Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 31 /12:39

Konservatorius V.Urbonavičius gali netekti Vilniaus tarybos nario mandato: balsavo ne tik už save

Vilniaus tarybos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariui Vidui Urbonavičiui gresia rimti nemalonumai. Už tai, kad rugpjūčio 26-osios tarybos posėdyje balsavo ir už save, ir už frakcijos kolegą Arvydą Sekmoką, jis gali netekti tarybos nario mandato. V.Urbonavičius sako apgailestaujantis dėl tokio savo poelgio.
Vidas Urbonavičius
Vidas Urbonavičius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Apie tai, kad V.Urbonavičius nuspaudė ne tik savo mygtuką viename iš balsavimų, Vilniaus meras Remigijus Šimašius užsiminė per tą patį posėdį. Tačiau tuomet plačiau kalbėti jis apie tai dar nebuvo linkęs.

Renka parašus

Bet jau po dienos Liberalų sąjūdžio frakcija ėmėsi iniciatyvos rinkti parašus po dokumentu, kuriuo siekiama įvertinti konservatoriaus veiksmus. Parašų, norint pradėti savivaldybės tarybos nario įgaliojimų netekimo procedūrą, reikia mažiausiai 17, tuomet kitame posėdyje taryba svarstys ir, jeigu daugiau nei pusė pritars, bus sudaryta komisija. Pritarus šios komisijos išvadoms bus kreipiamasi į teismą.

Įrodymų liberalai teigia turį – tai, kaip V.Urbonavičius balsuoja ir už A.Sekmoką, matosi vaizdo įraše, kadangi visi tarybos posėdžiai filmuojami ir transliuojami tiesiogiai internetu.

VIDEO: Konservatorius V.Urbonavičius balsuoja už Arvydą Sekmoką

Kaip Liberalų sąjūdžio frakcija rašo pranešime spaudai, svarstant klausimą dėl rekomendacijų skiriant stebėtojų tarybų narius Vilniaus miesto savivaldybės kontroliuojamose akcinėse bendrovėse ir uždarosiose akcinėse bendrovėse, kuriose vienintelė akcijų savininkė yra savivaldybė, pastebėta, kad salėje jau kuris laikas nėra TS-LKD frakcijai priklausančio A.Sekmoko.

„Tačiau balsavimo protokole buvo užfiksuotas jo balsas. Patikrinus tarybos posėdžių salės vaizdo įrašus tapo akivaizdu – už A.Sekmoką balsavo greta sėdintis jo frakcijos kolega V.Urbonavičius“, – teigiama pranešime.

Nusiteikę pašalinti iš tarybos

„Nesitaikstysime su tokiais sukčiavimais miesto taryboje. Tai yra labai šiurkštus įstatymų pažeidimas, todėl pradėjome tarybos nario pašalinimo procedūros inicijavimą – pirmiausia renkame tarybos narių parašus. Konservatorius V.Urbonavičius jau ne pirmą kartą pasižymi gėdingu elgesiu, todėl, mūsų nuomone, tokią žemą politinę moralę turintiems politikams sostinės taryba – ne vieta“, – teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Vincas Jurgutis.

Pasak jo, praėjusių metų vasarį paaiškėjo, kad to paties tarybos nario V.Urbonavičiaus vaikui vieta darželyje buvo skirta neteisėtai.

„Jau tada buvo akivaizdu, kad šiam politikui politinė moralė nėra svarbi, bet tąsyk jam pavyko išsisukti. Situacija kartojasi, sukčiavimas balsavimo metu negali būti suderinamas su jokio politiko veikla, todėl, esu tikras, tik laiko klausimas, kada V.Urbonavičius bus išmestas iš Vilniaus miesto tarybos“, – sakė V.Jurgutis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus tarybos posėdis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus tarybos posėdis

Anot liberalo, įdomu dar ir tai, kad būtent V.Urbonavičius buvo vienas labiausiai besipriešinančių skaidrumo didinimui Vilniaus miesto tarybos posėdžių salėje.

„Jis prieštaravo tiek vaizdo kamerų, tiek mikrofonų įrengimui. Tuomet tai atrodė tik kaip politinis oponavimas. Dabar, turint naujus faktus, kyla klausimų, ar tai nebuvo sąmoningas veikimas norint apsisaugoti nuo sukčiavimo išaiškinimo“, – spėliojo politikas.

Po oficialiu teikimu pradėti savivaldybės tarybos nario įgaliojimų netekimo procedūrą penktadienio rytą jau pasirašė pirmieji tarybos nariai: Liberalų sąjūdžio, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos ir socialdemokratų atstovai.

Tam, kad būtų pradėta procedūra, teikimą turės paremti ne mažiau nei trečdalis (17) tarybos narių. Iniciatoriai pasirašyti kviečia visus – ir valdančiajai koalicijai, ir opozicijai priklausančius Vilniaus miesto tarybos narius. Liberalai įsitikinę, kad pasirašiusių tikrai bus daugiau nei 17, o pasirašys ne tik valdantiesiems priklausantys sostinės politikai.

Vietos savivaldos įstatyme nurodyta, kad gavusi teikimą pradėti savivaldybės tarybos nario ar savivaldybės tarybos nario – mero įgaliojimų netekimo procedūrą savivaldybės taryba kitame savivaldybės tarybos posėdyje, bet ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo teikimo gavimo dienos, priima sprendimą sudaryti komisiją pateiktiems faktams ištirti ir nustato terminą, iki kada komisija turi pateikti išvadą.

V.Urbonavičius apgailestauja

„Aš apgailestauju dėl tokio savo karštakošiško poelgio. Visų atsiprašau. Veiksmas nesukėlė pasekmių, nes meras tą pastebėjęs balsavimą pakartojo“, – trumpai situaciją 15min pakomentavo V.Urbonavičius.

TS-LKD frakcijos seniūnas Valdas Benkunskas savo kolegos neteisina: „Niekaip racionaliai paaiškinti ir pateisinti tokių veiksmų negalima. Frakcija atsiriboja nuo tokio elgesio, nesupranta ir aš dar pats kreipsiuosi į savivaldybės Etikos komisiją, kad atliktų tyrimą ir konstatuotų tai, ką, turbūt akivaizdu, konstatuos.“

Jis teigė racionalaus paaiškinimo iš paties V.Urbonavičiaus neišgirdęs, bet taip elgtis patyręs politikas tikrai neturėtų. Ar pasirašys po liberalų parengtu dokumentu, V.Benkunskas teigė dar nežinąs, tik užtikrino, kad frakcija tikrai nebandys kaip nors gelbėti savo kolegos.

„Dar turime priimti sprendimus dėl narystės partijoje ir buvimo frakcijoje“, – sakė TS-LKD frakcijos Vilniaus taryboje seniūnas.

V.Urbonavičius Vilniaus taryboje dirba nuo 2007-ųjų metų, tuomet buvo išrinktas pirmą kartą ir perrinktas dar dukart 2011 m. ir 2015 m. Jis yra buvęs komitetų pirmininku, šiuo metu vadovauja Kontrolės komitetui, šis postas priklauso opozicijai.

2016 m. Seimo rinkimuose kandidatavo Trakų–Vievio vienmandatėje rinkimų apygardoje. Priklauso Lietuvos šaulių sąjungai.

V.Urbonavičiaus pavardė turbūt garsiausiai nuskambėjo 2008 metais, kai paaiškėjo, jog jis bendradarbiavo su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir jai galimai padėjo išsiaiškinti korupcijos atvejus Vilniaus savivaldybėje. Tyrimo duomenimis, V.Urbonavičiui per kelis kartus buvo siūlomas beveik pusės milijono litų vertės kyšis bei vicemero postas. STT savivaldybės tarybos narį yra užfiksavusi imantį 10 tūkst. ir 50 tūkst. litų kyšius iš Gintaro Kazako.

G.Kazakas buvo įtariamas prašęs savivaldybės tarybos narį konservatorių V.Urbonavičių paveikti savivaldybės Privatizavimo komisijos narę konservatorę Birutę Galinienę dėl palankaus sprendimo vienai koncerno „Rubicon group“ įmonių ir už tai esą siūlęs 10 tūkst. litų kyšį. Kitąkart kyšį neva siūlęs už panašią paslaugą, kad bendrovė „Corp-management“ būtų atleista nuo 2 mln. litų delspinigių.

Audriui Butkevičiui buvo pateikti įtarimai dėl galimo V.Urbonavičiaus papirkimo balsuojant už tarybos nario Olego Gluchovo kandidatūrą. Įtariama, kad „tvarkietis“ A.Butkevičius konservatoriui V.Urbonavičiui 2007 metų rugpjūčio pabaigoje savo kabinete savivaldybės pastate davė 5 tūkst. litų kyšį už tai, kad pastarasis balsavo už „tvarkiečio“ O.Gluchovo skyrimą sutarties su bendrovės „Vilniaus pramogų parkas“ vykdymo priežiūros komisijos pirmininku.

Taip pat korupcijos byloje figūravo ir buvęs Vilniaus vicemeras Evaldas Lementauskas. V.Urbonavičius yra teigęs, kad pinigus jam E.Lementauskas siūlęs ant lapelių braižydamas įvairiausias schemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius