Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 06

Konservatorius pasipiktino dėl valdančiųjų noro steigti ambasadą Pietų Afrikos Respublikoje

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys, šešėlinis užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis stebisi penktadienį Užsienio reikalų komiteto posėdyje ministro pateiktu siūlymu steigti ambasadą Pietų Afrikos Respublikoje. Anot jo, šiuo to daryti nereikėtų.
Audronius Ažubalis
Audronius Ažubalis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Užuot atkūrus per krizę smarkiai susitraukusius esamų atstovybių pajėgumus ir užtikrinus jų veiksmingumą, bandoma aprėpti tai, kas esamais resursais neaprėpiama. Pasiūlymą dar šiemet steigti atstovybę Pietų Afrikos Respublikoje laikau parodomuoju, galbūt efektingu, egzotiškai skambančiu, bet tikrai ne efektyviu“, – sako A.Ažubalis.

Seimo narys primena, jog 2010–2012 m. metais, stabilizavus valstybės finansus, buvo dedamos visos pastangos, kad į URM kontroliuojamų atstovybių personalo komplektaciją būtų grąžintos ekonominių patarėjų ir kitos reikalingos pozicijos, kurios tiesiogiai lemia apčiuopiamus Lietuvos diplomatinio ir konsulinio darbo užsienyje rezultatus.

„Kadenciją baigėme su lūkesčiu, kad šios išteklių koncentravimo strategijos bus laikomasi ir toliau. Deja, šiandien blaškomasi. Ryšių stiprinimas su Pietų Afrikos Respublika turi potencialo, bet kol nėra pakankamų pajėgumų jį išnaudoti, verčiau koncentruoti esamas jėgas į tai, kas svarbiausia – Rytų kaimynystė, transatlantinio politinio ir ekonominio bendradarbiavimo stiprinimas bei Europos Sąjungos valstybių solidarizavimas atsilaikant prieš Rusijos revizionizmą ir į mūsų regioną nukreiptas minkštąsias galias“, – teigia A. Ažubalis.

Šešėlinis užsienio reikalų ministras atkreipia dėmesį į paradoksą, kad Lietuvai aktualiausią Rytų politikos sritį iki šiol kuruoja vos keli asmenys, o nepriklausomą ekspertizę atlieka vienintelis šalyje tebeveikiantis Rytų Europos studijų centras.

„Tokioje situacijoje, jei norime toliau vadintis Rytų politikos ekspertais, stiprinkime būtent šitą grandį, užuot pradėję klajones Afrikoje“, – siūlo buvęs ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius