Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 15

Konstitucinis Teismas: Seimo nariai gali susimažinti algas (papildyta 15.35)

Konstitucinis Teismas (KT) šiandien nusprendė, kad Seimo nariai gali sunkmečiu susimažinti atlyginimus.
Konstitucinis Teismas
Konstitucinis Teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

 Išlaidos kanceliarijai – ne alga

Į KT su prašymu išaiškinti 1999 metų lapkričio 9 dienos ir 2006 metų kovo 28 dienos nutarimus kreipėsi Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas. Jis prašė išaiškinti, ar 1999 metų lapkričio 9 dienos KT nutarime esanti sąvoka „Seimo nario atlyginimas“ apima ir Seimo nario išlaidas, susijusias su parlamentine veikla.

KT išaiškino, kad sąvoka „Seimo nario atlyginimas“ neapima Seimo nario išlaidų, skirtų parlamentinei veiklai. „Išlaidos, susijusios su Seimo nario parlamentine veikla, <...> gali būti mažinamos, tačiau tai darant turi būti paneigiama svarbi konstitucinė Seimo nario veiklos garantija – teisė gauti išlaidų, susijusių su jo parlamentine veikla, atlyginimą“, – šiandien paskelbė KT.

Parlamentarams – jokių privilegijų

Taip pat Seimas prašė išaiškinti, ar 2006 metais KT priimtame nutarime esanti nuostata „kai dėl ypatingų aplinkybių (ekonominės krizės, gaivalinės nelaimės ir kt.) valstybėje susiklosto itin sunki ekonominė, finansinė padėtis <...> įstatymų leidėjas gali pakeisti teisinį reguliavimą, pagal kurį nustatyti atlyginimai įvairiems asmenims, ir įtvirtinti tiems asmenims mažiau palankų atlyginimų teisinį reguliavimą“ reiškia, kad susiklosčius sunkiai ekonominei situacijai galima nustatyti mažesnį Seimo nario atlyginimą nei kadencijos pradžioje.

KT sprendime pabrėžė, kad nėra konstitucinių argumentų, kurie leistų teigti, kad ši nuostata draudžia nustatyti mažesnį Seimo nario atlyginimą. Priešingai – kitu atveju Seimas būtų nepagrįstai išskirtas iš kitų valdžios institucijų, o parlamentarai turėtų nepagrįstas privilegijas.

Mažinti tik sunkmečiu

Tačiau prieš priimant sprendimą, turi būti įsitikinta, kad valstybės ekonominė, finansinė padėtis yra tikrai tokia sunki, kad reikėtų mažinti Seimo narių atlyginimą už darbą. KT sprendime pabrėžiama, kad priešingu atveju Seimo nariai būtų nepagrįstai išskirti. Per paskutinį praėjusio kadencijos posėdį Seimo nariai pasididino oficialius gaunamus atlyginimus ir sumažino parlamentaro veiklai skirtas išlaidas.

Dabar neatskaičius mokesčių paprasto Seimo nario alga siekia apie 11 tūkst. Lt. Dar beveik 4 tūkst. Lt skiriama išlaidoms, susijusioms su parlamentaro veikla. Iki tol Seimo nariai gaudavo 4,6 tūkst. litų atlyginimą neatskaičius mokesčių, dar apie 8,5 tūkst. sudarydavo išmokos už išlaidas parlamentinei veiklai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius