Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 11 06

Konstitucinio Teismo pirmininkas susirūpinęs, kad Loreta Graužinienė varžo valstybės kontrolierę

Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Romualdas Kęstutis Urbaitis išsiuntė Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei laišką, kuriame išreiškė susirūpinimą, kad dėl neišmokėtos atlyginimo dalies skundą teismui pateikusi valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė buvo iškviesta pasiaiškinti.
Romualdas Kęstutis Urbaitis
Romualdas Kęstutis Urbaitis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Laiške R.K.Urbaitis nurodė esąs susirūpinęs dėl Konstitucijoje nustatytos asmens teisę ginti savo konstitucines teises ir laisves teisme varžymo, trečiadienį pranešė KT.

Tuo metu L.Graužinienė sako, jog Seimo valdyba turėjo moralinę teisę pasikviesti valstybės kontrolierę, o jei ši mano, kad jos teisės dėl to buvo pažeistos, „gali kreiptis iki pat europinių institucijų“.

15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Loreta Graužinienė
15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Loreta Graužinienė

„Aš įžvelgčiau čia jau asmeninę simpatiją ar antipatiją, kai pradedama tokiu lygmeniu ginti aukščiausi pareigūnai. Aš galvoju, kad Seimo valdyba tikrai neperžengė savo ribų, ir tuo esu įsitikinusi. Mes turime moralinę teisę tautos vardu paklausti ir paprašyti, galbūt valstybės kontrolierė galėjo atsiimti tą ieškinį tam, kad nereikėtų valstybei mokėti, jei visi taip būtume pasielgę ir ieškoję kompensacijų, sumos būtų ženkliai didesnės“, – KT pirmininko laišką trečiadienį žurnalistams Seime pakomentavo L.Graužinienė.

„Mes kalbėjome moraliniu aspektu, ar tai yra žmogaus teisių pažeidimas, jeigu kontrolierė mano, kad tai žmogaus teisių pažeidimas, ji, kaip pareigūnė, gerai žino procedūras, ji gali kreiptis dėl žmogaus teisių pažeidimo iki pat europinių institucijų, ir tada tegu vertina europinės institucijos Seimo valdybos veiksmus, bet ne taip, kaip labai keista pasidarė pas mus praktika, kada Konstitucinio Teismo teisėjai pradeda komentuoti įvykius, kurie vyksta parlamente“, – kalbėjo parlamento vadovė.

G.Švedienė buvo pakviesta į praėjusios savaitės Seimo valdybos posėdį.

Po jo L.Graužinienė sakė, jog Seimo valdyba valstybės kontrolierės skundą teismui dėl neišmokėtos atlyginimo dalies vertina kaip nemoralų, tačiau sutinka, kad pagal įstatymus kontrolierė – teisi.

Valstybės kontrolierė G.Švedienė žurnalistams patvirtino Seimo valdyboje buvusi įkalbinėjama atsiimti ieškinį dėl nesumokėto atlyginimo dalies grąžinimo, bet to neplanuojanti daryti.

„Mes kreipėmės į teismą su prašymu kreiptis į Konstitucinį Teismą, nes nuo spalio pirmos dienos, kai Vyriausybė priėmė sprendimą atstatyti daliai viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimus, susiklostė situacija, kad yra alogiška darbo užmokesčio sistema, kai aukštesnio rango pareigūnai uždirba mažiau nei žemesnio rango pareigūno, didesnės atsakomybės ribas turintys žmonės uždirba mažiau nei jų pavaldiniai“, – po Seimo valdybos posėdžio žurnalistams sakė G.Švedienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius