-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 01 07

Konservatoriai užregistravo alternatyvų Visuomenės informavimo įstatymo pataisų projektą

Grupė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) parlamentarų frakcijos vardu įregistravo alternatyvų Visuomenės informavimo įstatymo pataisų projektą, kuriuo siekiama, kad, įgyvendinant Europos Sąjungos (ES) direktyvos perkėlimą į Lietuvos teisę bei kovojant su dezinformacija iš Lietuvai priešiškų šalių, nebūtų sudaromos prielaidos varžyti valdžios institucijų kritikos galimybių bei riboti žiniasklaidos laisvės Lietuvoje.
Žiniasklaidos mikrofonai
Žiniasklaidos mikrofonai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) vadovybės parengtos ir praėjusią savaitę Ramūno Karbauskio ir kitų parlamentarų įregistruotos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos buvo parengtos neprofesionaliai, sudarė prielaidas ateityje imtis sankcijų ir tokiu būdu bauginti valstybės institucijas pagrįstai kritikuojančias žiniasklaidos priemones. Tai nedera su demokratine santvarka ir žodžio laisvės vertybėmis, ypač per pastaruosius porą metų susidūrus su valdančiosios daugumos bandymais kištis į žiniasklaidos turinį ar daryti spaudimą visuomeniniam transliuotojui.

Todėl grupė TS-LKD frakcijos narių teikia pataisas, jog, įgyvendinant ES direktyvos perkėlimą į Lietuvos teisę bei kovojant su dezinformacija iš Lietuvai priešiškų šalių, nebūtų sudaromos prielaidos varžyti valdžios institucijų kritikos galimybes”, – pranešime žiniasklaidai cituojamas TS-LKD frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

Pasak vienos iš pataisų autorių – TS-LKD frakcijos seniūno pavaduotojos – Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės, šiomis pataisomis yra tikslinamas prieš Lietuvos nacionalinio saugumo interesus nukreiptos informacijos apibrėžimas, kuris prieš tai sudarė prielaidas labai plačiam ir įvairiam interpretavimui, išbraukiamos „nepasitenkinimo valstybės institucijomis“ sąvokos bei siaurinamos buvusios aptakios formuluotės. „Tikimės, kad galime pasiūlyti tokias formuluotes, kurios apgintų žiniasklaidos teises bei laisves ir derėtų su siekiu kovoti su mums priešiškų valstybių galima propaganda”, – teigė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Visuomenės informavimo įstatymo pataisas TS-LKD frakcijos vardu teikia Seimo nariai: frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Laurynas Kasčiūnas, Kultūros komiteto narys Vytautas Kernagis. Jis, beje, taip pat buvo pasirašęs ir už pirminį pataisų variantą.

Visuomenės informavimo įstatymo pataisose būtų įteisintas ne tik draudimas žiniasklaidoje skleisti dezinformaciją, karo propagandą ar kurstyti karą, bet ir „skatinti nepasitikėjimą Lietuvos valstybe ir jos institucijomis, demokratine santvarka, krašto gynyba, siekti stiprinti tautines ir kultūrines takoskyras, silpninti tautinę tapatybę ir pilietiškumą, silpninti piliečių ryžtą ginti savo valstybę“.

Šių nuostatų įgyvendinamą prižiūrėtų, pažeidusius bausti galėtų Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK), kuri atskaitinga Seimui.

Pataisas, kurios, kaip skelbiama, įgyvendina Europos Parlamento (EP) ir Tarybos direktyvą, pasirašė Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir komiteto nariai – konservatorius Vytautas Kernagis, socialdemokratė Raminta Popovienė, „valstietis“ Stasys Tumėnas ir „tvarkietė“ Ona Valiukevičiūtė.

R.Karbauskis 15min ketvirtadienį teigė, kad pataisos yra skirtos EP ir Tarybos direktyvų perkėlimui, o jose vartojamos sąvokos yra paimtos iš Nacionalinio saugumo strategijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius