Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 02

Konstitucinis Teismas Seimui neturi priekaištų dėl parlamento pirmininko rinkimų

Konstitucinis Teismas (KT) trečiadienį paskelbė, kad Seimo statuto nuostatos, reglamentuojančios slapto balsavimo procedūras, neprieštarauja Pagrindiniam įstatymui. Į KT kreipėsi grupė Seimo narių, prašydama išaiškinti, ar šiuo metu Liberalų ir centro sąjungai priklausantis Arūnas Valinskas buvo teisėtai išrinktas Seimo pirmininku.
Arūnas Valinskas
Arūnas Valinskas / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

A.Valinskas parlamento vadovu buvo išrinktas iš antro karto. Po nepavykusio pirmojo balsavimo jo kandidatūra buvo siūloma antrą kartą, ir tąsyk jis buvo išrinktas. Opoziciniai socialdemokratai tvirtino, kad pakartotinis balsavimas prieštarauja Konstitucijai.

KT nenagrinėjo A.Valinsko išrinkimo Seimo pirmininku klausimo, kadangi Seimo nutarimo, kuriuo politikas patvirtintas parlamento vadovu, galiojimas yra pasibaigęs.

Ginčydama Seimo statuto 117 straipsnio 6 dalies atitiktį Konstitucijai, Seimo narių grupė teigė, kad tais atvejais, kai keliamas tik vienas kandidatas, balsavimo sąlygos padaromos nelygiavertės: balsuojant „prieš“ reikia išbraukti kandidato pavardę, o balsuojant „už“ nereikia atlikti jokių aktyvių veiksmų, išreiškiančių balsuojančiojo valią, todėl balsuojantysis „už“ neprivalo užeiti į slapto balsavimo kabiną ir taip yra pažeidžiamas slapto balsavimo imperatyvas.

KT nusprendė,  kad  ginčijamu  teisiniu reguliavimu Seimas,  pasinaudodamas  Konstitucijos jam  suteikta   diskrecija nustatyti  savo  darbo  tvarką,  nustatė,  kaip    balsuojančiojo pasirinkimas   turi   būti  pažymimas  balsavimo     biuletenyje.

Teismas pažymėjo, kad pagal Seimo statuto nuostatas tais atvejais, kai Seime balsuojama dėl vieno kandidato ar  vieno teiginio,  balsuojančiajam  turi būti  sudaryta  galimybė  balsavimo  biuletenyje  išbraukti   jam nepriimtinus  pasirinkimus  ir palikti neužbrauktą   pasirinkimą, kuris   jam   yra  priimtinas.  Turi  būti  sudaryta galimybė balsuojančiajam  šį  veiksmą atlikti slapto balsavimo   kabinoje, kurios  neperėjęs  jis  negalėtų  eiti  prie  balsadėžės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius