Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 06 19 /15:20

Bandydama pasiteisinti VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė apsimelavo

Seimo konservatoriai Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) apskundė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkę Laurą Matjošaitytę, mat paaiškėjo, kad ji Biudžeto ir finansų komitetui pateikė VRK išvadą dėl politinių partijų finansavimo įstatymo, kurios VRK nesvarstė. Pakeitimus įregistravo „valstiečių“ partneriai „socialdarbiečiai“, kurie, jei pakeitimai būtų priimti, galėtų gauti dalį Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP) priklausančios dotacijos. L.Matjošaitytė ėmė teisintis, kad komitetui išreiškė tik savo nuomonę, bet 15min turimas dokumentas rodo, kad tai – paprasčiausias melas.
Laura Matjošaitytė
Laura Matjošaitytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip teigiama Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos išplatintame pranešime, penktadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto išvadų rengėjų darbo grupei svarstant klausimą dėl politinių partijų finansavimo įstatymo straipsnių pakeitimo, VRK pirmininkė L. Matjošaitytė pateikė VRK išvadą.

Posėdžio metu paaiškėjo, jog L.Matjošaitytė minėtos VRK išvados ne tik nesvarstė komisijos posėdyje, bet ir nepriėmė jokio kolegialaus sprendimo, o VRK nariai apie tokią išvadą-raštą sužinojo tik jį pateikus Seimo komitetui.

Komitetui pateiktame rašte teigiama, kad VRK įstatymo pakeitimams pritaria.

„Matant susidariusią situaciją, atrodo, jog VRK pirmininkė veikė vienasmeniškai ir šališkai, be komisijos sprendimo pateikė Seimo komitetui neteisėtą dokumentą komisijos vardu. Tokios aplinkybės rodo, jog galimai buvo pažeistas Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme įtvirtintas nešališkumo ir teisingumo principas. Kartu iš susidariusios situacijos kyla abejonių, ar nėra bandoma pasinaudojant VRK galia nusipirkti valdantiesiems trūkstamus palaikymo balsus nevykusiai mokesčių ir pensijų reformai iš kitų partijų. Matome, jog partijų finansavimo naujasis modelis būtų labai naudingas valdančiojoje daugumoje esančioms ir jai prijaučiančioms partijoms“, – pranešime cituojamas partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Kilus triukšmui L.Matjošaitytė klausimą dėl partijų finansavimo pakeitimų įtraukė į antradienio VRK darbotvarkę.

L.Matjošaitytė: komitetui pateikiau savo asmeninę nuomonę

Su L.Matjošaityte 15min antradienį susisiekti nepavyko, bet VRK svetainėje antradienį pasirodė pranešimas, kuriame TS-LKD informacija pavadinta klaidinančia.

„VRK pirmininkė informuoja, kad VRK vardu išvada komitetui nebuvo pateikta. Birželio 14 d. buvo skubiai paprašyta pateikti nuomonę dėl aukščiau minėto projekto. Sekančią dieną VRK pirmininkė dalyvavo komiteto išvados rengėjų pasitarime, kuriame buvo svarstomas Politinių partijų įstatymo pakeitimo projektas. Pirmininkė Komitetui pateikė savo asmeninę – VRK pirmininko – poziciją raštu ir ją posėdyje pristatė žodžiu“, – teigiama išplatintame pranešime.

Anot pranešimo, pažymėtina, kad komitetas buvo paprašęs skubiai pateikti nuomonę dėl svarstomo teisės akto projekto, tai buvo nedelsiant padaryta. „Kadangi posėdžio metu buvo išreikštas prašymas išgirsti ir kitų VRK narių nuomonę, VRK pirmininkė šį teisės akto projekto aptarimą nedelsdama įtraukė į artimiausią VRK posėdžio, kuris vyks šiandien, darbotvarkę“, – teigė ji.

Tačiau 15min turima rašto Biudžeto ir finansų komitetui kopija atskleidžia, kad šiame pranešime L.Matjošaitytė sako netiesą. Jau pirmajame rašto sakinyje kalbama visos VRK vardu.

15min nuotr. /VRK raštas Biudžeto ir finansų komitetui
15min nuotr. /VRK raštas Biudžeto ir finansų komitetui

L.Petronienė: kas nedirba, tas neklysta

Antradienį popiet prasidėjusiame VRK posėdyje L.Matjošaitytė kartojo, kad komitetui pateikė tik savo nuomonę. Komisijos narys Vilius Semeška pareiškė, kad tai – netiesa ir pacitavo raštą, kuriame parašyta, jog Teisės departamento išvadai pritaria visa komisija. Jis klausė, kaip komisija galėjo pritarti kažkam, ko net nežinojo.

„Kuo jūs remiantis tai teigiate? (...) Komisija nesvarstė, nepriėmė sprendimų ir net nežinojo apie jūsų dalyvavimą kažkokioje darbo grupėje“, – sakė jis ir pridūrė, kad pirmininkės veiksmai nėra teisėti.

„Na, atmetu bet kokius kaltinimus teisėtais neteisėtais kažkokiais veiksmais. Jokia išvada nebuvo paskelbta, buvo parašytas raštas, komisijos pirmininko asmeninė nuomonė“, – kartojo ji. L.Matjošaitytė teigė, kad ji Biudžeto ir finansų komiteto darbo grupei kelis kartus pažymėjo, kad tai tik jos nuomonė.

L.Matjošaitytė taip pat aiškino, kad Seimo Biudžeto ir finansų darbo grupės posėdyje dalyvavo kartu su VRK Sekretoriato Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petroniene.

L.Petronienė komiteto posėdyje sakė, kad Biudžeto ir finansų komitetas kreipėsi į VRK prašydami nuomonės, nes pareiškė, kad įstatymą ketinama skubiai priimti.

„Dėl laiko stokos taip atsitiko. Kas nedirba, tas neklysta“, – pripažino ji.

Kalbėdama apie siūlomus pakeitimus, L.Petronienė teigė, kad techninių problemų įgyvendinant įstatymą būtų.

Siūlo kitaip skaičiuoti partijoms skiriamas dotacijas

Pagal įstatymo projektą siūloma pakeisti proporcijas, pagal kurias skaičiuojama partijoms skiriama dotacija. Parlamentinių partijų skilimo atvejais biudžeto dotaciją siūloma padalinti.

Dabar skaičiuojant dotaciją Seimo rinkimų rezultatai sudaro 60 proc., savivaldybių – 19, Europos Parlamento – 21 proc. dotacijos. Pakeitus tvarką skaičiuojant dotaciją gerokai didesnę įtaką įgautų rezultatai savivaldos rinkimuose: dotacija būtų skaičiuojama iš 67 proc. Seimo rinkimų rezultatų ir 33 proc. savivaldybių tarybų rinkimų rezultatų. Kitų rinkimų rezultatai įtakos neturėtų.

VRK rašte Seimo Biudžeto ir finansų komitetui siūloma taip pat skirstant dotacijas atsižvelgti į tiesioginių merų rinkimų rezultatus.

G.Paluckas: „socialdarbiečiai“ nori atimti dalį dotacijos

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas anksčiau yra sakęs, kad partijų finansavimo įstatymo pakeitimais siekiama atimti dalį dotacijos iš jo partijos.

Kaip anksčiau skelbė BNS, pagal projektą, parlamentinei partijai ar frakcijai Seime suskilus ir įregistravus naują partiją, turinčią daugiau partijos narių – Seimo narių nei buvusi partija, dotacija už išrinktus Seimo narius būtų padalinama abiem proporcingai pagal parlamentarų skaičių frakcijose. Nuo socialdemokratų partijos atsiskyrę nariai sukūrė naują – Lietuvos socialdemokratų darbo partiją, tačiau ši politinė jėga rinkimuose nedalyvavo, tad į dotaciją pretenduoti negali.

Tačiau G.Paluckas atkreipia dėmesį, kad dotacijos siekianti atskilusi partija rinkimuose nedalyvavo, o įstatymas dėl teistų asmenų darytų poveikį konkrečiai jam.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius