Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 22

Konstitucinio Teismo laukia permainos

Netrukus bus paskirti ne tik trys nauji Konstitucinio Teismo (KT) teisėjai, bet ir naujasis jo pirmininkas, nes baigiasi dabartinio vadovo Kęstučio Lapinsko kadencija.
Konstitucinis Teismas
Konstitucinis Teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip rašo „Kauno diena“, kitų metų kovą baigiasi KT teisėjų K.Lapinsko, Armano Abramavičiaus ir Zenono Namavičiaus devynerių metų kadencija.

Įstatymas numato, kad likus trims mėnesiams iki kadencijos pabaigos Seimui turi būti pateikti kandidatai į atsilaisvinančias teisėjų vietas. Todėl jau gruodį nauji kandidatai turi būti parinkti ir pateikti.

Pagal Konstituciją po vieną kandidatą į KT teisėjus teikia prezidentas, Seimo pirmininkas ir Aukščiausiojo Teismo (AT) pirmininkas.

Neoficialiomis žiniomis, Seimo pirmininkė Irena Degutienė į KT teisėjus ketina teikti Vilniaus universiteto ir Mykolo Romerio universiteto docento, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Tarptautinės ir Europos teisės instituto direktoriaus, krašto apsaugos ministro teisės patarėjo Dainiaus Žalimo kandidatūrą.

AT pirmininkas Gintaras Kryževičius gali pasirinkti Mykolo Romerio universiteto teisės profesoriaus Gedimino Mesonio kandidatūrą. Šį vieną žinomiausių Lietuvoje konstitucinės teisės specialistų prezidentūra planavo dar 2007 metais siūlyti skirti KT teisėju, tačiau paaiškėjo, kad tuomet jam pritrūko vos dviejų mėnesių iki būtino teisinio darbo stažo, kurio įstatymas reikalauja iš kandidatų į šį Teismą.

Pasak dienraščio, prezidentė Dalia Grybauskaitė, turimomis žiniomis, dar nėra nusprendusi, ką galėtų siūlyti į KT teisėjus. Tačiau ji turėtų rinktis iš AT, Apeliacinio arba Vyriausiojo administracinio teismų teisėjų. Politikos kuluaruose kalbama, kad viena realiausių pretendenčių – AT Civilinių bylų skyriaus pirmininkė Janina Stripeikienė.

Kitų metų pavasarį paskyrus tris naujus KT teisėjus, prezidentei teks sukti galvą, ką vietoj kadenciją baigiančio K.Lapinsko siūlyti skirti naujuoju KT pirmininku. Šio teismo vadovo kandidatūrą iš esamų teisėjų turi pasirinkti valstybės vadovas ir teikti jį Seimui tvirtinti.

Paprastai kandidatas į KT pirmininkus skiriamas iš tų teisėjų, kurie jau yra apšilę kojas šiame Teisme. Naujai į KT ateinantys teisėjai nėra svarstomi kaip realūs kandidatai eiti šias pareigas.

Realiausiais pretendentais į KT pirmininkus neoficialiai įvardijami Ramunė Ruškytė, Romualdas Kęstutis Urbaitis ir Algirdas Taminskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius