Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 29

Konservatoriai siūlo alternatyvią aukštojo mokslo reformą: paliktų tris universitetus

Kol Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) neranda sutarimo dėl Vyriausybės darbo grupės Aukštojo mokslo reformos plano, o Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis siūlo savo planą, opozicijoje esantys konservatoriai skuba su dar vienu planu, kuriame – trys universitetai.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Konservatoriai Gabrielius Landsbergis ir Mantas Adomėnas Seime užregistravo svarstyti nutarimą dėl aukštųjų mokyklų pertvarkos, kuriame siūloma iki 2024 m. apjungti universitetus į trijų nacionalinių universitetų tinklą su jiems pavaldžiomis akademijomis.

Siūloma sukurti du nacionalinius universitetus: Vilniaus universitetą (VU) ir Vilniaus Gedimino Technikos universitetą Vilniuje, ir papildomą vieną jungtinį nacionalinį Vytauto Didžiojo universitetą Kaune.

Aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimą siūloma vykdyti dviem etapais – iki 2019 m. priimti teisės aktus ir užtikrinti finansavimą, o iki 2024 m. atlikti jungimus.

Konservatoriai siūlo kad VU turėtų parengti atnaujintą VU statuto projektą ir jį pateikti Seimui. Universitetas kartu su Vyriausybe tuomet parengtų aukštojo mokslo pažangos ir kokybės kėlimo programą ir priemonių planą, kuris leistų iki 2024 m. VU užimti vietą geriausių pasaulio universitetų 200-tuke bent 3 pasauliniuose reitinguose. Vyriausybė savo ruožtu turėtų užtikrinti finansavimą programos vykdymui.

Nutarime siūloma Lietuvos Edukologijos universitetą iki 2019 m. rugsėjo 1 d. prijungti prie VU, užtikrinant, „kad pedagogai būtų rengiami stipriausiame nacionaliniame šalies universitete, aukščiausio lygio edukologijos programose“.

Taip pat konservatorių siūlymuose dvi valstybės finansuojamos stipendijų programos: tarptautiniams akademikams skirta „Vasario 16-osios“ profesūrų ir postdoktorantūros stipendijų programa bei „Valstybės šimtmečio“ stipendijų programa Lietuvos bakalauro ir magistro pakopų studentams studijuoti pasaulio universitetuose. Tiesa, studentai būtų įpareigoti už gautą paramą atidirbti Lietuvos viešajame sektoriuje.

Konservatoriai net ir rengdami teisės aktą nepraleido progos įgelti LVŽS – Seimas, jei priimtų tokį projektą, pripažintų, jog suvokia „kad aiškios krypties neturėjimas trukdo nuosekliai aukštojo universitetinio mokslo reformai“, taip pat pabrėžtų, „kad diskusija dėl silpnesniųjų universitetų ateities neturi tapti kliūtimi įgyvendinti ambicingą aukštojo mokslo pertvarką.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius