Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 08

Konservatoriai nepraranda vilties: siunčia seniūną įtikinti A.Valinską trauktis pačiam (atnaujinta 19.32 val.)

Didžiausia valdančioji Seimo frakcija - Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) – įpareigojo savo seniūną Jurgį Razmą susitikti su Seimo pirmininku Arūnu Valinsku ir įtikinti jį „atsakingai įvertinti situaciją.“
Spaudos konferencija
Arūnas Valinskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Toks sprendimas priimtas antradienį per TS-LKD frakcijos posėdį.

TS-LKD frakcijos seniūno pavaduotojas Valentinas Stundys žurnalistus informavo, kad frakcija aktyviai dalyvaus slaptame balsavime dėl nepasitikėjimo parlamento vadovu.  „Frakcijos nariai vadovaujasi Konstitucijos nuostata, kad balsuoja pagal sąžinę. Frakcija taip pat įpareigoja seniūną dar kartą susitikti su Seimo pirmininku, kad jis atsakingai įvertintų susiklosčiusią situaciją ir savo galimybes toliau vadovauti Seimui“, – pranešė V.Stundys.

Anot jo, TS-LKD frakcijoje esama įvairių nuomonių dėl A.Valinsko galimybių vadovauti Seimui.

„Nuotaikos frakcijoje yra įvairios, labai atsakingos. labai kritiškos. Girdima visuomenės nuomonė ir kas vyksta visuomenėje“, – tvirtino V.Stundys.

Frakcijoje išsakyta ir nuogąstavimų, kad „vieno žmogaus problema neturi užgožti Seimo darbo.“

„Galų gale reikia įvertinti, kad Seimo pirmininkas yra valstybės pareigūnas ir Seimo darbas turi vykti sklandžiai. Lietuva šiandien turi daug kitų labai svarbių problemų, dėl kurių rugsėjo 10-ąją renkasi į sesiją“, – kalbėjo TS-LKD seniūno pavaduotojas.

A.Valinskas pirmadienį viešai kreipęsis į Lietuvos žmones pranešė savo noru trauktis iš posto neketinąs. Jam metamus kaltinimus pavadinęs šmeižtu, pigiu skandalu, Tautos prisikėlimo partijos vadovas pareiškė ginąs ne tiek save, kiek Seimo pirmininko postą. Jis teigė lauksiąs balsavimo Seime rezultatų.

Opozicija parengė nepasitikėjimo A.Valinsku pareiškimą ir surinko 30 iniciatyvą remiančių parlamentarų parašus. To užtenka, kad Seime būtų pradėta nepasitikėjimo procedūra.

Pirmadienį dokumentas įteiktas pirmajai Seimo pirmininko pavaduotojai Irenai Degutienei. Ji svarstė, kad balsavimas dėl parlamento vadovo atstatydinimo galėtų įvykti rugsėjo 15-ąją.

Jeigu Seime žlugtų nepasitikėjimo procedūra, atstatydinti A.Valinską būtų galima tik pasibaigus rudens sesijai kitąmet.  Pagal Seimo Statutą, Seimo nariai negali vienos sesijos metu pakartotinai reikalauti atleisti tą patį pareigūną.

Seimo pirmininkas būtų atstatydintas, jeigu už tai balsuotų ne mažiau kaip 71 parlamentaras.  Šiuo metu valdančioji koalicija turi 85 balsus, tačiau kai kurie jos nariai neslepia manantys, kad A.Valinskas netinka vadovauti parlamentui.

Trauktis iš pareigų Seimo vadovą yra paraginusi ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.  Seimo pirmininkas pastaruoju metu priverstas aiškintis dėl savo ryšių su Kauno nusikalstamai „daktarų“ grupuotei priskiriamu Rolandu Michalskiu, pravarde Micha. Parlamento vadovo reputacijai taip pat pakenkė ginčai jo vadovaujamos valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos viduje. Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo parašų klastojimo A.Valinsko rinkimų štabe per prezidento rinkimus. 

Papildyta 18.56 val. Po prezidiumo posėdžio konservatorių pozicija nesikeičia – opozicijos inicijuojamoje interpeliacijoje dėl nepasitikėjimo A.Valinsku bus balsuojama laisvai. Kaip LNK sakė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, būtų sunku pirvresti balsuoti pagal vieną modelį, nes tai yra „moralinio pobūdžio klausimas.“ R.Juknevičienė neslėpė, kad dėl interpeliacijos konservatorių nuomonės išsiskyrė.

Papildyta 19.32 val. Paramos A.Valinskui nežada ir kitos dvi koalicijos frakcijos. Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis 15min.lt teigė, kad frakcija dėl nepasitikėjimo A.Valinsku, greičiausia, balsuos laisvai. „Galutinį sprendimą priimsime trečiadienį. Kol kas, šios dienos, pozicija būtų tokia, kad dėl nepasitikėjimo esame linkę balsuoti laisvai, sudarant teisę kiekvienam frakcijos nariui apsispręsti“, – kalbėjo E.Masiulis.

Seimo Liberalų ir centro sąjungos seniūnas Algis Čaplikas taip pat sakė, kad frakcija linkusi balsuoti laisvai. „Yra įvairių nuomonių, ko gero, bus laisvas balsavimas“, – 15min.lt sakė A.Čaplikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius