Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 01 /17:03

Konservatoriai užsimena apie laikinąją komisiją premjero žento reikalams

Konservatoriai laido užuominas, kad gali inicijuoti laikinąją tyrimo komisiją, kuri aiškintųsi premjero Algirdo Butkevičiaus žento Evaldo Vaitasiaus verslo reikalus. Ketvirtadienį spaudžiamas pateikti daugiau informacijos, socialdemokratų pirmininkas to nepadarė ir tikino nieko negirdėjęs apie Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) konkursą, kurį ketvirtadienį laimėjo „Ministerium“.
Antakalnio kapinėse paminėtas Algirdo Brazausko gimimo metinės
A.Butkevičius / Alfredo Pliadžio nuotr.

E.Vaitasius pranešė besitraukiantis iš viešųjų ryšių kompanijos „Ministerium“ akcininkų. Tą pačią dieną, kai „Ministerium“ užsitikrino solidžias Žemės ūkio ministerijos pirkime, kurio bendra vertė – daugiau kaip 2,2 mln. eurų.

Seime ketvirtadienį įvykusioje Vyriausybės valandoje opozicijos lyderis Andrius Kubilius teigė, jog A.Butkevičius turėjo pastebėti, kad jam tapus premjeru žento įmonei pradėjo gerokai geriau sektis.

O pasibaigus konkursui jūsų žentas iš karto parduoda akcijas. Čia tokia profesija, matyt, žentas vienam konkursui.

A.Kubilis pabrėžė, kad ŽŪM konkursas yra stambiausias iki šiol laimėtas „Ministerium“ konkursas, jis paskelbtas praėjus mėnesiui po to, kai žentas įsigijo akcijas.

„O pasibaigus konkursui jūsų žentas iškarto parduoda akcijas. Čia tokia profesija, matyt, žentas vienam konkursui“, – įgėlė A.Kubilius.

„Premjere, ar jūs pats paprašysite parlamentinio šios istorijos tyrimo, ar mums reikės tuo pasirūpinti?“, – klausė jis ir pridūrė norintis sužinoti, už kokią sumą jo žentas pardavė akcijas ir kokią dividendų sumą jis gavo.

„Pirmiausiai noriu pasakyt, kad man visi tie skaičiai nėra žinomi ir pardavė akcijas ne dėl to. Aš aiškiai esu pabrėžęs, dėl ko yra parduotos akcijos, ir jisai jokios įtakos nėra daręs ir netgi nėra kaip asmuo ar kaip akcininkas dalyvavęs“, – sakė A.Butkevičius.

Kiek laimėjo konkursų?

A.Kubiliaus teigimu, nuo 2012 metų „Ministerium“ dalyvavo 28 viešuosiuose konkursuose, pradžioje jai nesisekė, o šiemet iš 8 dalyvautų laimėjo 7.

Socialdemokratų partija vėliau išplatino pranešimą, kuriame A.Kubilių apkaltino melo skleidimu ir pranešė, kad Seimo LSDP frakcija jau kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją. Pranešime rašoma: „Nuo tos dienos kai Evaldas Vaitasius įsigijo bendrovės „Ministerium“ akcijų, įmonė dalyvavo 8 konkursuose. Bendrovė  iš jų laimėjo tik 3 konkursus, o ne 7, kaip viešai bando paskelbti konservatoriai. Visus konkursus vertino ir kontroliavo Viešųjų pirkimų tarnyba.“

„Pirmiausiai galvojame apie šeimos ramybę“

„Kaip, jūsų manymu, žento sprendimas parduoti akcijas susijęs su tuo, kad po Agnės Bilotaitės kreipimosi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) ir Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) šios institucijos pranešė Seimo narei, kad imasi kai kurių šios istorijos aspektų tyrimo“, – premjero klausė A.Kubilius.

A.Bilotaitė ketvirtadienį pranešė iš VPT gavusi oficialią informaciją, jog VPT perdavė Kontrolės skyriui įvertinti du įmonės „Ministerium“ laimėtus šios Vyriausybės ministerijų skelbtus viešuosius pirkimus.

Po parlamentarės kreipimosi į STT ji šios institucijos buvo iškviesta apklausai įmonės „Ministerium“ ir su ja susijusių asmenų veiklos galimos korupcijos klausimais.

Pasak parlamentarės, STT svarstant dėl galimybės pradėti „Ministerium“ veiklos tyrimą, premjero žentas paskelbė parduodantis šios įmonės akcijas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andrius Kubilius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andrius Kubilius

A.Butkevičius pirmiausiai pareišė, kad kai kurios A.Kubiliaus mintys jo adresu neatitinka tikrovės.

„Aš jus galiu labai nuramint, kad ne dėl jokių pradėtų tyrimų, jūsų manymu... Tai visą laiką, jeigu Seimo nariai kreipiasi, kažkokie tai tyrimai gal ir yra pradėti. Aš aiškiai pasakiau, kad tai yra padaryta dėl to, kad ir parduotos akcijos, vis dėlto mes pirmiausiai galvojame apie savo šeimą, apie dukters šeimą, apie šeimos ramybę. Nėra tikslas bet kokia kaina kovoti prieš melagingą skleidžiamą informaciją.“

Vis dėlto mes pirmiausiai galvojame apie savo šeimą, apie dukters šeimą, apie šeimos ramybę. Nėra tikslas bet kokia kaina kovoti prieš melagingą skleidžiamą informaciją.

A.Butkevičius pridūrė nieko nežinantis apie ŽŪM konkursą ir nesikišantis į privačių ūkio subjektų reikalus.

„Jeigu yra padarytas nusižengimas prašau kreiptis į teisėsaugos institucijas ir bus atsakyta. Bet niekada aš, kaip ministras pirmininkas, nesikreipiau nei į vieną teisėsaugos instituciją ir niekada nieko neprašiau – ar tai būtų svetimas, ar savas žmogus. Tą įsisamoninkit, ne taip, kaip jūsų patarėjai eidavo į teisėsaugos institucijas ir parsinešdavo tam tikras bylas“, – kalbėjo jis.

Išgirdo tik dalį klausimo

Vėliau kito konservatoriaus Jurgio Razmos paklaustas, kur buvo, kai Seimas balsavo dėl naujos generalinės prokurorės paskyrimo, A.Butkevičius šio klausimo neišgirdo, tačiau jam pro ausis nepraslydo replika, kad pasirinkimas nedalyvauti posėdyje galėjo lemti viešai svarstomos žento problemos ir praktika kalbėti su prokurorais apie konkrečias bylas.

Aš su teisėsaugos institucijų vadovais tokiais klausimais nekalbu ir nekalbėsiu.

„Nesielgiu taip, kaip jūsų elgdavosi Vyriausybė ir valdančioji dauguma, kreipdamasi į teisėsaugos institucijas ir gilindamasi į įvairiausius tyrimus ir netgi bylų nešiojimą. Aš su teisėsaugos institucijų vadovais tokiais klausimais nekalbu ir nekalbėsiu. Tokio atvejo nebuvo, nesvarbu, ar tai būtų vienas, ar tai kitas atvejis“, – kalbėjo jis.

Premjeras siūlė konservatoriams patyrinėti savo kolegų akcijas, taip pat ir įmonėse, kurios priklauso Rusijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius