-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 04

Konservatoriai siūlo skubinti pensijų kompensavimą

Konservatoriai siūlo paskubinti per krizę sumažintų pensijų kompensavimą. Seimo Ekonomikos ir Socialinių reikalų ir darbo komitetų nariai Jurgis Razma ir Rimantas Jonas Dagys siūlo, kad nuo liepos 1-osios būtų kompensuojamos visos sumažintos pensijos, dėl kurių sprendimus yra priėmęs Konstitucinis Teismas.
Pensininkas
Pensininkas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

„Mes siūlome netempti gumos, nes visos lėšos įskaitytos į valstybės skolą, o visa tai, ką Konstitucinis Teismas yra mums pripaišęs, grąžinti nuo liepos 1-osios“, – BNS teigė R.J.Dagys. 

Pasak jo, tam reikėtų apie 169,9 mln. eurų – tokius duomenis, anot R.J.Dagio, pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Parlamentaras lėšas siūlo skolintis.

„Palūkanų norma yra maža, galime lengvai pasiskolinti ir atsiskaityti su tais pensininkais ir nekvaršinti jiems galvos“, – BNS tvirtino R.J.Dagys.

Parlamentaras mano, kad dabar pasiskolinus, liepą pensininkus pinigai pasiektų; „Aišku, pavasarį reikėtų daryti biudžeto pataisas“.

Parlamentarai Seime užregistravo atitinkamas Valstybinių socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų kompensavimo įstatymo ir „Sodros“ biudžeto įstatymo pataisas.

Dabar kompensacijas už per krizę sumažintas pensijas planuojama išmokėti iki 2016 metų kovo pabaigos, o dirbantiems pensininkams jų išmokėjimo terminai nenustatyti. Tam šių metų biudžete numatyta 52,1 mln. eurų.    

Per krizę sumažintos pensijos pradėtos kompensuoti ketvirtąjį 2014 metų ketvirtį – tam reikės maždaug 130,33 mln. eurų: 2014 metais išmokėta apie 26 mln. eurų, o 2015 ir 2016 metais – maždaug po 52 mln. eurų.

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią „Sodrą“, Seimas 2009 metų gruodį nutarė dvejiems metams – 2010-2011-iesiems – „apkarpyti“ daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų: valstybines ir senatvės pensijas, motinystės ir tėvystės išmokas, išmokas vaikui bei kitas. Dirbantiems pensininkams pensijos buvo sumažintos didesniu laipsniu nei nedirbantiems, tačiau vidutiniškai jos sumažėjo 15 proc. 2010-2011 metais buvo sumažintos visos 188,40 eurų viršijusios pensijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius