-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 10 /11:29

Konservatoriai prašo K.Mažeikos pateikti visų medžioklių, kuriose yra dalyvavę politikai, lapus

Ketvirtadienį su aplinkos ministru Kęstučiu Mažeika susitikę Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai paprašė pateikti visus medžioklių, kuriose dalyvavę politikai, lapus. K.Mažeika pabrėžė, jog lapai nėra slapti ir pažadėjo tai padaryti. Ministras posėdyje nenorėjo sutikti, kad konkursas į Valstybinių miškų urėdijos (VMU) vadovo konkursą galėjo būti neskaidrus.
Gabrielius Landsbergis ir Kęstutis Mažeika
Gabrielius Landsbergis ir Kęstutis Mažeika / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ministro paprašyta pateikti visus 2016-2019 m. vykusių medžioklių, kuriuose dalyvavo Seimo ir Vyriausybės nariai, politinio pasitikėjimo tarnautojai, Vyriausybės kanceliarijos darbuotojai, lapus.

Konservatoriai trečiadienį į frakcijos posėdį pakvietė atvykti ne tik aplinkos ministrą K.Mažeiką, bet ir Vyriausybės kanclerį Algirdą Stončaitį, tačiau šis nepasirodė. Anot G.Landsbergio, K.Mažeika pažadėjo atsakyti už abu, tačiau į jokį su A.Stončaičiu susijusį klausimą atsakyti negalėjo.

Anot LRT Tyrimų skyriaus, iš VMU pasitraukus Mariui Pulkauninkui, „valstiečio“ K.Mažeikos vadovaujama Aplinkos ministerija pakeitė įmonės vadovo konkurso sąlygas.

Pasak LRT, be reikalavimo kandidatui turėti trejų metų vadovavimo didelei įmonei patirties, buvo įrašytas reikalavimas turėti mažiausiai trejų metų patirties miškininkystės arba aplinkosaugos srityje. Didelės įmonės apibrėžimas yra reglamentuotas įstatymu. Tai reiškia, kad pretenduoti į Valstybinės miškų urėdijos vadovus galėjo jau gerokai mažesnis kandidatų skaičius.

Konkurso sąlygas pakeisti pasiūlė aplinkos viceministrė

TS-LKD partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį klausė, kodėl konkursas į VMU buvo suorganizuotas taip, kad jame galėtų dalyvauti tik savi.

K.Mažeika patikino, jog tai netiesa. Ministras aiškino peržiūrėjęs visą chronologiją, kaip vyko konkursas.

Konkursą vykdė Valstybės tarnybos departamentas.

„Reikalavimus rašė ir pareigybinius nuostatus dėliojo ne viena institucija“, – kalbėjo ministras. Anot jo, viena iš atrankos komisijos dalyvių pasiūlė, kad vadovas turėtų patirtį aplinkosaugoje ar miškininkystėje.

Vėliau jis ją žurnalistams įvardijo – Justina Grigaravičienė. Ji yra aplinkos viceministrė.

„Kiti komisijos nariai tam pritarė. Tą galiu matyti dabar pagal susirašinėjimus, pagal pateiktą medžiagą. Kadangi buvau paklaustas, turėjau atsakyti, įrodyti, kas buvo. Ir tikrai nebuvo kažkokių pastabų iš VTD ar kitų institucijų“, – sakė ministras.

K.Mažeika žurnalistams aiškino, jog viešumoje sklando šiek tiek neteisinga informacija, kad buvo ieškomas vadovas į geriausiai apmokamas pareigas, kuriose alga siekia 8,5 tūkst. eurų, tačiau iš tiesų alga gerokai mažesnė.

„Manėme, kad bus daugybė kandidatų, tačiau, matyt, žmonės ir tie, kurie galbūt yra buvę kandidatai tame konkurse, dėl vienų ar kitų priežasčių, matydami situaciją, tiesiog nekandidatavo. Reikėtų pasitikslinti su valstybės tarnybos departamentu, kiek buvo kandidatų, kurie neatitiko reikalavimų“, – kalbėjo jis. Ministras patikino, jog tie du kandidatai, kurie buvo, rengėsi tam, pristatė savo vizijas, komisija turėjo nemažai klausimų ir įvyko konkursas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

Jis nesigynė pažinojęs konkursą vadovauti VMU laimėjusį V.Kaubrę ir kartą su juo buvęs medžioklėje.

„Tikrai ne jis mane kvietė į tą medžioklę (...) Tikrai ne jis buvo medžioklės organizatorius“, – patikino ministras.

Kartais neįmanoma prisiminti ir to, ką veikei praėjusią savaitę.

Tačiau kas jį kvietė, nei konservatoriams, nei žurnalistams jis pasakyti negalėjo, kaip ir neprisiminė jos organizatoriaus. Ministras tikino, kad jį kvietė Seimo nariai, kurių pavardės yra medžioklės lape.

K.Mažeika teigė negalintis atsakyti į nemažą dalį klausimų, nes tiesiog neprisimena. Anot jo, jei tai būtų piršlybos mylimai moteriai, prisiminti būtų nesunku, tačiau kartais neįmanoma prisiminti ir to, ką veikei praėjusią savaitę.

Paklaustas, ar yra deklaravęs medžioklės draugus, ministras sakė, kad jam reikia pasitikslinti, tačiau čia pat kalbėjo, kad jeigu reikėtų tai deklaruoti, tai greičiausiai privaloma į deklaraciją įrašyti asmenis, su kuriais važiuoji į dviračių žygį, su kuo eini žvejoti, žaidi lauko tenisą ar golfą.

„Kur pačių aukščiausių vadovų užsiėmimai, o medžioklė, turbūt, lieka antrame plane“, – kalbėjo jis.

TS-LKD frakcija dėl V.Kaubrės ketina kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją.

Ką V.Kaubrė veikė pas A.Stončaitį, pasakyti negalėjo

Ministro konservatorių frakcijos posėdyje buvo teiraujamasi, ar A.Stončaitis kišosi į atrankos procesą ir ar jis pats yra medžiojęs su būsimu VMU vadovu V.Kaubre.

„Kaip ir tuose paviešintuose medžioklės lapuose – man teko 2018 metų gruodžio 1 dieną kartu medžioti, bet tai nebuvo mūsų dviejų medžioklė“, – aiškino K.Mažeika.

Jis pabrėžė, kad medžioklėje dalyvavo ir TS-LKD frakcijos narys Kazys Starkevičius.

„Kalbant apie poną kanclerį, tikrai jokio kontakto nebuvo nei su manimi, nei su komisijos nariais, nes aš jų paklausiau, ar buvo kokie nors pokalbiai“, – TS-LKD frakcijos posėdyje tikino jis.

G.Landsbergiui pastebėjus, kad V.Kaubrė du kartus buvo iškviestas pas Vyriausybės kanclerį, K.Mažeika tikino nežinantis, dėl ko jis buvo iškviestas, ir svarstė, kad galbūt dėl medienos problemų.

Ministras taip pat negalėjo atsakyti į Jurgio Razmos klausimą, kas dar iš medžioklės draugų buvo paskirtas į aukštas pareigas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Valdas Kaubrė
Tomo Markelevičiaus nuotr./Valdas Kaubrė

LRT tyrimų skyrius trečiadienį paskelbė, kad VMU vadovo konkursą laimėjęs V.Kaubrė medžioja kartu su Vyriausybės kancleriu Algirdu Stončaičiu, aplinkos ministru Kęstučiu Mažeika ir žemės ūkio ministru Andriumi Palioniu.

Pranešama, kad bendrose medžioklėse su V.Kaubre taip pat dalyvaudavo kiti įtakingi politikai, verslininkai ir teisėsaugos atstovai.

Anksčiau šį mėnesį paskelbta, kad iki šiol laikinai VMU vadovavęs V.Kaubrė laimėjo konkursą tapti nuolatiniu įmonės vadovu. V.Kaubrę jau patikrino specialiosios tarnybos. Planuojama, kad vadovauti VMU jis pradės kitą pirmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius