-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 04

Konservatoriai kritikuoja G.Nausėdos pareiškimą dėl Taivano atstovybės pavadinimo

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD)frakcijos atstovai Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Mindaugas Lingė ir Matas Maldeikis ir konservatorių europarlamentaras Andrius Kubilius kritikuoja prezidento Gitano Nausėdos pareiškimą, kad sprendimas leisti Taivano atstovybės Lietuvoje pavadinime naudoti salos vardą buvo klaida.

G.Nausėda: tai buvo klaida

„Aš manyčiau, kad ne Taivaniečių atstovybės atidarymas buvo klaida, o pavadinimas, kuris nebuvo derintas su manim“, – antradienį interviu Žinių radijui sakė prezidentas.

G. Nausėda pažymėjo, kad tiek Lietuva, tiek Taivanas gali atidaryti atstovybes, kurios neturi diplomatinio statuso, tačiau apgailestavo, kad „atstovybės pavadinimas tapo tuo esminiu veiksniu, kuris dabar veikia labai stipriai mūsų santykius su Kinija“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Taivaniečių atstovybė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Taivaniečių atstovybė

„Pagrindinė kibirkštis buvo labiau pavadinimo ir šiuo metu mes jau turime kovoti su pasekmėmis ir sakyčiau, kad prasidėjo nekonvencinio pobūdžio priemonių taikymas Lietuvos atžvilgiu, ir dėl tos priežasties turime veikti itin aktyviai ir labai aiškiai signalizuoti Europos Sąjungai, kad tai yra ataka, tam tikras spaudimas vienai iš ES valstybių“, – kalbėjo prezidentas.

Prezidento pareiškimą vertina apžvalgininkai: Politologai: po G.Nausėdos žodžių susvyruos Lietuvos patikimumas partnerių akyse

Prezidento pareiškimą vertina verslo atstovai: Verslas apie prezidento žodžius dėl Taivano atstovybės: ragina ir „taisyti klaidą“, ir telkti ES paramą

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis G.Nausėdos pareiškimo nekomentuoja, o premjerė Ingrida Šimonytė komentarą žadėjo pateikti trečiadienį, po Vyriausybės posėdžio.

R.Morkūnaitė-Mikulėnienė: „nuoseklus nenuoseklumas“

„Nuoseklus nenuoseklumas, taip pavadinčiau šiandien išreikštą Prezidento poziciją dėl Taivano atstovybės. Tik pastebiu, kad šalies vadovo pozicija vėl pasikeitė. Vienaip kalbėta prieš porą mėnesių:

„Lietuvos pozicija Vilniuje įkurti Taivano ekonominę atstovybę nepasikeitė“, – teigė G.Nausėda.

Prezidentas Bidenas lapkričio pradžioje jųdviejų susitikime, matyt, sveikino Lietuvos poziciją, nes Lietuvos prezidentas džiaugėsi, kad JAV palaiko ir remia Lietuvos sprendimą dėl Taivano“, – savo paskyroje feisbuke rašo TS-LKD frakcijos Seime seniūnė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Tai kas pasikeitė? Kuri tikroji nuomonė? Kaip susigaudyt ne tik čia Lietuvoje, bet ir klausimą sekantiems už jos ribų? Kada Prezidentas nuoširdus, o kada jo nuomonė įtakojama ne jo paties įsitikinimų, o kažkokių vertinimų iš vienų ar kitų komentatorių?“ – klausia R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Taip pat primenu, kad spalio pabaigoje G.Nausėda pabrėžė, jog Lietuvos pozicija Vilniuje įkurti Taivano ekonominę atstovybę nepasikeitė.

„Mūsų pozicija yra nekintama, nes tai yra suverenios nepriklausomos valstybės pozicija“, – spalio pabaigoje žurnalistams sakė prezidentas.

G.Nausėda taip pat pažymėjo, kad Kinija neturėtų irzliai reaguoti į Lietuvos iniciatyvą įsteigti verslo atstovybę Taivano pavadinimu. Anot prezidento, Lietuva palaiko „Vienos Kinijos“ idėją, o su Taivanu siekia plėtoti ekonominius ir kultūrinius santykius kaip suvereni valstybė.“

Šiandien jis sako, kad atstovybės/jos pavadinimas – klaida. Klaida yra tokie pareiškimai ir nuomonės kaitaliojimas“, – vertina konservatorė.

M.Lingė: užsienio politika pagal pareikalavimą

Konservatorius M.Lingė savo paskyroje feisbuke ironizuoja, kad „G.Nausėda šiandien pristatė trijų punktų rinkiminę 2024 m. programą“.

Ją, anot M.Lingės, sudaro:

„1. Užsienio politika bus visokia ir pagal pareikalavimą*

2. Vidaus politika bus kritikuoti, šantažuoti ir kenkti Vyriausybei

3. Pensijos turi didėti

* 2021 m. spalio 27 d. Eltos pranešime: „G. Nausėda taip pat pažymėjo, kad Kinija neturėtų irzliai reaguoti į Lietuvos iniciatyvą įsteigti verslo atstovybę Taivano pavadinimu.“

Šiandien: „Taivano atstovybės pavadinimas buvo klaida““.

M.Maldeikis: smulkus nesusipratimas

Konservatorius, Seimo Parlamentinių ryšių su Kinijos Respublika (Taivanu) grupės pirmininkas M.Maldeikis savo paskyroje feisbuke teigia, kad „Užsienio politikoje didelėje dalyje punktų mūsų su prezidentu pozicijos sutampa. Sutampa jos ir Kinijos grėsmių bei Taivano atstovybės klausimu“.

„Prezidentas teisus. Prezidentas neprieštaravo taivaniečių atstovybės atidarymui tokiu pavadinimu, nes priešingu atveju tai nebūtų įvykę. Tai aiškiai demonstruoja jo išsakytos pozicijos jau po vasaros, kuomet, kiek teko skaityti iš spaudos, ir vyko pavadinimo derinimas.

Stipriame G.Nausėdos interviu „Financial Times“, rudens pradžioje, jau žinant, kad atstovybė vadinsis taivaniečių, prezidentas sakė, kad Lietuva tuo pačiu metu susiduria su spaudimu iš Baltarusijos ir Kinijos, ir tai veikiausiai nėra sutapimas.

„Kartais tie principai ir vertybės nelabai patinka mūsų kaimynams ir kai kurioms kitoms valstybėms. Tačiau mes negalime pasirinkti kito kelio. Tai yra mūsų kelias. Mes puikiai suprantame, kad šis kelias ne pats lengviausias“.

Spalio mėnesį G.Nausėda pažymėjo, kad Kinija neturėtų irzliai reaguoti į Lietuvos iniciatyvą įsteigti verslo atstovybę Taivano pavadinimu. Anot prezidento, Lietuva palaiko „Vienos Kinijos“ idėją, o su Taivanu siekia plėtoti ekonominius ir kultūrinius santykius kaip suvereni valstybė.

Dar prieš mėnesį prezidentas apgailestavo dėl Kinijos valdžios sprendimo, pabrėždamas, kad „Lietuva, manau, pakankamai aiškiai pristatė savo sprendimą dėl Taivano atstovybės. Pristatė, pakomentavo, pabrėžė, kad tai nesikerta su vienos Kinijos principu, kurio mes laikomės“.

VIDEO: Ar keitėsi G.Nausėdos pozicija dėl Taivano atstovybės? Įvertinkite patys

Po paskutinio EVT prezidentas kalbėjo, kad „mes darome tai, ką daro kitos valstybės, – apie Taivano (taivaniečių) atstovybės atidarymą Vilniuje kalbėjo prezidentas. – Lietuva turi teisę užmegzti ir puoselėti ekonominius, kultūrinius santykius su tais regionais, su kuriais nori juos puoselėti. Dar kartą kartoju, kad įkurta Taivano atstovybė nėra diplomatinė atstovybė ir tai nereiškia Taivano diplomatinio pripažinimo.“

Labai pritariu ir dėl jo minčių išsakytų po susitikimo su JAV prezidentu Bidenu, spalio pradžioje, kur susitikime jis aiškiai pademonstravo kad Taivano atstovybės klausimas yra jo palaikomas ir „JAV parama dėl šio klausimo mums visais būdais yra garantuota“.

Manau, kad šios dienos prezidento pareiškimas yra smulkus nesusipratimas. Lapsus linguae“, – rašo M.Maldeikis.

A.Kubilius: profesionalumo stoka arba pavydas

Kritikos prezidentui nepagailėjo ir europarlamentaras ekspremjeras A.Kubilius.

„Įdomu, kaip galima būnant Prezidentu pritarti Taivaniečių atstovybės atidarymui ir nepaklausti URM-o, kaip skambės atstovybės pavadinimas?

Jeigu nepaklausė – tai ryški profesionalumo stoka. O jeigu yra kitaip – tai arba paprasčiausia stuburo stoka, arba grynasis žmogiškas pavydas“, – savo paskyroje feisbuke rašo A.Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius