-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 24

Konservatorius siūlo radikaliai reformuoti savivaldos rinkimus – rinkti žmones, ne partijas

Konservatorius Kęstutis Masiulis siūlo radikalias savivaldos rinkimų tvarkos reformas: užuot savo balsą atidavus už vieną partiją, leisti balsuoti už atskirus kandidatus nepriklausomai nuo jų partijos.
Kęstutis Masiulis
Kęstutis Masiulis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Konservatorius siūlo rinkimus organizuoti taip, kad piliečiai galėtų balsuoti už dešimtį priimtinų asmenų iš bet kurių rinkimų sąrašų.

„Seniai pastebėta, kad piliečiai nenori balsuoti už anoniminius partijų funkcionierius, jie nori rinkti asmenis, jie nori tiesioginių merų rinkimų, jie noriai dalyvauja jau dabar galiojančiame reitingavime, tad jei mes leidžiame reitinguoti, leiskime ir kitą žingsnį: leiskime rinkti iš bet kurio sąrašo asmenis, kuriais jis pasitiki“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją Seime pristatydamas savo pataisas sakė K.Masiulis.

Parlamentaras yra parengęs siūlomus pakeitimus reglamentuojančias pataisas, jos turėtų būti svarstomos su kitais teisės aktais, parengtais siekiant įdiegti tiesioginius merų rinkimus.

K.Masiulis sakė dėl savo siūlymų konsultavęsis ir frakcijoje, ir Vyriausiojoje rinkimų komisijoje, vertinimų sulaukęs skirtingų, o vienas kritikų argumentų – silpnėjanti partinė sistema.

K.Masiulis sutinka, kad partijų svarba savivaldos rinkimuose sumažėtų, tačiau tvirtina, jog tai atitiktų esamą realybę.

„Šita sistema atsižvelgia ir į tai, kad partinės takoskyros yra žymiai mažesnės, ne tiek reikšmingos savivaldybėse, kiek jos yra reikšmingos didžiojoje politikoje, parlamentuose. Visose valstybėse pastebėta, kad koalicijos, kurios sudaromos savivaldybėse, tikrai neatkartoja tų koalicijų, kurios sudaromos parlamentuose“, – sakė K.Masiulis.

K.Masiulis pripažino, jog tokių rinkimų idėja nėra nauja, ją nusižiūrėjęs nuo Vokietijos Tiuringijos žemės sistemos, panaši veikia ir Airijoje.

Valdantieji kaip vieną savo programos tikslų yra paskelbę tiesioginių merų rinkimų įgyvendinimą. Vidaus reikalų ministerija yra parengusi atitinkamas pataisas, reglamentuojančias pakeitimus savivaldoje, o dar praėjusios kadencijos Seimas po pateikimo yra pritaręs tokiai pertvarkai reikalingai Konstitucijos pataisai.

Tiesioginių merų rinkimų  link buvo pradėta eiti dar praėjusios kadencijos Seime, tačiau tuomet būtinos Konstitucijos pataisos projektas nepasiekė svarstymo stadijos, parlamentarams nesutarus dėl galių paskirstymo savivaldybėje.

Norint įteisinti tiesioginius merų rinkimus, reikia priimti atitinkamas Konstitucijos pataisas. Seime praėjusią kadenciją buvo parengtas ne vienas Konstitucijos pataisų projektas, tačiau jie strigo kilus ginčų dėl mero galių reglamentavimo.

Šiuo metu merus renka savivaldybių tarybos.

Artimiausi savivaldybių tarybų rinkimai planuojami 2011 metais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius