Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 08 09

Konservatorių atstovai abejoja valdančiųjų iniciatyva skelbti amnestiją

Konservatorių frakcijos atstovams abejonių kelia „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio iniciatyva valstybės atkūrimo šimtmečio ir popiežiaus Pranciškaus vizito proga skelbti amnestiją.
Agnė Bilotaitė
Agnė Bilotaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Agnė Bilotaitė ir Arvydas Anušauskas kreipėsi į teisingumo ministrą Elviną Jankevičių ir Kalėjimų departamentą dėl amnestijos įstatymo įgyvendinimo galimybių, ketvirtadienį pranešė frakcija.

Parlamentarai prašo įvertinti, ar anksčiau laiko į laisvę paleistais nuteistaisiais bus tinkamai pasirūpinta, ar bus užtikrinamas visuomenės saugumas ir efektyvus valstybės išteklių naudojimas.

„Kyla esminis klausimas, ar probacijos tarnybos tinkamai gebės pasirūpinti amnestuotais asmenimis bei įgyvendinti vieną iš svarbiausių tarnybos tikslų – efektyvią paleistų į laisvę asmenų resocializaciją, jos nuoseklumą bei tęstinumą“, – pranešime cituojama A.Bilotaitė.

Parlamentaras A.Anušauskas sako, kad amnestijos iš esmės neišsprendžia esminių bausmių vykdymo sistemos problemų, ypač, jei tam nėra pasiruošta.

„Po 2002 metų amnestijos nuteistųjų laisvės atėmimo vietose sumažėjo 39 proc., tačiau per trumpą laikotarpį laisvės atėmimo vietų įstaigos ir vėl pasipildė 32 proc. kalinamųjų, kurių didžiąją dalį sudarė tie asmenys, kuriems buvo pritaikyta amnestija“, – kalbėjo Seimo narys.

Pagal R.Karbauskio registruotą projektą, nuo bausmės būtų atleidžiamos iki šešerių metų nelaisvės nuteistos nėščios bei nepilnamečių vaikų turinčios moterys. Taip pat būtų paleidžiami nuteistieji iki trejų metų nelaisvės: vyresni kaip 65 metų, turintys vidutinį ar sunkų neįgalumą, nusikaltimus padarę būdami nepilnamečiais asmenys.

Kitiems nuteistiesiems bausmės laikas galėtų būti sumažinamas – nėščioms bei nepilnamečių vaikų turinčioms moterims, taip pat padariusiems nusikaltimus dėl neatsargumo.

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas pritaria amnestijai, tačiau sako, kad ją reikia taikyt „atsakingai ir pamatuotai“. Anot jo, pasiūlytas amnestuojamų asmenų kriterijų sąrašas užtikrintų, kad į laisvę nepateks pavojingi nusikaltėliai.

Amnestijos projektas paliestų apie 200–250 nuteistųjų. Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius yra sakęs, kad Vyriausybė svarstys pasiūlyti Seimui dar maždaug 200 žmonių atleisti nuo arešto bausmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius