-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 31

Konservatorių maištininkai partijos palikti neplanuoja

Konservatorių vadinamojo krikščioniškojo sparno atstovai toliau nerimsta – LRT.lt žiniomis, praėjusį savaitgalį jie važinėjo po partijos skyrius ir ragino, kad būtų palaikoma jų idėja kuo skubiau sušaukti prezidiumo posėdį, kuriame būtų oficialiai pareikšta partijos pozicija – ar derybos su „valstiečiais“ jau prarastos, ar vis dėlto jas būtų galima atnaujinti. O „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, pasinaudodamas tokia situacija, pasiūlė konservatorių maištininkams jungtis į jo partijos gretas. Tačiau pastarieji tvirtina, kad niekur bėgti neketina.
Seimo plenarinis posėdis
Seimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

R.Karbauskis viešai pareiškė, kad pasiuntė žinią konservatoriams, nesutinkantiems su partijos vadovybės pozicija dėl derybų su „valstiečiais“. Jis teigė, esą jie gali prisijungti prie jo partijos, gali sudaryti atskirą frakciją arba priklausyti „valstiečių“ frakcijai Seime.

Praėjusią savaitę kreipimąsi partijos sekretoriate, kad būtų kuo greičiau sušauktas prezidiumo posėdis, užregistravo krikščioniškojo konservatorių sparno atstovai – Audronius Ažubalis, Paulius Saudargas, Vytautas Juozapaitis, Kazys Starkevičius, Valentinas Stundys, Žygimantas Pavilionis, Laurynas Kasčiūnas ir Agnė Bilotaitė.

Žalingas kišimasis į partijos reikalus

„Tai – klaida ir iš principo neigiamas, žalingas bei nekorektiškas kišimasis į kitos partijos reikalus“, – atkirto L.Kasčiūnas, vertindamas R.Karbauskio siūlymą perbėgti į jo partijos gretas.

Tačiau L.Kasčiūnas teigė manąs, jog būtina sušaukti prezidiumo posėdį, kuriame būtų oficialiai pareikšta partijos pozicija dėl derybų su „valstiečiais“.

„Derybos su „valstiečiais“ būtų įmanomos, jei jos nepavyktų su socialdemokratais. Tačiau mūsų partijai tuomet būtina laikytis konceptualios, aktyvios pozicijos nacionalinio saugumo ir geopolitiniais klausimais“, – teigė L.Kasčiūnas.

Jis taip pat neslėpė, kad partijos viduje šiuo metu diskutuojama, kad vis dėlto galima buvo pabandyti derėtis su „valstiečiais“, bet neperžengiant raudonųjų savo vertybių linijų.

Lagaminų krautis neketina

Buvęs Andriaus Kubiliaus vyriausybės žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius teigė, kad kreipimasis į partijos vadovybę, reikalaujant sušaukti prezidiumo posėdį, buvo pasirašytas tada, kai derybos su „valstiečiais“ dar buvo įmanomos.

Šiuo metu, pasak K.Starkevičiaus, vykstant vis didesniam apsišaudymui nuomonėmis tarp konservatorių ir „valstiečių“, galimybės derėtis blanksta, atsiranda vis daugiau takoskyrų: „Rinkėjai, ko gero, mūsų nesuprastų, jei po tokių apsižodžiavimų pradėtume derybas su „valstiečiais“, nors per pirmąjį rinkimų turą mes su jais bendravome kaip su būsimais koalicijos partneriais.“

Vertindamas „valstiečių“ lyderio kvietimą jungtis į jo partijos gretas ar frakciją Seime, K.Starkevičius šyptelėjo ir prisipažino, kad ir anksčiau, ir dabar yra sulaukęs ne vieno kvietimo prisijungti prie kitų partijų ar frakcijų, bet juos vertina kaip oponentų planus „paskaldyti konservatorius“.

V.Stundys teigė pasirašęs kreipimąsi dėl prezidiumo posėdžio sušaukimo, nes laikosi nuomonės, kad klausimas dėl galimų arba jau nebegalimų derybų su „valstiečiais“ turėtų būti aptartas partijoje atvirai, turėtų vykti diskusija.

„Valstiečių“ noras mus suskaldyti jaučiasi, tačiau tai – nerealu. Minties krautis lagaminus tikrai nėra, bet raginame, kad dėl derybų ir kitais su jomis susijusiais klausimais būtų partijos, o ne vien partijos pirmininko pozicija“, – kalbėjo V.Stundys.

Posėdis gali įvykti šią savaitę

Vienas iš kreipimosi į partijos vadovybę iniciatorių P.Saudargas teigė kol kas neturįs informacijos, ar jau nutarta ir kada sušaukti prezidiumo posėdį. Tačiau tikėtina, kad jis galėtų įvykti šią savaitę.

Paklaustas, kaip vertina derybų su „valstiečiais“ galimybes, jis sakė, kad jos galėtų atsinaujinti, tačiau tik tuo atveju, jei nepavyktų susiderėti su socialdemokratais ir jei deryboms pritartų konservatorių taryba.

Kad partijos prezidiumo posėdį būtina kuo skubiau organizuoti, įsitikinęs ir V.Juozapaitis: „Mūsų partija yra juridinis asmuo, vienijantis 16 tūkst. žmonių. Tai, ką pastaruoju metu kalba partijos pirmininkas, nėra partijos pozicija. Aš esu kalbėjimosi šalininkas, o vengimas kalbėtis su bendražygiais sudaro sąlygas įvairioms spekuliacijoms ir insinuacijoms.“

V.Juozapaitis patikino, kad apie galimybę trauktis iš partijos dėl kokių nors valdžios postų net minčių neturįs. Ir tokios kalbos jį mažų mažiausiai stebina: „Savo karjerą aš jau padariau, o dalyvavimas politikoje yra tik įrankis dirbti valstybei. Tuo tikslu aš prisijungiau prie konservatorių partijos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius