoti tiems rinkėjams, kurie pasitikėjo mūsų partijos vienmandatininkais, pasidžiaugti tomis pergalėmis, kurios tikrai mums svarbios ir tikrai brangios“, – kiek po 23 valandos, kai jau tapo aišku, kad konservatoriai tapo laimėtojais, surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo būsimąja premjere įvardijama Ingrida Šimonytė.

Konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis pridėjo, kad „skaičiai leidžia skambintis ir pradėti pirmąsias kalbas dėl būsimos valdančiosios koalicijos“.

Pirminiais duomenimis, TS-LKD iškovojo 50 mandatų, Liberalų sąjūdis 13, Laisvės partija – 11 mandatų. Tai reiškia, kad dešiniosios partijos turės 74 atstovus.

„Kalbėsimės lygiai su abiem liberaliomis partijomis neišskirdami ir nereitinguodami“, – sekmadienio vakarą pabrėžė G.Landsbergis.

Jo teigimu, 74 parlamentarai – nėra mažai, tačiau sprendžiant tam tikrus konkrečius klausimus bus siekiama plataus palaikymo.

„Pati ta idėja yra ta, kad būsimoji Vyriausybė atstovautų platesniam ratui rinkėjų, nei tai buvo daroma iki šiol“, – kalbėjo jis.

S.Gentvilas: balto dūmo nėra iš kur išleisti

Prieš vidurnaktį pasibaigus TS-LKD būstinėje surengtai spaudos konferencijai, partijos pirmininkas išvyko į Seimą. Netrukus čia pasirodė Liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Gentvilas.

Jo teigimu, sutarta nuotoliniu būdu pabendrauti apie koaliciją, mat partijos pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen dėl koronaviruso yra saviizoliacijoje.

VIDEO: S.Gentvilas neslėpė, kad realiausia kandidatė į Seimo pirmininko postą būtų V.Čmilytė-Nielsen

„Kadangi ir konservatorių frakcija yra savo kabinete, tai gal nutiks taip, kad susitiksime vakaro bėgyje“, – sakė S.Gentvilas.

„Balto dūmo nėra iš kur išleisti, bet man atrodo, kad aritmetika tokia, kad tikėtina, kad buvusi finansų ministrė gali tapti premjere. Mes gal ir jungtumėmės į partnerius, bet reikia kalbėti ne apie postus pirmiausiai, bet apie darbus“, – sakė jis, paklaustas, ar per naktį žada ką nors nutarti.

Apie postus paklaustas S.Gentvilas neišsisukinėjo: jo teigimu, partija jau anksčiau yra nusprendusi siekti Aplinkos, Ekonomikos ir inovacijų, Švietimo, mokslo ir sporto ir galbūt Sveikatos apsaugos ministerijų. Politikas pabrėžė, kad yra priimta, jog antrai pagal dydį valdančiajai frakcijai priklausytų ir Seimo pirmininko postas.

Jis neslėpė, kad realiausia kandidatė į jį būtų V.Čmilytė-Nielsen.

Susitarti dėl koalicijos, anot jo, nėra skubos klausimas: „Darbai truks ketverius metus, tai kartais geriau ilgiau pasišnekėti, ilgiau aiškintis savo skirtumus, vienodumus ir dirbti po to darniai“.

Po S.Gentvilo į Seimą atvyko ir būsimąja premjere įvardijama I.Šimonytė.

Ji nestabtelėjo prie žurnalistų, sakydama, kad atėjo susirinkti daiktų. Po pusvalandžio ji sėdo į savo automobilį ir išvažiavo, kaip pati sakė – pamiegoti.

Naktį trys partijos, ketinančios kurti koaliciją, išplatino deklaraciją:

„Lietuva į ketvirtą Nepriklausomos atkurtos Valstybės dešimtmetį įžengė su žemais pasitikėjimo demokratija, jos pagrindinių institucijų bei tarpusavio vieni kitais rodikliais. Šalyje vyraujančios nepasitikėjimo tendencijos grėsmingos tiek valstybingumui, tiek Lietuvos demokratinei raidai.

Mūsų piliečių balsavimas 2020 m. Seimo rinkimuose išreiškė naujos politinės kultūros ir kokybės lūkestį.

Visuomenė išreiškė pasitikėjimą demokratinėmis, teisės viršenybės principą, žmogaus teises gerbiančiomis politinėmis partijomis, o šalį valdžiusių atžvilgiu sumenkęs pasitikėjimas liudija politinių permainų būtinybę.

Esame pasiryžę telktis siekdami atkurti pasitikėjimo ryšius Valstybėje bei tarp jos žmonių ir formuoti koaliciją bei Vyriausybę, vadovaujamą Ingridos Šimonytės.

Lietuva bus stipresnė, jei politinės jėgos gebės rasti ilgalaikius susitarimus dėl svarbiausių Valstybės ir visuomenės raidos klausimų. Esame pasiruošę atstovauti visus Lietuvos piliečius, o ne tik tuos, kurie balsavo už mūsų politines jėgas. Todėl prie sutarimų dėl svarbiausių koalicijos darbų kviesime prisijungti ir kitas parlamentines politines jėgas bei svarstysime įtraukti jų programines idėjas“, – teigiama deklaracijoje.

VIDEO: G.Landsbergis teigia sveikinimų iš Prezidento nesulaukęs

Paskutinis iš Seimo išvyko G.Landsbergis. Jis žurnalistams sakė, kad Liberalų sąjūdžio pirmininke bendrauta nuotoliniu būdu, o Aušrinė Armonaitė buvo atvykusi į Seimą.

Anot G.Landsbergio, dėl sričių ar postų kalbų kol kas nebuvo.

„Formalizavome proceso pradžią“, – paaiškino jis.

Kada baigsis realios derybos, jis pasakyti negalėjo, tačiau vylėsi, kad visa diskusija neužtruks.

G.Landsbergis sakė sulaukęs daug skambučių su sveikinimais, tačiau kas konkrečiai jį pasveikino, nepaminėjo.

„Ne, prezidentas ne“, – pridūrė jis. Paklaustas, ar kaip nors švęs pergalę, partijos pirmininkas teigė planuojantis pailsėti.

Paklaustas, ką partija ketina daryti su koronaviruso situacija, jis teigė, kad didžiausia problema būnant opozicijoje buvo ta, kad buvo sunku gauti informaciją apie priemones arba reagentus, lovas.

„Pirmieji uždaviniai bus susirinkti visą informaciją“, – sakė jis.

VIDEO: Konservatoriai imasi iniciatyvos formuoti valdančiąją daugumą: yra pasiūlymas kalbėtis

G.Landsbergis įsiklausys ir į kitų programines nuostatas

Prieš vidurnaktį žurnalistų paklaustas apie Darbo partiją G.Landsbergis sakė nematantis reikalo pradėti kokių nors koalicinių kalbų: „Tačiau manau, kad mūsų siekis, kurį akcentavome ir po pirmojo turo, būsimoji Vyriausybė turėtų girdėti ne tiktai tuos rinkėjus, kurie balsavo tik už koaliciją sudarančias partijas. Mes kviesime kitas politines jėgas, jeigu jos mato, kad jų darbai arba programinės nuostatos gali būti įgyvendintos, mes galime nesvarstyt, įtraukti į koalicijos programą.“

Kokios tos politinės jėgos?

G.Landsbergis konkrečių nepaminėjo sakydamas, kad tos, kurios yra išrinktos į Seimą.

I.Šimonytė sekmadienį ironizavo, kad Tėvynės sąjungai nebūna ramaus laiko bandyti formuoti Vyriausybę.

„Juokus padėjus į šoną yra daug klausimų, kuriuos reikėtų gana sparčiai“, – sakė ji, konkrečiai įvardindama biudžetą ir koronaviruso pandemiją.

Keis pandemijos valdymo būdą

I.Šimonytė sakė, kad vienas iš pirmųjų jos darbų būtų keisti pandemijos valdymo būdą, kad jame būtų daugiau skaidrumo.

„Pirmiausia, turbūt, reikia keisti patį valdymo būdą, mūsų vertinimu, ir tą ne kartą esame sakę, kad pirmiausia turėtų būti labai aišku, kas su kuo kalbasi, apie ką ir kaip yra priimami sprendimai. To, ko šiandien labiausiai pasigendame – pasigendame ir skaidrumo, ir aiškumo, kas pataria, ar iš vis pataria, kodėl vienus ar kitus patarimus Vyriausybė pasirenka ir kieno žodis šioje situacijoje lemiamas“, – teigė I.Šimonytė.

Daugiamandatėje apygardoje konservatoriai laimėjo 23 parlamentarų mandatus, dar vieną mandatą partijai pridėjo pirmajame ture vienmandatėje nugalėjusi I.Šimonytė.

Liberalų sąjūdis pirmajame ture iškovojo 6 vietas, Laisvės partija – 8.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius