Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 03 /2019 03 04

Konservatoriai laukė rinkimų rezultatų: optimizmas liejosi per kraštus

Konservatoriai sekmadienio vakarą rinkimų rezultatų laukė centrinėje būstinėje sostinės Jasinskio gatvėje. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis nuo pat pirmos minutės demonstravo optimizmą, jis tikino, kad jis – ne iš oro, o paremtas skaičiavimais.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Nuotaika konservatorių biure buvo pakili – partijos atstovai stebėjo televizijos laidas apie rinkimus, bendravo, vaišinosi kava ir vynu.

Apie 22 valandą konservatorių būstinė pradėjo tuštėti – partijos pirmininkas išvyko dalyvauti televizijų laidose, rezultatus stebėję keli parlamentarai greitai išsiskirstė.

Prieš vidurnaktį pas konservatorius buvo atvykę keli į sostinės mero postą kandidatuojančio Artūro Zuoko sutuoktinė Agnė Zuokienė, taip pat – keli A.Zuoko bendražygiai, vienas jų – tarybos narys Žilvinas Šilgalis.

Prieš 23 valandą čia atvyko konservatorių kandidatė į prezidento postą Ingrida Šimonytė.

Ji nenorėjo svarstyti, kaip savivaldos rinkimų rezultatai gali jai padėti ar pakenkti dalyvauti prezidento rinkimuose. Anot pretendentės, jie regionuose žmonės kitaip mato savivaldos rinkimus, negu kad nacionalinius rinkimus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Įsivaizduoju, kad partijoms vertinantis savo pasitikėjimo mandatą, rezultatai bus labai svarbūs, bet niekaip turbūt tiesiogiai su prezidento rinkimais aš nesiečiau“, – sakė ji.

Prieš 23 valandą apčiuopiamų rezultatų dar skelbiama nebuvo, tad I.Šimonytė nenorėjo leistis į diskusijas, ar išsipildys partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio prognozė, kad TS-LKD partija tarybos mandatų skaičiumi pirmaus.

VIDEO: Dainius Kreivys viliasi patekti į antrąjį turą

V.Landsbergį liūdina rinkėjų aktyvumas

Į būstinę kiek vėliau nei visi kiti atvyko konservatorių patriarchas Vytautas Landsbergis, kuris apgailestavo, kad jo lūkestis numeris vienas nepasitvirtino. Jis omenyje turėjo tai, kad šiųmečiuose savivaldos rinkimuose dalyvavo 47,8 proc. rinkėjų.

„Žmonės abejingai žiūri į rinkimus, nes dažnumas dalyvavimo neviršija 50 procentų. Reiškia, kas antram žmogui nerūpi, arba jis nieko nesitiki. Tai nėra geras ženklas. Tiesą sakant, tokie duomenys yra tarptautiniai daug kur, žmonės nesitiki permainų iš rinkimų“, – teigė jis ir pabrėžė norintis, jog Lietuvoje būtų kitaip.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis

Jis nenorėjo svarstyti, ar tai konservatoriams naudinga, ar ne, pabrėžęs, jog menkas aktyvumas nenaudingas Lietuvai.

Prognozuoja puikius rezultatus

G.Landsbergis balsuodamas rinkimuose sekmadienį žurnalistams sakė, kad konservatorių preliminarūs skaičiavimai rodo, jog yra tikimybė, kad Tėvynės sąjunga pagal laimėtų mandatų skaičių turėtų būti pirmoji partija Lietuvoje.

VIDEO: Gabrielius Landsbergis partijos rezultatus vertina optimistiškai

Sekmadienio vakarą 15min paklaustas iš kur šis optimizmas, G.Landsbergis teigė, jog remiasi skaičiais: „Turime šiokią tokią ambiciją, kurią reikėtų truputėlį paaiškinti: 2015 metais per rinkimus, – tai nebuvo patys stipriausi partijos metai, mes buvome antroji partija pagal mandatų skaičių. Jei traktuotume, kad Lietuvoje formuojasi dvipartinė sistema, tai kairėje pusėje, kurioje yra socialdemokratai, “valstiečiai„, daugelis komitetų, jų balsai stipriai dalijasi. Tėvynės sąjungai pavyko dešinės balsus konsoliduoti.“

Jis pridūrė, jei ši hipotezė pasitvirtins, tai leis konservatoriams turėti daugiausiai vietų iš politinių partijų ir judėjimų.

Tačiau jei to neįvyks, G.Landsbergis sakė į tai žiūrėsiantis ramiai.

Žemėlapiai sukurti UAB "HNIT-BALTIC" naudojant Esri ArcGIS Online technologiją.

Anot jo, situaciją sunku prognozuoti vien dėl to, kad kiekvienas miestas yra tarsi atskira karalystė.

Paprašytas įvardinti stipriausią TS-LKD kandidatą merų rinkimuose, G.Landsbergis, jis teigė to prognozuoti negalintis „Tai yra labai sudėtinga padaryti. Merų rinkimus vadinu „mini prezidentiniais“ rinkimais, nes tai priklauso daug nuo asmenybės“, – sakė jis.

Vėliau jis BNS pridūrė, kad kol kas pirmieji duomenys rodo vienintelę tendenciją, kad ten, kur konservatorių merai buvo laimėję 2015 metais, tikėtina, kad dauguma bus perrinkti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius