Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 05

Konservatoriams – 30: ką ši politinė jėga davė Lietuvai?

Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) sukako 30 metų. Didžiausia dešinioji politinė jėga trissyk buvo valdžioje, įskaitant dabartinę kadenciją po aštuonerių metų pertraukos. Jų valdymas vis sutampa su įvairiomis krizėmis, o kaip sekasi tvarkytis, patinka ne visiems, todėl, kaip pastebi kai kurie politologai, per kitus Seimo rinkimus rinkėjai konservatorius dažniausiai siunčia į opoziciją. Bet tai – irgi ne kažkas išskirtinio, tik sykį ir kairiesiems kone neprireikė pertraukos.
Rasa Juknevičienė, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė, Agnė Bilotaitė
Rasa Juknevičienė, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė, Agnė Bilotaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

TS-LKD – jungtinė partija, dabartiniu statusu ir pavadinimu veikianti nuo 2008 metų, kai susijungė Tėvynės sąjunga (konservatoriai, politiniai kaliniai ir tremtiniai, krikščioniškieji demokratai) ir Lietuvos krikščionys demokratai.

Tėvynės sąjunga buvo įkurta 1993 metais.

Kaip nurodo pati politinė jėga – kaip Lietuvos Nepriklausomybę iškovojusio Sąjūdžio darbų tęsėja, primindama, kad Lietuvos krikščionių demokratų partija buvo įkurta 1905 metais ir tęsia šimtametę krikščioniškosios demokratijos vertybių ir politinės veiklos tradiciją.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nijolė Oželytė, Vytautas Landsbergis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nijolė Oželytė, Vytautas Landsbergis

„Jungtinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija taip pat vienija politinius kalinius ir tremtinius, kurie tęsia istorinę Lietuvos laisvės kovos ir rezistencijos išsaugojimo misiją. Taip pat TS-LKD viduje veikia tarpukarine tautininkų linija besiremianti Tautininkų frakcija kaip atspindys 2007 m. įvykusios Tautininkų sąjungos prisijungimo prie Tėvynės sąjungos“, – rašoma TS-LKD interneto svetainėje.

Partija trissyk buvo valdžioje, bet nė sykio dukart iš eilės – 1996–2000 metais, 2008–2016 metais ir dabar.

Konservatorių valdymo laikotarpiai sutapdavo su įvairiomis krizėmis: Rusijos, pasauline ir dabar nuo COVID-19 pandemijos, nelegalios migracijos iš Baltarusijos, karu Ukrainoje.

Dėl to kai kurie TS-LKD atstovai save vadina krizių laikmečio valdžia.

O daliai gyventojų, matyt, jų valdymas neretai siejasi su sunkumais, kitiems – su tuo, kas esą geriausia tokiais laikais galėjo nutikti Lietuvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius