-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 11 30

Konservatorių siūlymui biudžetą lopyti 23 procentų pridėtinės vertės mokesčiu koalicijos partneriai nepritaria

Dėl kitų metų biudžeto korekcijų sutarimo valdančiojoje koalicijoje kol kas nėra, po tradicinio koalicijos partnerių susitikimo trečiadienio rytą sakė valdančiosios koalicijos partneriai. Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis patvirtino, kad konservatoriai siūlo didinti pridėtinės vertės mokestį dviem punktais iki 23 procentų.
Pinigai
Pinigai / 15min.lt nuotr.

„Sakyčiau, kad sutarimo dar nėra“, – BNS sakė konservatorių frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas ir susisiekimo ministras E.Masiulis BNS sakė, jog diskutuojama, kokio dydžio kitų metų biudžeto korekcija turėtų būti.

„Jeigu ekonominės augimo prognozės kitais metais keisis į prastesnę pusę, akivaizdu, kad to užsibrėžto tikslo – 2,8 proc. biudžeto deficito – nepavyks pasiekti, nepadidinus pajamų į biudžetą arba nesumažinus išlaidų. Tai čia liberalų ir konservatorių požiūriai ir susikerta. Mes tikrai nematome galimybės dar didesniais mokesčiais apkrauti žmones“, – BNS sakė E.Masiulis.

Anot jo, jo vadovaujančioji partija siūlo mažinti valdymo išlaidas.

„Mūsų siūlymai kai kuriais atvejais yra radikalūs – tai yra ir ministerijų skaičiaus sumažinimas, ir iš principo valdžios visų valdymo išlaidų mažinimas“, – kalbėjo E.Masiulis. Taip, anot jo, būtų galima sutaupyti iki 200 mln. litų.

E.Masiulis kalbėjo nematantis problemos, jei kitąmet nebūtų pasiektas 2,8 proc. fiskalinis deficitas. Anot jo, dauguma valstybių Europoje šiuo metu turi arba planuoja didesnius deficitus ir todėl Lietuva, anot jo, čia būtų „pionierė“.

„Skolintis vis tiek – ar taip, ar taip – reikės. Tai jei skolinimasis įmanomas ir su šiek tiek didesniu deficitu – ar ten bus 3 proc., ar 3,2 proc. – mūsų įsitikinimu, tai nėra kažkokie lemiantys faktoriai, kalbant apie skolinimąsi“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

Konservatoriai, anot E.Masiulio, siūlo didinti pridėtinės vertės mokestį dviem punktais iki 23 procentų. Naujų mokesčių, anot jo, kol kas nesiūloma.

„Iš principo yra siūlymas (konservatorių – BNS) didinti PVM dviem procentiniais punktais“, – BNS sakė E.Masiulis. Tačiau ji teigė kategoriškai nepritariantis tokiam siūlymui: „Mes prieštaraujame ir manome, kad ir taip per giliai valdžios ranka į žmonių kišenę įkišta.“

E.Masiulis kalbėjo, jog trečiadienį išsamiai dėl biudžeto dar nebuvo diskutuota, kadangi koalicijos pusryčiuose nedalyvavo finansų ministrė, tačiau sutarimą tikimasi rasti iki kito pirmadienio.

J.Razmos teigimu, Vyriausybė kitą pirmadienį turėtų pateikti naują projektą, kuriame, atsižvelgiant į blogėjančius ekonominius rodiklius, „reikia rasti papildomų pajamų arba mažinti išlaidas“.

Neoficialiomis BNS žiniomis, be galimybės gauti papildomų pajamų, padidinus PVM, Vyriausybėje svarstoma ir galimybė suplanuotas kitų metų biudžeto išlaidas mažinti 0,5-1 mlrd. litų.

Dabar planuojama, kad fiskalinis, arba valdžios sektoriaus deficitas 2012 metais sieks 2,8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o Vyriausybės skolinimosi poreikis 2012 metais turėtų siekti 9,4 mlrd. litų.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė sukritikavo pasklidusią informaciją, kad 2011 metų biudžeto projektas gali būti koreguojamas siūlant didinti Pridėtinės vertės mokestį (PVM).

Trečiadienį interviu Žinių radijui parlamento vadovė sakė, kad kol kas tai tėra pamąstymai.

„Aš pirmiausia norėčiau pasakyti, kad nereikia bėgti į priekį neturint konkrečių skaičių, tik kai kuriuos pamąstymus. Bet aš manau, kad yra negerai, kai pamąstymai, kurie dar niekuo nėra pagrįsti, išeina į viešumą. (Tai) yra per daug jautru. (...) Todėl šiandien tikrai nenorėčiau nei komentuoti, nei duoti visuomenei kažkokius spėliojimus. Aš manau, dėl netikslios informacijos pateikimo mes žmones tik dar labiau sunerviname“, – kalbėjo I.Degutienė.

Ji siūlė palaukti, kol Vyriausybė pateiks oficialią poziciją apie šalies finansinę situaciją, ir pažymėjo, kad padėtis euro zonoje blogėja.

„Tai yra labai jautri tema ir mes pirmiausia turime turėti konkrečius duomenis iš Vyriausybės, turime pasitarti koalicijoje, kokiu būdu tą deficitą mažinti. Keliai yra du – arba mažinti išlaidas, arba didinti pajamas“, – teigė viena iš valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderių.

Neoficialiomis žiniomis, Vyriausybėje svarstoma, kad suplanuotas kitų metų biudžeto išlaidas reikėtų mažinti 0,5-1 mlrd. litų. Tačiau svarstoma ir galimybė gauti papildomų pajamų, 2 procentiniais punktais – iki 23 procentų – padidinus PVM.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius