-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 30

Konstitucijos žinias tikrinosi per 37 tūkst. lietuvių

Šiandien visoje šalyje įvyko pirmasis jau aštuntus metus iš eilės LR teisingumo ministerijos organizuojamo Konstitucijos egzamino etapas, kuriame pasitikrinti Konstitucijos žinias galėjo visi Lietuvos piliečiai. Šiemet egzaminas pritraukė daugiau dalyvių nei pernai – jų preliminariais duomenimis buvo per 37 tūkst. Geriausiai pasirodę pirmajame etape dalyviai pateks į antrąjį egzamino etapą.
Lietuvoje laikomas Konstitucijos egzaminas
Lietuvoje laikomas Konstitucijos egzaminas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Egzaminas vyko visų 60 Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse, apie 500 mokyklų, 11 įkalinimo įstaigų, taip pat jį buvo galima laikyti naujienų portale DELFI. Egzaminas, mokyklose prasidėjęs 9 valandą, o visur kitur – 12 valandą, truko 45 minutes. Visi egzamino dalyviai turėjo atsakyti į 30 uždarų klausimų. Norint patekti į antrąjį etapą, buvo būtina teisingai atsakyti bent į 25 klausimus.

Visi egzaminą laikę dalyviai buvo suskirstyti į keturias tikslines grupes – moksleivius, nuteistuosius, teisinį išsilavinimą turinčius ar jo siekiančius asmenis ir visus kitus gyventojus. Moksleiviai dar buvo suskirstyti į keturias mažesnes grupes pagal amžių. Visoms grupėms parengtos skirtingos užduotys, o patys mažiausieji buvo kviečiami atlikti kūrybinę užduotį „Mano teisės ir pareigos“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvoje laikomas Konstitucijos egzaminas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvoje laikomas Konstitucijos egzaminas

„Džiugu, kad egzaminas pritraukė daugiau dalyvių negu pernai. Egzamino populiarumas rodo, kad Lietuvos visuomenė tampa pilietiškesnė, vis labiau supranta, kaip svarbu žinoti savo teises, kurias garantuoja Konstitucija. Konstitucijos egzaminas – labai svarbi teisinio švietimo iniciatyva, todėl ji tikrai bus tęsiama ir kitais metais. Tikimės sulaukti dar daugiau dalyvių“, – sako teisingumo viceministras Julius Pagojus.

Egzaminas pritraukė daugiau dalyvių negu pernai. Egzamino populiarumas rodo, kad Lietuvos visuomenė tampa pilietiškesnė, vis labiau supranta, kaip svarbu žinoti savo teises, kurias garantuoja Konstitucija.

Antrasis egzamino etapas vyks spalio 14 d. Į jį patekę dalyviai (išskyrus laikiusius internetu, kurie dalyvauja tik I egzamino etape) egzaminą laikys toje pačioje vietoje, kurioje laikė pirmąjį etapą. Po antrojo etapo paaiškės egzamino nugalėtojai, kuriuos spalio 28 d. Prezidentūroje pasveikins ir apdovanos Prezidentė Dalia Grybauskaitė bei J. Bernatonis. Iš viso nugalėtojais taps 27 egzamino dalyviai – po 3 iš kiekvienos grupės.

Trys geriausiai egzaminą išlaikę Lietuvos gyventojai bus apdovanoti europarlamentaro Zigmanto Balčyčio įsteigtomis kelionėmis į Briuselį. Visų laimėtojų taip pat lauks projekto rėmėjų prizai.

Projektą organizuoti padeda Mykolo Romerio universitetas, Lietuvos savivaldybės, Švietimo ir mokslo ministerija, Šiaulių bankas, advokatų kontora „Triniti“. Žinią apie Konstitucijos egzaminą padeda skleisti projekto informaciniai rėmėjai: naujienų portalas DELFI, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius