Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2019 09 26 /16:00

Konservatorius pasiekė grėsmingos žinios: kyla pavojus išduoti Lietuvos interesus

Opozicinę Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus (TS-LKD) pasiekė informacija, esą yra ketinimų atsisakyti dabartinės Lietuvos pozicijos vetuoti Europos Sąjungos (ES) ir Baltarusijos partnerystės susitarimą, blokuojamą dėl vykdomų nesaugios Astravo atominės elektrinės statybų. Surinkti parašai surengti neeilinį Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) posėdį, į kurį pasiaiškinti norima iškviesti mūsų šalies diplomatijos vadovą Liną Linkevičių.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Po trečiadienį vykusio TS-LKD prezidiumo posėdžio konservatoriai pranešė, kad juos pasiekia grėsminga informacija, jog yra ketinimų spalio viduryje planuojamoje ES Užsienio reikalų Taryboje galimai išduoti Lietuvos nacionalinius interesus ir atsisakyti dabartinės mūsų šalies pozicijos vetuoti ES ir Baltarusijos partnerystės susitarimą dėl jos vykdomų nesaugios Astravo atominės jėgainės, keliančios grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, statybų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prezidentės valdymo metais kaimyninėje Baltarusijoje ėmė kilti Astravo atominė elektrinė, o Lietuva savosios - Visagino jėgainės - taip ir nepastatė.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prezidentės valdymo metais kaimyninėje Baltarusijoje ėmė kilti Astravo atominė elektrinė, o Lietuva savosios - Visagino jėgainės - taip ir nepastatė.

„Su dideliu nerimu“ įvertinęs trečiadienį Niujorke įvykusį L.Linkevičiaus susitikimą su Baltarusijos užsienio reikalų ministru Vladimiru Makėjumi, TS-LKD prezidiumas nutarė kreiptis į prezidentą Gitaną Nausėdą ir Vyriausybę, paraginti Seimo konservatorius sušaukti neeilinį Seimo URK posėdį, pasiūlyti svarstyti L.Linkevičiaus politinę atsakomybę.

Atsakymų tikisi pirmadienį

TS-LKD taryba inicijuos kreipimąsi į G.Nausėdą, ministrų kabinetą, raginantį neišduoti Lietuvos nacionalinio saugumo interesų ir užtikrinti, kad mūsų šalis vienašališkai neatsitrauks nuo ES ir Baltarusijos bet kokių partnerystės susitarimų vetavimo, kaip instrumento Lietuvos nacionaliniam saugumui užtikrinti.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Prezidentas Gitanas Nausėda
Arno Strumilos / 15min nuotr./Prezidentas Gitanas Nausėda

Neeilinį Seimo URK posėdį, pasak konservatoriaus Audroniaus Ažubalio, tikimasi surengti pirmadienį.

Jame L.Linkevičiaus bus prašoma atsakyti į klausimus dėl galimų Lietuvos pozicijos pokyčių ir pateikti jo susitikimo su V.Makėjumi pokalbio išklotinę.

Ketvirtadienį išplatintame Užsienio reikalų ministerijos pranešime teigiama, kad Lietuvos ir Baltarusijos užsienio reikalų ministrai Niujorke aptarė branduolinio saugumo klausimus regione, taip pat – dvišalius ekonominius ir kultūrinius klausimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus

Opozicinės TS-LKD prezidiumas taip pat siūlo partijos frakcijai Seime svarstyti L.Linkevičiaus politinę atsakomybę, jeigu būtų atsitraukta nuo Lietuvos pamatinių nuostatų dėl Astravo jėgainės keliamos grėsmės nacionaliniam saugumui bei nebūtų imtasi aktyvių diplomatinių veiksmų ES ir JAV, įtvirtinant nuostatas dėl nesaugioje elektrinėje pagamintos elektros nepirkimo iš Astravo atominės elektrinės pavertimu visos Bendrijos pozicija, kaip vienos svarbiausių sąlygų ES-Baltarusijos partnerystės prioritetų patvirtinimui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltarusija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltarusija

Nesiima jokių aktyvių veiksmų?

TS-LKD prezidiumas pabrėžė, kad Seime priimtas įstatymas dėl nesaugios elektros nepirkimo ir neįleidimo į Lietuvos teritoriją.

Galioja Nacionalinio saugumo strategija ir kiti teisės aktai, kuriuose įtvirtinta nuostata dėl nesaugios Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės keliamos grėsmės.

Tačiau, konservatorių nuomone, nepaisant to, Vyriausybė ir ypač L.Linkevičius nesiima jokių aktyvių politinių ir diplomatinių priemonių siekiant vieningos Baltijos šalių ir visos ES pozicijos dėl elektros energijos, pagamintos nesaugiose atominėse elektrinėse, neįsileidimo į ES šalių rinkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audronis Ažubalis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audronis Ažubalis

Gauti L.Linkevičiaus ar G.Nausėdos atstovų komentarų nepavyko, nes užsienio reikalų ministras ir prezidentas su kai kuriais komandos nariais lankosi JAV, Niujorke, kur dalyvauja Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijoje bei kituose renginiuose.

Ketvirtadienį popiet L.Linkevičius BNS sakė, kad siūlydami vengti dialogo su Baltarusija opoziciniai konservatoriai atstovauja Rusijai.

Taip jis reagavo į konservatorių pareikštą nerimą, kad Lietuva gali keisti poziciją ir nebeblokuoti Europos Sąjungos (ES) sutarties su Baltarusija dėl bendradarbiavimo.

„Vietoje to, kad kas savaitę klaustų apie pozicijos pasikeitimą, jie galėtų susirūpinti, kad nėra normalaus dialogo su Baltarusija. Kokie gali būti pokyčiai tos šalies veiksmuose, jeigu mes iš viso nesikalbame?“, – BNS ketvirtadienį telefonu iš Niujorko sakė L.Linkevičius.

„Dar labiau stebina tai, kad jie nenori dialogo tarp ES ir Baltarusijos. Tai čia tikrai atitinka vienos šalies (Rusijos) interesus, bet aš nežinau, ar jie sąmoningai, ar nesąmoningai tos šalies interesus gina“, – teigė jis.

Tarėsi su politologais

Astravo atominę elektrinę mūsų šalis įstatymu yra pripažinusi nesaugia, keliančia grėsmę nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai.

Tai, kad statydama atominę elektrinę Baltarusija pažeidė tam tikrus Espo (Jungtinių Tautų Konvencijos dėl poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste) straipsnius, pritarė ir šios sutarties šalys.

Tačiau nuolat kyla klausimų dėl dvišalių santykių, kurių mūsų šalis turėtų laikytis su Baltarusija.

Prezidentu tapęs G.Nausėda į darbotvarkėje neskelbtą susitikimą pakvietė politologus, su kuriais aptarė su kaimynine šalimi susijusius klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius